6th Standard Maths First Term Exam Question Paper 2024 with Answer Key | Ranipet District

6th Standard Maths First Term Exam Question Paper 2024 with Answer Key | Ranipet District

6th Maths First Term Exam Question Paper & Answer Key 2024

6th Maths Question Paper

FIRST TERM SUMMATIVE EXAMINATION - 2024

Standard: VI | Subject: MATHEMATICS

Time: 2.00 hrs | Marks: 60

I. Choose the Correct answer (5 x 1 = 5)

1. \( \frac{59}{1} \) is

  • a) 1
  • b) 0
  • c) \( \frac{1}{59} \)
  • d) 59
Answer: d) 59

Explanation: Any number divided by 1 is the number itself.

2. If y + 7 = 13, then the value of y is

  • a) y=5
  • b) y=6
  • c) y=7
  • d) y=8
Answer: b) y=6

Explanation: y = 13 - 7 = 6.

3. An equivalent ratio of 4 : 7 is

  • a) 1:3
  • b) 8:15
  • c) 14:8
  • d) 12:21
Answer: d) 12:21

Explanation: To find an equivalent ratio, multiply both parts of the ratio by the same number. Here, 4 x 3 = 12 and 7 x 3 = 21.

4. Which of the following represent a line segment?

Geometric line representations
Answer: d) AB with endpoints

Explanation: A line segment has two definite endpoints.

5. The tally marks Geometric line representations represent the number count

  • a) 5
  • b) 8
  • c) 9
  • d) 10
Answer: c) 9

Explanation: The first group (||||) represents 5, and the second group (||||) represents 4. Total count is 5 + 4 = 9.

II. Fill in the blanks (5 x 1 = 5)

6. The place value of 5 in 7005380 is __________.

Answer: 5000 (Thousands)

7. If 7 x 46 = 322 then 46 x 7 = __________.

Answer: 322

8. 3 : 5 = 9 : __________.

Answer: 15 (Since 3 x 3 = 9, we must have 5 x 3 = 15)

9. A ray has __________ end points.

Answer: one

10. The collected information is called __________.

Answer: data

III. Say True or False (5 x 1 = 5)

11. 3 + 9 x 8 = 96

Answer: False (3 + 72 = 75, not 96)

12. 0 is the identity for multiplication of whole numbers.

Answer: False (1 is the multiplicative identity)

13. The product of q and 20 is 20q.

Answer: True

14. If 40 is divided in the ratio 3:2, then the larger part is 24.

Answer: True (Total parts = 5. Value of one part = 40/5 = 8. Larger part = 3 x 8 = 24)

15. 90° is the right angle.

Answer: True

IV. Match the following (6 x 1 = 6)

Question Answer
16. The successor of 4576 4577
17. (53+49) x 0 0
18. Twice P 2P
19. 4 weeks 28 days
20. Pictograph pictogram

V. Answer any 10 questions (10 x 2 = 20)

21. Simplify: (10+17)+3

Solution: (10 + 17) + 3 = 27 + 3 = 30

22. How many thousands are there in 1 lakh?

Solution: 1 lakh = 1,00,000. So, 1,00,000 / 1000 = 100. There are 100 thousands in 1 lakh.

23. Write the number name of the numeral 345,678 in the Indian System.

Solution: Three lakh forty-five thousand six hundred seventy-eight.

24. Complete the following Pattern.

9 - 1 = ?

98 - 21 = ?

987 - 321 = ?

9876 - 4321 = ?

98765 - 54321 = ?

Solution:

9 - 1 = 8

98 - 21 = 77

987 - 321 = 666

9876 - 4321 = 5555

98765 - 54321 = 44444

25. What is the value of S, if 2S-6 gives 30?

Solution: 2S - 6 = 30 => 2S = 30 + 6 => 2S = 36 => S = 36 / 2 = 18.

26. Find the simplified form of the ratio 20 : 5.

Solution: Dividing both sides by 5, we get 4 : 1.

27. By proportionality law, check whether 3:2 and 30:20 are in proportion.

Solution: Product of extremes = 3 x 20 = 60. Product of means = 2 x 30 = 60. Since the products are equal, the ratios are in proportion.

28. Akilan walks 10 k.m in an hour while Selvi walks 6 k.m. in an hour. Find the simplest ratio of the distance covered by Akilan to that of Selvi.

Solution: Ratio = 10 : 6. Simplified form (dividing by 2) = 5 : 3.

29. Find the complementary angle of 85°.

Solution: Complementary angle = 90° - 85° = 5°.

30. What is the tally marks for the number 8?

Solution: |||| |||

31. How many triangles are there in the figure?

Triangle counting puzzle
Solution: There are 4 small triangles and 1 large outer triangle. Total = 5 triangles.

32. Fill up the circle with the numbers from 1 to 6 without repetition so that each side of the magic triangle adds sum of 12.

Magic triangle puzzle
Solution: Magic triangle puzzle
  • The vertices (corners) of the triangle should be 4, 5, 6.
  • The numbers on the sides between the vertices are:
  • Between 4 and 5, place 3. (4+3+5=12)
  • Between 5 and 6, place 1. (5+1+6=12)
  • Between 6 and 4, place 2. (6+2+4=12)

33. Find the value of x in the given figure.

Linear pair angles
Solution: The angles x° and 25° form a linear pair on a straight line. Therefore, their sum is 180°.
x + 25 = 180 => x = 180 - 25 = 155°.

VI. Answer any 5 questions (5 x 3 = 15)

34. Write the following numbers in the descending order: 128435, 10835, 21354, 6348, 25840

Solution: 128435, 25840, 21354, 10835, 6348

35. Simplify: 24 + 2 x 8 ÷ 2 - 1

Solution: Using BODMAS/PEMDAS rule:
24 + 2 x (8 ÷ 2) - 1
= 24 + 2 x 4 - 1
= 24 + 8 - 1
= 32 - 1 = 31.

36. Athiyan and Mugilan are brothers. Athiyan is P years old and Mugilan is elder to Athiyan by 6 years. Write an algebraic statement for this and find the age of Mugilan if Athiyan is 20 years old.

Algebraic statement: Mugilan's age = P + 6.

Solution: If Athiyan's age (P) = 20, then Mugilan's age = 20 + 6 = 26 years.

37. Kumaran has Rs.600 and wants to divide it between Vimala and Yazhini in the ratio 2:3. Who will get more and how much?

Solution:

  • Total ratio parts = 2 + 3 = 5.
  • Value of 1 part = Rs. 600 / 5 = Rs. 120.
  • Vimala's share (2 parts) = 2 x 120 = Rs. 240.
  • Yazhini's share (3 parts) = 3 x 120 = Rs. 360.
  • Yazhini will get more by Rs. 360 - Rs. 240 = Rs. 120.

38. Two complementary angles are in ratio 7 : 2. Find the angles.

Solution:

  • Total ratio parts = 7 + 2 = 9.
  • Sum of complementary angles = 90°.
  • Value of 1 part = 90° / 9 = 10°.
  • First angle (7 parts) = 7 x 10° = 70°.
  • Second angle (2 parts) = 2 x 10° = 20°.

39. Divya is fond of reading books. The number of pages read by her on each day during the last 40 days leave are given below. Make a Tally Marks table.

Data: 1 3 5 6 6 3 5 4 1 6 2 5 3 4 1 6 6 5 5 1 1 2 3 2 5 2 4 1 6 2 5 5 6 5 5 3 5 2 5 1

Solution: Tally Marks Table
Pages Read Tally Marks Frequency
1 |||| || 7
2 |||| | 6
3 |||| 5
4 ||| 3
5 |||| |||| || 12
6 |||| || 7
Total 40

40. Put the numbers from 1 to 7 in the circles so that each straight line of three numbers add up to the same total.

Number puzzle with circles
Solution: Number puzzle with circles
  • The number in the center circle is 4.
  • The sum of each line is 12.
  • The three lines are:
  • 1 + 4 + 7 = 12
  • 2 + 4 + 6 = 12
  • 3 + 4 + 5 = 12

VII. Answer any one question (1 x 5 = 5)

41. a) Use a protractor to draw an angle 90°.

Geometric line representations Steps:
  1. Draw a ray AB.
  2. Place the center of the protractor on point A and align the base line with the ray AB.
  3. Mark a point C at the 90° mark on the protractor.
  4. Remove the protractor and draw a ray from A passing through C.
  5. The angle ∠CAB is the required 90° angle.

(OR)

b) With the help of a ruler and compass, draw a line segment PQ = 5.5cm.

Geometric line representations Steps:
  1. Draw a line 'l' and mark a point P on it.
  2. Place the compass pointer on the 0 mark of the ruler.
  3. Open the compass to a width of 5.5 cm.
  4. Place the compass pointer on point P and draw an arc that cuts the line 'l'.
  5. Mark the point where the arc intersects the line as Q.
  6. The line segment PQ is the required segment of length 5.5 cm.