6th Maths - Term 1 Exam 2024 - Original Question Paper & Answer Key
FIRST TERM SUMMATIVE EXAMINATION - 2024
Standard: VI | Subject: MATHEMATICS
Time: 2.00 hrs | Marks: 60
Part I - Objective Type Questions (Page 1)
I. Choose the Correct answer (5x1=5)
1. The successor of 10 million is
Answer: b) 10000001
2. The number of days in 'W' weeks is
Answer: d) 7W
3. The ratio of the number of sides of a triangle to the number of sides of a rectangle is
Answer: b) 3:4
4. A line is denoted as
Answer: c) AB (with arrows on both ends)
5. The representation of 'one picture to many objects' in a pictograph is called ______
Answer: c) Scaling
II. Fill in the blanks (5x1=5)
6. 48792 ___ 48972 [> or < or =]
Answer: <
7. 17 x ___ = 34 x 17
Answer: 34
8. If 'P-5' gives 12 then 'P' is ___
Answer: 17
9. Ratio of Rs.3 to Rs.5 = ___
Answer: 3:5
10. The collected information is called ___
Answer: Data
III. Say True or False (5x1=5)
11. 3 + 9 x 8 = 96
Answer: False (Correct: 3 + 72 = 75)
12. The product of 'q' and 20 is '20q'.
Answer: True
13. The ratio of 130c.m to 1m is 13:10.
Answer: True (1m = 100cm, so 130:100 = 13:10)
14. 5:7 is equivalent to 21:15.
Answer: False (21:15 simplifies to 7:5)
15. 88° and 12° are complementary.
Answer: False (Complementary angles sum to 90°. 88° + 12° = 100°)
IV. Match the following (5x1=5)
- 10000 - 1 - 9999
- 59/1 - 59
- 4:5 = __ : 10 - 8
- 90° - Right angle
- ||||| |||| - 9
Part V & VI - Short & Long Answers (Page 2)
V. Answer any six questions from the following (6x2=12)
21. How many ten thousands are there in the smallest 6 digit number?
Answer: The smallest 6-digit number is 100,000. To find the number of ten thousands, we divide: 100,000 / 10,000 = 10. There are 10 ten thousands.
22. Round off 4,065 to hundred place.
Answer: The digit in the tens place is 6, which is 5 or greater. So, we round up the hundreds digit. The rounded number is 4,100.
23. If 'u' is an even number, how would you represent (i) the next even number? (ii) The previous even number?
Answer:
(i) The next even number is u + 2.
(ii) The previous even number is u - 2.
(i) The next even number is u + 2.
(ii) The previous even number is u - 2.
24. The cost of parking a bicycle is Rs.5 and the cost of parking scooter is Rs.15. Find the simplest ratio of the parking cost of a bicycle to that of a scooter.
Answer: The ratio is 5:15. Dividing both by 5 gives the simplest ratio: 1:3.
25. Give two equivalent ratios for 3:2.
Answer: Two equivalent ratios are 6:4 (multiplied by 2) and 9:6 (multiplied by 3).
26. Find the complementary angle of 85°.
Answer: Complementary angle = 90° - 85° = 5°.
27. Give an example for Primary Data and Secondary data.
Answer:
Primary Data: Collecting the heights of students in your class yourself.
Secondary Data: Using weather information from a newspaper.
Primary Data: Collecting the heights of students in your class yourself.
Secondary Data: Using weather information from a newspaper.
28. How many triangles are there in the given figures?
Answer: There are 5 triangles in the figure (3 small corner triangles, 1 large outer triangle, 1 inverted middle triangle).
29. In the following magic triangle, arrange the numbers from 1 to 6, so that you get the same sum on all its sides.
Answer: Place 4, 5, 6 at the corners. Place 3 between 4 and 5. Place 1 between 5 and 6. Place 2 between 6 and 4. The sum on each side is 12.
VI. Answer any four questions from the following (4x5=20)
30. Rajan writes a 3-digit number, using the digits 4, 7 and 9. What are the possible numbers he can write?
Answer: The possible 3-digit numbers are 479, 497, 749, 794, 947, 974.
31. Use the properties of whole numbers and simplify 50 x 102.
Answer: Using the distributive property:
50 x 102 = 50 x (100 + 2)
= (50 x 100) + (50 x 2)
= 5000 + 100
= 5100
50 x 102 = 50 x (100 + 2)
= (50 x 100) + (50 x 2)
= 5000 + 100
= 5100
32. Complete the table and find the value of 'K' for which 'K'/3 gives 5.
Answer: From the table pattern, when K/3 = 5, the value of K is 15.
Part VI Continued (Page 3)
33. Kumaran has Rs.600 and wants to divide it between Vimala and Yazhini in the ratio 2:3. Who will get more and how much?
Answer:
Total ratio parts = 2 + 3 = 5.
Value of 1 part = 600 / 5 = Rs. 120.
Vimala's share (2 parts) = 2 x 120 = Rs. 240.
Yazhini's share (3 parts) = 3 x 120 = Rs. 360.
Yazhini will get more. Vimala gets Rs. 240 and Yazhini gets Rs. 360.
Total ratio parts = 2 + 3 = 5.
Value of 1 part = 600 / 5 = Rs. 120.
Vimala's share (2 parts) = 2 x 120 = Rs. 240.
Yazhini's share (3 parts) = 3 x 120 = Rs. 360.
Yazhini will get more. Vimala gets Rs. 240 and Yazhini gets Rs. 360.
34. From the given figure, name the (i) intersecting lines (ii) Points of intersection
Answer:
(i) Intersecting lines: (L1, L2), (L1, L3), (L1, L5), (L1, L4), (L4, L5),etc.
(ii) Points of intersection: P, Q, R.
(i) Intersecting lines: (L1, L2), (L1, L3), (L1, L5), (L1, L4), (L4, L5),etc.
(ii) Points of intersection: P, Q, R.
35. Thamarai is fond of reading books. The number of pages read by her on each day during the last 40 days are given below. Make a Tally Marks table.
Answer:
| Pages Read | Tally Marks | Frequency |
|---|---|---|
| 1 | ||||| || | 7 |
| 2 | ||||| | | 6 |
| 3 | ||||| | 5 |
| 4 | ||| | 3 |
| 5 | ||||| ||||| || | 12 |
| 6 | ||||| || | 7 |
36. Put the numbers 1, 2, 3, 4, 5, 6 & 7 in the circles so that each straight line of three numbers add up to the same total.
Answer: Place 4 in the center circle. Place the pairs (1,7), (2,6), and (3,5) on the ends of the three lines. Each line will add up to a total of 12.
Part VII - Construction (Page 4)
VII. Answer any one of the following (1x8=8)
37. With the help of a ruler and compass draw a line segment PQ=5.5cm.
Steps for construction:
- Draw a line 'l' on the paper.
- Mark a point 'P' on the line 'l'.
- Place the pointer of the compass at the '0' mark of the ruler.
- Open the compass to a width of 5.5 cm.
- Place the compass pointer at point 'P' and draw an arc that cuts the line 'l'.
- Mark the point where the arc intersects the line as 'Q'.
- The line segment PQ is the required segment of length 5.5 cm.
38. Draw and label the angle ∠NAS=90°.
Steps for construction (using a protractor):
- Draw a ray AS. This will be one arm of the angle.
- Place the center of the protractor on the vertex A.
- Align the baseline of the protractor with the ray AS.
- Find the 90° mark on the protractor's scale and mark a point, N.
- Remove the protractor and draw a ray from vertex A through point N.
- The resulting angle, ∠NAS, is the required 90° angle (a right angle).