Short Stories - 3. A Wedding In Brownsville Class 12th Kaleidoscope CBSE Solution

Class 12th Kaleidoscope CBSE Solution

Understanding The Text
Question 1.

What do you understand of Dr. Margolin’s past? How does it affect his present life?


Answer:

Dr. Margolin’s past was a mixture of recognition and grief. As a child, he was declared a prodigy. Everyone thought he would grow up to be a genius. But he also faced hardships. His entire family had been tortured, burned and gassed. He had lost his one true love, Raizel. All this shaped Dr. Margolin’s present state of mind. He had grown aloof from the Senciminers after the loss of his family. He suffered from hypochondria ad fear of death. The death of his family and his love in the reign of Hitler made him lose faith in humanity. However, on the other hand, he had a good career. He was a success in his profession. He had an office in West End Avenue and wealthy patients. He was highly respected by his colleagues and everyone else.



Question 2.

What was Dr. Margolin’s attitude towards his profession?


Answer:

Dr. Margolin has always been loyal towards his profession. He had never broken the Hippocratic Oath and had always been honourable with his patients. He was an enormous success in his field and is highly respected. Although he has wealthy patients, he treated rabbis, refugees and Jewish writers without any charge, and even supplied them with medicines and a hospital bed, if necessary. However, Hitler’s reign and the brutal death of his family and his community made him despise the matrons who came to him for petty ills while millions faced horrible deaths.



Question 3.

What is Dr. Margolin’s view of the kind of life the American Jewish community leads?


Answer:

The kind of life the American Jewish community led was not appreciated by Dr. Margolin. According to him, Jewish laws and customs were completely distorted. Those who had no regard for Jewishness wore skullcaps. He even found their celebrations irritating, the Anglicised Yiddish, the Yiddishised English, the ear-splitting music and unruly dances. He was ashamed whenever he took his wife to a wedding or a Bar Mitzvah.



Question 4.

What were the personality traits that endeared Dr. Margolin to others in his community?


Answer:

Dr. Margolin was a self-taught man, a son of a poor teacher of Talmud. As a child, he was declared as a prodigy, reciting long passages of the bible and studying Talmud and commentaries on his own. He even taught himself geometry and algebra. At the age of seventeen, he attempted a translation. He was referred to as great and illustrious.



Question 5.

Why do you think Dr. Margolin had the curious experience at the wedding hall?


Answer:

Dr. Margolin experience at the wedding hall was a result of his death. He met with an accident on the way to the wedding. His curious and mysterious encounter with Raizel could probably be explained through his past. Raizel was his one true love who he never had a chance to marry. She was given away to someone else and was later shot by the Nazis.



Question 6.

Was the encounter with Raizel an illusion or was the carousing at the wedding-hall illusory? Was Dr. Margolin the victim of the accident and was his astral body hovering in the world of twilight?


Answer:

The carousing at the wedding-hall was illusionary. Raizel herself has been dead for long and her encounter with Dr. Margolin was because of his own death. He was the victim of the accident and his astral body was hovering in the world of twilight. Both were missing a physical dimension, and in fact, were spirits.




Appreciation
Question 1.

Surrealism was an artistic and literary movement in France between the two World Wars. Its basic idea is that the automatic, illogical and uncontrolled associations of the mind represent a higher reality than the world of practical life and ordinary literature. Do you think this story could be loosely classified as surrealistic? What elements in this story would support the idea?


Answer:

Yes, this story could be loosely classified as surrealistic. The ending is an element of such surrealism. Dr. Margolin is in absence of a physical dimension and yet the story shows him to be participating in the wedding, dancing, drinking, chatting with guests, etc. His encounter with Raizel, his one true love who was shot by Nazis also stands out to explain surrealism.



Question 2.

Comment on the technique used by the author to convey the gruesome realities of the war and its devastating effect on the psyche of human beings through an intense personal experience.


Answer:

The author uses banter at the wedding and the conversation between the guests to portray the realities of the war. At the wedding party, people are shown to be conversing with each other and with Dr. Margolin about the deaths of their family and the destruction of their community. Through this, the author used an unusual and an uncommon way of showcasing the realities of the war in the story.




Task
Question 1.

Examine the paragraph beginning ‘Some time later the taxi started moving again...’ for variety in sentence length and sentence structure.


Answer:

(1) Sometime later the taxi started moving again. (2) Solomon Margolin was now driving through streets he had never seen before. (3) It was New York, but it might just as well have been Chicago or Cleveland. (4) They passed through an industrial district with factory buildings, warehouses of coal, lumber, scrap iron. (5) Negroes, strangely black, stood about on the sidewalks, staring ahead, their great dark eyes full of gloomy hopelessness. (6) Occasionally the car would pass a tavern. (7) The people at the bar seemed to have something unearthly about them as if they were being punished here for sins committed in another incarnation. (8) Just when Solomon Margolin was beginning to suspect that the driver, who had remained stubbornly silent the whole time, had gotten lost or else was deliberately taking him out of his way, the taxi entered a thickly populated neighbourhood. (9) They passed a synagogue, a funeral parlour, and there, ahead, was the wedding hall, all lit up, with its neon Jewish sign and Star of David. (10) Dr. Margolin gave the driver a dollar tip and the man took it without uttering a word.


Sentence 1. Simple sentence


Sentence 2. Simple sentence


Sentence 3. Simple sentence


Sentence 4. Simple sentence with description separated by commas


Sentence 5. Complex sentence consisting of one subject with subclauses


Sentence 6. Simple sentence


Sentence 7. Complex sentence consisting of one main clause and a subclause


Sentence 8. Compound-Complex sentence consisting of two independent clauses separated by a comma; the first clause has several subclauses joined with ‘who’ and ‘had’


Sentence 9. Compound-Complex sentence consisting of two independent clauses joined by ‘and’; the second clause has a subclause joined with ‘with’


Sentence 10. Simple sentence




Stop And Think-pg-25
Question 1.

Who were the Senciminers?


Answer:

Senciminers were the native Jewish inhabitants of the town Sencimin. They were however forced to leave the town because it was destroyed by the Germans. Many Senciminers were tortured, burned and gassed, however, few survived and escaped to America from the camps.



Question 2.

Why did Dr. Margolin not particularly want his wife to accompany him to the wedding?


Answer:

Dr. Margolin didn’t want his wife to accompany him to the wedding because he was ashamed of the mess that the American Judaism was. Every time he took his wife to a wedding or a Bar Mitzvah, he had to make apologies to her. However, this time he was relieved of it.




Stop And Think-pg-29
Question 1.

What is the Hippocratic oath?


Answer:

The Hippocratic Oath is an oath usually taken by doctors to swear their loyalty to their profession. The protagonist, being a doctor himself, says that he has never broken the oath and that he has always been honourable towards his patients.



Question 2.

What topic does the merry banter the wedding invariably lead to?


Answer:

The merry banter at the wedding invariably lead to the mentioning of the deaths of the Senciminers. Every conversation eventually led to that and occasionally, the protagonist found himself being asked about his own family and their death.




Stop And Think-pg-34
Question 1.

Who was the woman that Dr Margolin suddenly encountered at the wedding?


Answer:

The woman that Dr Margolin encountered was his one great love, Raizel, the daughter of Melekh the watchman. He, however, had no luck with her and couldn’t marry her. The last time Dr Margolin heard of her was that she married someone else and was later shot by the Nazis.



Question 2.

What were the events that led to his confused state of mind?


Answer:

Dr Margolin started to realize that something is wrong when he noticed that his wallet was missing but wasn’t sure how he could have lost it. He also couldn’t understand the fact that Raizel looked too young and he thought that maybe she was her daughter, trying to mock him.


PDF FILE TO YOUR EMAIL IMMEDIATELY PURCHASE NOTES & PAPER SOLUTION. @ Rs. 50/- each (GST extra)

HINDI ENTIRE PAPER SOLUTION

MARATHI PAPER SOLUTION

SSC MATHS I PAPER SOLUTION

SSC MATHS II PAPER SOLUTION

SSC SCIENCE I PAPER SOLUTION

SSC SCIENCE II PAPER SOLUTION

SSC ENGLISH PAPER SOLUTION

SSC & HSC ENGLISH WRITING SKILL

HSC ACCOUNTS NOTES

HSC OCM NOTES

HSC ECONOMICS NOTES

HSC SECRETARIAL PRACTICE NOTES

2019 Board Paper Solution

HSC ENGLISH SET A 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET B 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET C 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET D 2019 21st February, 2019

SECRETARIAL PRACTICE (S.P) 2019 25th February, 2019

HSC XII PHYSICS 2019 25th February, 2019

CHEMISTRY XII HSC SOLUTION 27th, February, 2019

OCM PAPER SOLUTION 2019 27th, February, 2019

HSC MATHS PAPER SOLUTION COMMERCE, 2nd March, 2019

HSC MATHS PAPER SOLUTION SCIENCE 2nd, March, 2019

SSC ENGLISH STD 10 5TH MARCH, 2019.

HSC XII ACCOUNTS 2019 6th March, 2019

HSC XII BIOLOGY 2019 6TH March, 2019

HSC XII ECONOMICS 9Th March 2019

SSC Maths I March 2019 Solution 10th Standard11th, March, 2019

SSC MATHS II MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD.13th March, 2019

SSC SCIENCE I MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD. 15th March, 2019.


SSC SCIENCE II MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD. 18th March, 2019.

SSC SOCIAL SCIENCE I MARCH 2019 SOLUTION20th March, 2019

SSC SOCIAL SCIENCE II MARCH 2019 SOLUTION, 22nd March, 2019

XII CBSE - BOARD - MARCH - 2019 ENGLISH - QP + SOLUTIONS, 2nd March, 2019

HSC Maharashtra Board Papers 2020

(Std 12th English Medium)

HSC ECONOMICS MARCH 2020

HSC OCM MARCH 2020

HSC ACCOUNTS MARCH 2020

HSC S.P. MARCH 2020

HSC ENGLISH MARCH 2020

HSC HINDI MARCH 2020

HSC MARATHI MARCH 2020

HSC MATHS MARCH 2020

SSC Maharashtra Board Papers 2020

(Std 10th English Medium)

English MARCH 2020

HindI MARCH 2020

Hindi (Composite) MARCH 2020

Marathi MARCH 2020

Mathematics (Paper 1) MARCH 2020

Mathematics (Paper 2) MARCH 2020

Sanskrit MARCH 2020

Sanskrit (Composite) MARCH 2020

Science (Paper 1) MARCH 2020

Science (Paper 2)

Geography Model Set 1 2020-2021

MUST REMEMBER THINGS on the day of Exam

Are you prepared? for English Grammar in Board Exam.

Paper Presentation In Board Exam

How to Score Good Marks in SSC Board Exams

Tips To Score More Than 90% Marks In 12th Board Exam

How to write English exams?

How to prepare for board exam when less time is left

How to memorise what you learn for board exam

No. 1 Simple Hack, you can try out, in preparing for Board Exam

How to Study for CBSE Class 10 Board Exams Subject Wise Tips?

JEE Main 2020 Registration Process – Exam Pattern & Important Dates


NEET UG 2020 Registration Process Exam Pattern & Important Dates

How can One Prepare for two Competitive Exams at the same time?

8 Proven Tips to Handle Anxiety before Exams!

BUY FROM PLAY STORE

DOWNLOAD OUR APP

HOW TO PURCHASE OUR NOTES?

S.P. Important Questions For Board Exam 2021

O.C.M. Important Questions for Board Exam. 2021

Economics Important Questions for Board Exam 2021

Chemistry Important Question Bank for board exam 2021

Physics – Section I- Important Question Bank for Maharashtra Board HSC Examination

Physics – Section II – Science- Important Question Bank for Maharashtra Board HSC 2021 Examination