Short Stories - 4. Tomorrow Class 12th Kaleidoscope CBSE Solution

Class 12th Kaleidoscope CBSE Solution
Understanding The Text
  1. What is the consistency one finds in the old man’s madness?
  2. How does Captain Hagberd prepare for Harry’s homecoming?
  3. How did Bessie begin to share Hagberd’s insanity regarding his son?…
  4. What were Harry’s reasons for coming to meet old Hagberd?
  5. Why does Harry’s return prove to be a disappointment for Bessie?
Stop And Think-pg-64
  1. What makes Bessie convinced that the young man is indeed Harry?
  2. What kind of life had Harry lived after he left home?
Stop And Think-pg-66
  1. What does Bessie tell Harry about his father’s plans for him?
  2. What did Captain Hagberd call out to Bessie from the window?
Talking About The Text
  1. ‘Every mental state, even madness, has its equilibrium based upon self-esteem. Its…
  2. Joyce’s ‘Eveline’ and Conrad’s ‘Tomorrow’ are thematically similar.…
Appreciation
  1. Comment on the technique used by the author to unfold the story of Captain Hagberd’s past.…
  2. Identify instances in the story in which you find streaks of insanity in people other than…
Task
  1. Pick out one or two other examples of allusion from the story and comment briefly on the…
  2. Now complete the columns below and mark the syllable that receives primary stress.…
Stop And Think-pg-42
  1. What brought Captain Hagberd to Colebrook?
  2. Why did the people of Colebrook not have a favourable opinion of Captain Hagberd?…
Stop And Think-pg-46
  1. What sort of a seaman had Captain Hagberd been?
  2. Captain Hagberd constantly hinted at something that made Bessie blush. What was it?…
Stop And Think-pg-49
  1. What were Bessie’s reactions to old Hagberd’s ravings?
  2. What sort of a person was Mr. Carvil?
Stop And Think-pg-52
  1. What was the point of similarity between Captain Hagberd and old Mr. Carvil?…
  2. Why did Bessie sometimes show signs of irritation and disgust?
Stop And Think-pg-58
  1. Who was the stranger who met Captain Hagberd? What was the Captain’s reaction to the…
  2. What did young Hagberd think it meant when old Hagberd said that his son would be coming…
  3. What reasons did Bessie give for encouraging old Hagberd in his insane hopes?…

Understanding The Text
Question 1.

What is the consistency one finds in the old man’s madness?


Answer:

Old man always gets out of control when someone made fun of him and talk about his son and in the whole story he was in search of his son. He keeps on advertising about his lost son and hope that he will definitely come someday.



Question 2.

How does Captain Hagberd prepare for Harry’s homecoming?


Answer:

When Captain Hagberd met a stranger who was actually his son but he was unknown about it. When that stranger told that I know about your son and I can give whole information about him but Captain refused to know. With this, he is confirmed that his son is still alive and he will come by tomorrow by this way Captain Hagberd prepares for Harry’s homecoming.



Question 3.

How did Bessie begin to share Hagberd’s insanity regarding his son?


Answer:

When that stranger asked Bessie about what’s the matter why this old man is behaving like an insane person then with a flow in the conversation Bessie started sharing that stranger that the reason of insanity of Captain Hagberd is his son. He lost his son somewhere in sea as he always used to say and he was for his son for a long time. He keeps on roaming here and there in search of his son.



Question 4.

What were Harry’s reasons for coming to meet old Hagberd?


Answer:

Henry’s reasons to come Hagberd are:

1) He wants to know about Old Hegberd that where he is living right now.


2) He come to meet Old Hegberd to know whether he listened about the Old Hegberd frim barber is true or not.



Question 5.

Why does Harry’s return prove to be a disappointment for Bessie?


Answer:

Harry and Bessie had been very close to each other and when harry went way it broke Bessie and she turned into tears. This is only the reason Harry’s return prove to be a disappointment for Bessie.




Stop And Think-pg-64
Question 1.

What makes Bessie convinced that the young man is indeed Harry?


Answer:

When Bessie swiftly asked Harry ‘Are you really Harry Hagberd’? ‘Can you prove it?’Harry replied confidently yes I can prove it Harry stuck a fancy beard on his chin and asked Bessie now say am I resembling him or not? Bessie told murmuring that ‘It’s true,’ After that, he told every possible detail to Bessel that evident that he is only Harry like Mother nagged at me for being idle, and the old man said he would cut my soul out of my body rather than let me go to sea. Well, it looked as if he would do it too. These memory based details told by Harry convinced Bessie that the young man was indeed Harry.



Question 2.

What kind of life had Harry lived after he left home?


Answer:

His life was quite happening as he told Bessel that I’ve been everything you can think of almost but a tailor or soldier. I’ve been a boundary rider; I’ve sheared sheep, and humped my swag, and harpooned a whale. I’ve rigged ships, and prospected for gold, and skinned dead bullocks, —and

turned my back on more money than the old man would have scraped in his whole life.




Stop And Think-pg-66
Question 1.

What does Bessie tell Harry about his father’s plans for him?


Answer:

She told Harry that your father starves himself for your sake; all he has in the world is for you. This is what she told Harry when they were talking about Captain Hagberd at morning breakfast.



Question 2.

What did Captain Hagberd call out to Bessie from the window?


Answer:

Captain Hagberd calls out to Bessie from the window that ‘Send him away, my dear. He’s only a vagabond. What you want is a good home of your own. That chap has no home—he’s not like Harry. He can’t be Harry. Harry is coming tomorrow. Do you hear? One day more,’ he babbled more excitedly; ‘never have you feared—Harry shall marry you.’




Talking About The Text
Question 1.

‘Every mental state, even madness, has its equilibrium based upon self-esteem. Its disturbance causes unhappiness’.


Answer:

Yes, it is true that “Every mental state, even madness, has its equilibrium based upon self-esteem. Its disturbance causes unhappiness.” A person who is mad even though he is aware of self-esteem and at a certain case the disturbance of mind causes unhappiness. Like in this story, the old Hagberd reached this state of equilibrium based upon self-esteemed when he lost his mind control and it causes unhappiness to him.



Question 2.

Joyce’s ‘Eveline’ and Conrad’s ‘Tomorrow’ are thematically similar.


Answer:

‘Eveline’ is one of the shortest stories that make up James Joyce’s collection Dubliners.

And Tomorrow is the story written by Joseph Conrad.




Appreciation
Question 1.

Comment on the technique used by the author to unfold the story of Captain Hagberd’s past.


Answer:

The technique was used very nicely by the Joseph Conrad in unfolding the story of Captain Hagberd’s past. He designed a plot very strongly and full of suspense. He firstly kept the past of Captain Hagberd’s past hidden into suspense and then with flow of story all goes into deep secrets and in last it was all known about his evil son.



Question 2.

Identify instances in the story in which you find streaks of insanity in people other than Hagberd. What implications do they suggest?


Answer:

1) I found insanity in barber as he was doing insane judgement on old Hagberd without knowing full truth and mocking. (Insanity also refers to irrationality and barber was irrational with his judgement)

2) The insanity in Mr. Carvil nature as he over reacts when he need something and shouts loud.




Task
Question 1.

Pick out one or two other examples of allusion from the story and comment briefly on the comparison made.


Answer:

He wanted to turn me into a miserable lawyer’s clerk, and now he wants to make of me

a blamed tame rabbit in a cage.


In this sentence, there is a comparison made between Harry Hagberd and Rabbit.



Question 2.

Now complete the columns below and mark the syllable that receives primary stress.



Answer:




Stop And Think-pg-42
Question 1.

What brought Captain Hagberd to Colebrook?


Answer:

When Captain Hagberd went out of tap-room of the New Inn near the harbour, as soon as the door was shut the barber laughed and said: “The old one and the young one will be strolling arm in arm to get shaved in my place presently.” Noticing a stranger listening to him with a vacant grin, he explained, that this queer old Hagberd, a retired coasting-skipper, was waiting for the return of a son of his. Barber said that I think he believe Colebrook is only the place in the United Kingdom for his long-lost sons. So, he sold up his old home in Colchester this is what that brought Captain Hagberd to Colebrook three years ago.



Question 2.

Why did the people of Colebrook not have a favourable opinion of Captain Hagberd?


Answer:

People of Colebrook not have a favourable opinion of Captain Hagberd because he is not in a state of his own mind and presence as he lost his son and after that his wife. People of Colebrook think as he is mad and no one listens to him.




Stop And Think-pg-46
Question 1.

What sort of a seaman had Captain Hagberd been?


Answer:

Captain Hagberd had been one of those sailors that pursue their calling within sight of land.

Many sailors feel and profess a rational dislike for the sea, but his was a profound and emotional


animosity.



Question 2.

Captain Hagberd constantly hinted at something that made Bessie blush. What was it?


Answer:

Wink was the hint, which Captain Hagberd hinted that made Bessie blushe. He always came across some sort of madness in Bessie, when he shared something with her and talked being excited, she laughed a little to salve her conscience and blushed faintly.




Stop And Think-pg-49
Question 1.

What were Bessie’s reactions to old Hagberd’s ravings?


Answer:

While talking about his son, Hagberd seems hopefull that he will come home soon. She had tried pityingly to throw some doubt on that hope doomed to disappointment. She got a horrible and unexpected reaction from Captain Hagberd, for a moment he seemed to her ready to go out of his mind. The sea can’t keep my son and there’s nothing to prevent him coming back. His eyes began to wander. But next day Bessie humoured him in silence, listening patiently by the fence.



Question 2.

What sort of a person was Mr. Carvil?


Answer:

Mr. Carvil was insane retired boat-builder, a man of evil repute as a domestic tyrant. He gets uncontrollable very soon and start shouting.




Stop And Think-pg-52
Question 1.

What was the point of similarity between Captain Hagberd and old Mr. Carvil?


Answer:

Both Captain Hagberd and old Mr. Carvil are impatient kind of person as they both get over-reaction on a certain level as their power to tackle things is null. Captain Hagberd when listen something about his son get out of mind and behave like a mad person and being on the same boat but being in different situation old Mr Carvil, a fat blind man had given himself up to a very lust of laziness, calls Bessie when he want something shouting loudly like he is not in control.



Question 2.

Why did Bessie sometimes show signs of irritation and disgust?


Answer:

He advertised still in the Sunday papers for Harry Hagberd. These sheets were read in foreign parts to the end of the world, he informed Bessie. At the same time, he seemed to think that his son was in England—so near to Colebrook that he would, of course, turn up ‘tomorrow’. Bessie, without committing herself to that opinion in so many words, argued that in that case, the expense of

advertising was unnecessary; Captain Hagberd it will be better if you will spend that weekly half-crown on him. Miss Bessie called it his tantrums. She shook her finger at him angrily. These acts of Captain Hagberd sometimes make Bessie feel irritated and disgusting.




Stop And Think-pg-58
Question 1.

Who was the stranger who met Captain Hagberd? What was the Captain’s reaction to the meeting?


Answer:

The stranger was the son of Captian Hagberd, Harry Hagberd. Captain felt nervous on meet first who was stranger for him as that stranger is talking about his son and then he suddenly got out of control when stranger said ‘The devil he is!’ The stranger marvelled greatly, Captain started shouting, his feet squelched in the puddles left by his industry. He stumbled in the holes of the ruined grass plot. He ran blindly against the fence.



Question 2.

What did young Hagberd think it meant when old Hagberd said that his son would be coming home ‘tomorrow’?


Answer:

Young Hagberd got a bit concerned and he was confused that if old Hangberd had identified him or not and that’s why he changed his tone from told old Hagberd that ‘You’ve

grown a beard like Father Christmas himself.’ The reason to change the tone is just if old Hegberd could not recognize young Hagberd.



Question 3.

What reasons did Bessie give for encouraging old Hagberd in his insane hopes?


Answer:

The reasons that Bessie give for encouraging old Hagberd in his insane hopes are:

1) Firstly, she said Harry that he should try convincing old Hagberd that he is only his son and make him at his normal state.


2) Secondly, When Harry Hagberd said that ‘He isn’t frisky—is he? I would be afraid to lay hold of


him. Then to encourage old Hagberd insane hope she said, Harry, that “Old Hagberd was the most harmless creature that ever lived”


PDF FILE TO YOUR EMAIL IMMEDIATELY PURCHASE NOTES & PAPER SOLUTION. @ Rs. 50/- each (GST extra)

HINDI ENTIRE PAPER SOLUTION

MARATHI PAPER SOLUTION

SSC MATHS I PAPER SOLUTION

SSC MATHS II PAPER SOLUTION

SSC SCIENCE I PAPER SOLUTION

SSC SCIENCE II PAPER SOLUTION

SSC ENGLISH PAPER SOLUTION

SSC & HSC ENGLISH WRITING SKILL

HSC ACCOUNTS NOTES

HSC OCM NOTES

HSC ECONOMICS NOTES

HSC SECRETARIAL PRACTICE NOTES

2019 Board Paper Solution

HSC ENGLISH SET A 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET B 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET C 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET D 2019 21st February, 2019

SECRETARIAL PRACTICE (S.P) 2019 25th February, 2019

HSC XII PHYSICS 2019 25th February, 2019

CHEMISTRY XII HSC SOLUTION 27th, February, 2019

OCM PAPER SOLUTION 2019 27th, February, 2019

HSC MATHS PAPER SOLUTION COMMERCE, 2nd March, 2019

HSC MATHS PAPER SOLUTION SCIENCE 2nd, March, 2019

SSC ENGLISH STD 10 5TH MARCH, 2019.

HSC XII ACCOUNTS 2019 6th March, 2019

HSC XII BIOLOGY 2019 6TH March, 2019

HSC XII ECONOMICS 9Th March 2019

SSC Maths I March 2019 Solution 10th Standard11th, March, 2019

SSC MATHS II MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD.13th March, 2019

SSC SCIENCE I MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD. 15th March, 2019.


SSC SCIENCE II MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD. 18th March, 2019.

SSC SOCIAL SCIENCE I MARCH 2019 SOLUTION20th March, 2019

SSC SOCIAL SCIENCE II MARCH 2019 SOLUTION, 22nd March, 2019

XII CBSE - BOARD - MARCH - 2019 ENGLISH - QP + SOLUTIONS, 2nd March, 2019

HSC Maharashtra Board Papers 2020

(Std 12th English Medium)

HSC ECONOMICS MARCH 2020

HSC OCM MARCH 2020

HSC ACCOUNTS MARCH 2020

HSC S.P. MARCH 2020

HSC ENGLISH MARCH 2020

HSC HINDI MARCH 2020

HSC MARATHI MARCH 2020

HSC MATHS MARCH 2020

SSC Maharashtra Board Papers 2020

(Std 10th English Medium)

English MARCH 2020

HindI MARCH 2020

Hindi (Composite) MARCH 2020

Marathi MARCH 2020

Mathematics (Paper 1) MARCH 2020

Mathematics (Paper 2) MARCH 2020

Sanskrit MARCH 2020

Sanskrit (Composite) MARCH 2020

Science (Paper 1) MARCH 2020

Science (Paper 2)

Geography Model Set 1 2020-2021

MUST REMEMBER THINGS on the day of Exam

Are you prepared? for English Grammar in Board Exam.

Paper Presentation In Board Exam

How to Score Good Marks in SSC Board Exams

Tips To Score More Than 90% Marks In 12th Board Exam

How to write English exams?

How to prepare for board exam when less time is left

How to memorise what you learn for board exam

No. 1 Simple Hack, you can try out, in preparing for Board Exam

How to Study for CBSE Class 10 Board Exams Subject Wise Tips?

JEE Main 2020 Registration Process – Exam Pattern & Important Dates


NEET UG 2020 Registration Process Exam Pattern & Important Dates

How can One Prepare for two Competitive Exams at the same time?

8 Proven Tips to Handle Anxiety before Exams!

BUY FROM PLAY STORE

DOWNLOAD OUR APP

HOW TO PURCHASE OUR NOTES?

S.P. Important Questions For Board Exam 2021

O.C.M. Important Questions for Board Exam. 2021

Economics Important Questions for Board Exam 2021

Chemistry Important Question Bank for board exam 2021

Physics – Section I- Important Question Bank for Maharashtra Board HSC Examination

Physics – Section II – Science- Important Question Bank for Maharashtra Board HSC 2021 Examination