Short Stories - 5. One Centimetre Class 12th Kaleidoscope CBSE Solution

Class 12th Kaleidoscope CBSE Solution

Understanding The Text
Question 1.

How did Tao Ying’s son influence the way she led her life?


Answer:

Tao Ying was not from a very educated background, and lived a humble life, but she liked to be gentle and gracious in front of her son and wanted to set a good example for her son. She often changed her ways to set a good standard for Xiao Ye, going to great lengths to preserve her respect that her son had for her.



Question 2.

Pick out instances from the story to show that official rules are often arbitrary.


Answer:

Rules being arbitrary are shown by how the Tao Ying gets a ticket for Xiao Ye, even though he doesn’t require one, and how the old woman’s scales were inaccurate on purpose to make people feel better about themselves, showing how self-esteem and standards of beauty often matter more than simple rules.



Question 3.

Tao Ying was very careful about spending money. What were her reasons for refusing the compensation offered by the temple officials?


Answer:

For Tao Ying, how Xiao Ye thought of her mattered more than the compensation offered by the temple officials. For Tao Ying, that day’s happiness cannot be bought, nor that can that place have good memories for her and her son.



Question 4.

Why was her final vindication important to Tao Ying?


Answer:

For Tao Ying, it was important for Xiao Ye to know that she wasn’t wrong about his height, and wasn’t trying to intentionally exempt him from a ticket. Xiao Ye’s trust in Tao Ying was, therefore, more important than any compensation, and her vindication was supposed to be understood by Xiao Ye.




Talking About The Text
Question 1.

The way a child looks at the world is very different from that of an adult.


Answer:

Since children are quick to form opinions and don’t think as rationally as adults. What they learn from the world, how they view people and how they expect people to act affects them as well. Being very impressionable, children can learn strongly from minor situations, often ignoring the circumstances leading to it.



Question 2.

There is always a gap between what we really are and what we wish to appear to be to others.


Answer:

We are often expected to show the best version of ourselves in order to be a good example to others. Whether or not we are such people, we are often tied to the ways we’re supposed to be seen by the society. Thus, there’s always some distinction between how we show ourselves to be and who we really are.




Appreciation
Question 1.

Comment on the significance of the first sentence of the story to its theme.


Answer:

The first sentence of the story mentions the arbitrary nature of rules and how Tao Ying’s perception of the world was based around her own values, which didn’t always coincide with the rules and regulations.



Question 2.

Would you describe the author’s portrayal of Tao Ying’s character in the story as sympathetic, critical or realistic?


Answer:

Tao Ying’s character, as portrayed by the author, is realistic, as she assesses the situation she’s in before acting, and goes to great lengths to make sure her values are preserved as an example for her son.



Question 3.

Identify the episodes that bring out the ambivalent attitude to ethics commonly seen in human life?


Answer:

Tao Ying’s paying for her son’s bus ticket, which she normally wouldn’t do, or the old lady’s scales, which tell inaccurate but flattering readings, are a few instances from the story that illustrate the ambivalent attitude to ethics commonly seen in human life.



Question 4.

How effectively does the narrative technique adopted in this story illustrate ‘unity of thought’?


Answer:

As the author stresses on every emotion that the characters of the story experience, it builds up a mental picture where the reader follows along with the characters, their reactions, their thoughts, thus ‘uniting’ them with the narrative technique.




Stop And Think-pg-75
Question 1.

What made Tao Ying decide whether to buy a ticket or not when she rode a bus alone?


Answer:

When Tao Ying rides the bus alone, she usually doesn’t pay for the ticket, as she thinks that her paying or not doesn’t change the routine of the bus, but she acts according to the situation, as she pays for the ticket when the conductor looks responsible but doesn’t when he looks casual and careless.



Question 2.

Why did she insist on buying tickets both for herself and her son that day?


Answer:

That day, Xiao Ye was insisting to get a ticket for himself, but even though he didn’t need one, Tao Ying bought one for him as a symbol of upholding his esteem.




Stop And Think-pg-81
Question 1.

Did Tao Ying really intend to cheat at the temple?


Answer:

Tao Ying didn’t intend to cheat at the temple, as she knew that Xiao Ye was shorter than one hundred and ten centimetres, so he would be exempt from getting a ticket. However, he measured more on the scale at the temple, which surprised her.



Question 2.

Why did Tao Ying change her intention to buy another ticket?


Answer:

As a crowd gathered, and the ticket seller grew impatient, Tao Ying knew she couldn’t argue against a scale. She saw her son thinking of her in a bad way, so she decided to buy a ticket.




Stop And Think-pg-82
Question 1.

Were the old lady’s scales a reliable measure of height and weight? What convoluted logic were her measurements based on?


Answer:

The old lady’s scales weren’t a reliable way of measuring height and weight. Being old and inaccurate, they showed the weight as lesser than it actually was, and the lady had adjusted them to show more height. Her logic was that people liked to see themselves as leaner and taller, thus they were flattering to the people.



Question 2.

What was the conflict between the mother and son?


Answer:

Xiao Ye thought that Tao Ying only said that he’s short so she could get away with not paying for his ticket, when in fact he thought he was tall, and didn’t trust his mother. This resulted in a conflict between the mother and the son.


PDF FILE TO YOUR EMAIL IMMEDIATELY PURCHASE NOTES & PAPER SOLUTION. @ Rs. 50/- each (GST extra)

HINDI ENTIRE PAPER SOLUTION

MARATHI PAPER SOLUTION

SSC MATHS I PAPER SOLUTION

SSC MATHS II PAPER SOLUTION

SSC SCIENCE I PAPER SOLUTION

SSC SCIENCE II PAPER SOLUTION

SSC ENGLISH PAPER SOLUTION

SSC & HSC ENGLISH WRITING SKILL

HSC ACCOUNTS NOTES

HSC OCM NOTES

HSC ECONOMICS NOTES

HSC SECRETARIAL PRACTICE NOTES

2019 Board Paper Solution

HSC ENGLISH SET A 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET B 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET C 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET D 2019 21st February, 2019

SECRETARIAL PRACTICE (S.P) 2019 25th February, 2019

HSC XII PHYSICS 2019 25th February, 2019

CHEMISTRY XII HSC SOLUTION 27th, February, 2019

OCM PAPER SOLUTION 2019 27th, February, 2019

HSC MATHS PAPER SOLUTION COMMERCE, 2nd March, 2019

HSC MATHS PAPER SOLUTION SCIENCE 2nd, March, 2019

SSC ENGLISH STD 10 5TH MARCH, 2019.

HSC XII ACCOUNTS 2019 6th March, 2019

HSC XII BIOLOGY 2019 6TH March, 2019

HSC XII ECONOMICS 9Th March 2019

SSC Maths I March 2019 Solution 10th Standard11th, March, 2019

SSC MATHS II MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD.13th March, 2019

SSC SCIENCE I MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD. 15th March, 2019.


SSC SCIENCE II MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD. 18th March, 2019.

SSC SOCIAL SCIENCE I MARCH 2019 SOLUTION20th March, 2019

SSC SOCIAL SCIENCE II MARCH 2019 SOLUTION, 22nd March, 2019

XII CBSE - BOARD - MARCH - 2019 ENGLISH - QP + SOLUTIONS, 2nd March, 2019

HSC Maharashtra Board Papers 2020

(Std 12th English Medium)

HSC ECONOMICS MARCH 2020

HSC OCM MARCH 2020

HSC ACCOUNTS MARCH 2020

HSC S.P. MARCH 2020

HSC ENGLISH MARCH 2020

HSC HINDI MARCH 2020

HSC MARATHI MARCH 2020

HSC MATHS MARCH 2020

SSC Maharashtra Board Papers 2020

(Std 10th English Medium)

English MARCH 2020

HindI MARCH 2020

Hindi (Composite) MARCH 2020

Marathi MARCH 2020

Mathematics (Paper 1) MARCH 2020

Mathematics (Paper 2) MARCH 2020

Sanskrit MARCH 2020

Sanskrit (Composite) MARCH 2020

Science (Paper 1) MARCH 2020

Science (Paper 2)

Geography Model Set 1 2020-2021

MUST REMEMBER THINGS on the day of Exam

Are you prepared? for English Grammar in Board Exam.

Paper Presentation In Board Exam

How to Score Good Marks in SSC Board Exams

Tips To Score More Than 90% Marks In 12th Board Exam

How to write English exams?

How to prepare for board exam when less time is left

How to memorise what you learn for board exam

No. 1 Simple Hack, you can try out, in preparing for Board Exam

How to Study for CBSE Class 10 Board Exams Subject Wise Tips?

JEE Main 2020 Registration Process – Exam Pattern & Important Dates


NEET UG 2020 Registration Process Exam Pattern & Important Dates

How can One Prepare for two Competitive Exams at the same time?

8 Proven Tips to Handle Anxiety before Exams!

BUY FROM PLAY STORE

DOWNLOAD OUR APP

HOW TO PURCHASE OUR NOTES?

S.P. Important Questions For Board Exam 2021

O.C.M. Important Questions for Board Exam. 2021

Economics Important Questions for Board Exam 2021

Chemistry Important Question Bank for board exam 2021

Physics – Section I- Important Question Bank for Maharashtra Board HSC Examination

Physics – Section II – Science- Important Question Bank for Maharashtra Board HSC 2021 Examination