Short Stories - 2. Eveline Class 12th Kaleidoscope CBSE Solution

Class 12th Kaleidoscope CBSE Solution

Understanding The Text
Question 1.

Name the two characters in this story whom Eveline liked and loved, and two she did not. What were the reasons for her feelings towards them?


Answer:

Eveline liked her mother and Franz most. Her mother took care of complete family and bore torture done by her father on her. Franz was her loved and admired her very much. He was the only hope for her to get rid of her meaningless.

She hated her father and Miss Gavan as they used to criticise her and they’ve always been harsh towards her. Her father used to drink and humiliate her, whereas Miss Gavan always used to comment on her.



Question 2.

Describe the conflict of emotions felt by Eveline on the day she had decided to elope with Frank.


Answer:

When Eveline decided to elope with Frank, the memories of her happy days, her childhood, her mother and her siblings came all of a sudden in front of her eyes. She felt nostalgic about the memories of her childhood and of all the people, Harry, Ernest and all of them who have left her house. The voice of organ player reminded of the day her mother died.

On one side, she wanted to start a new respectful life with Frank in Argentin and run away from her father’s cruelty. On the contrary, the promise she made to her mother, to hold the house as she could, was not letting her go.


Through the imagery of ‘window’ and ‘dirty curtains’, the writer has presented a beautiful contrast of conflicting emotions, Eveline was going through, where she has opportunity to run away but flash f memories were restricting her from eloping.



Question 3.

Why do you think Eveline let go of the opportunity to escape?


Answer:

Eveline let go of the opportunity because she was strucked with the memory of her mother and siblings. Also, she felt a sense of responsibility and was burdened by the promise she made to her mother that she won’t let her house to break and she will hold all the members together as long as she could. That’s why she did not elope with Frank feeling a sense of responsibility towards her mother and family.



Question 4.

What are the signs of Eveline’s indecision that we see as the hour of her departure with Frank neared?


Answer:

As the time for eloping was coming near, Eveline suddenly got distressed and turned pale. She also prayed to god to direct her about her duty. She felt a sense of nausea and cried of her anguish.




Talking About The Text
Question 1.

Deciding between filial duty and the right to personal happiness is problematic. Discuss.


Answer:

In the story Eveline was a character, who dealt with the dilemma of choice between responsibility and happiness. She promised her mother that she’ll not let the thread of relations break and will always think of her family and stay with them. On the other hand, she had a choice to start a respectful, happy and fairy-tale story with her beloved Frank. All the promises, memories and relationships acted as a shackle to her legs. In the end, she gave upon her dreams and chose the welfare of family.

This shows that there is always a conflict when a person has to choose between their family and their personal life, happiness and future. Same happened with the Eveline. It was hard and burdensome for choosing between her monotonously tortured life with her family or eloping with her lover. Thus, in social sphere, right to personal happiness is always considered as selfish and bounds a person to fulfil their filial duty, sacrificing the happiness in their private spheres of life.



Question 2.

Share with your partner any instance of your personal experience where you, or somebody you know, had to make a difficult choice.


Answer:

One of my friend’s father had to leave for America for 5 years, leaving his children and wife alone at the country. But, he had to do that because he wanted to provide a bright future to his children by earning money. That was the toughest decision I think I have seen someone taking during my lifetime.




Appreciation
Question 1.

The description in this story has symbolic touches. What do you think the ‘window’, the ‘gathering dusk’, the ‘dusty cretonne and its odour’ symbolise?


Answer:

James Joyce had used a lot of visual imagery in her story, Eveline. Through the imagery of window, the writer symbolises the opportunity to elope that she has got just like a ray of sun falls in from the window and weight of memories and responsibility flashing through her. Like with the opening of the window, fresh breeze comes in, window symbolises opportunities and happiness.

Similarly, ‘gathering dusk’ and ‘dusty cretonne and odour’ symbolises dullness and lifelessness. It portrays monotony and tiresomeness of life. With the dark colour of room, the writer has shown the burden of memories and dullness of Eveline’s life.


Thus, the writer has drawn a contrast between opportunity and burdening memories.



Question 2.

Note how the narrative proceeds through the consciousness of Eveline.


Answer:

In the story, most of the actions happens virtually, not in the real world. Through this, writer is trying to show the thoughts and emotions streaming in the Eveline’s mind. All the words show her thoughts and through them, we get to know the series of events. Thus, we can say the narrative proceeds through the consciousness of Eveline.



Question 3.

In the last section of the story, notice these expressions

(i) A bell clanged upon her heart.

(ii) All the seas of the world tumbled upon her heart.

(iii) Her hands clutched the iron in frenzy.

(iv) She sets her white face to him, passive, like a helpless animal.

What are the emotions that these images evoke?


Answer:

These images evoke the emotions of pain and fear. They depict the heaviness of her heart and her helplessness and inability to move on and being decisive. She got stiffened and did not go with Frank. All this depicts her passiveness and burden of leaving her family for personal benefit.



Question 4.

Do you think the author indicates his judgement of Eveline in the story?


Answer:

The author focussed more on the pitfalls of getting stacked to the past and the conflict between family and personal life and future. He used Eveline’s character to present the dilemma in the mind of people of Irish society.




Task
Question 1.

Underline the parts that are parallel in the following sentences

• She had consented to go away, to leave her home.

• Strange that it should come that very night to remind her of the promise to her mother, her promise to keep the home together as long as she could.

• She prayed to God to direct her, to show her what was her duty.

• Frank would take her in his arms, fold her in his arms.

• Her time was running out but she continued to sit by the window, leaning her head against the window curtain, inhaling the odour of dusty cretonne.

• Not long before, when she had been laid up for a day, he had read her out a ghost story and made toast for her at the fire.


Answer:

• She had consented to go awayto leave her home.


• Strange that it should come that very night to remind her of the promise to her motherher promise to keep the home together as long as she could.


• She prayed to God to direct her, to show her what was her duty.


• Frank would take her in his arms, fold her in his arms.


• Her time was running out but she continued to sit by the windowleaning her head against the window curtain, inhaling the odour of dusty cretonne.


• Not long before, when she had been laid up for a day, he had read her out a ghost story and made toast for her at the fire.



Question 2.

Mark the stressed syllables in the following words chosen from the lesson. Consult the dictionary or ask the teacher if necessary.



Answer:




Stop And Think-pg-15
Question 1.

Why did Eveline review all the familiar objects at home?


Answer:

Eveline reviewed all the familiar objects at home because she was feeling nostalgic as she was going to leave the house with her lover Frank. All the beautiful and joyous memories of her childhood days flashed in front of her eyes.



Question 2.

Where was Eveline planning to go?


Answer:

Eveline was planning to run away from her house with her beloved and start a new respectable life in a new city, Buenos Aires, far from her father and old monotonous lifestyle.




Stop And Think-pg-17
Question 1.

Who was Frank? Why did Eveline’s father quarrel with him?


Answer:

Frank was an Irish sailor and a man whom Eveline admired. He was very kind and open-hearted man, who wanted to marry her. Eveline’s father had a quarrel with him because he discovered his affair with Eveline.



Question 2.

What significance does Eveline find in the organ player’s appearance on the day she had decided to leave?


Answer:

The organ player’s appearance reminded Eveline of the street organ that played on the night before her mother’s death and the kind of life her mother lived. As she resolved to leave, she recalled the promise made to her mother before her death. She promised her to keep the home together as long as she could.


PDF FILE TO YOUR EMAIL IMMEDIATELY PURCHASE NOTES & PAPER SOLUTION. @ Rs. 50/- each (GST extra)

HINDI ENTIRE PAPER SOLUTION

MARATHI PAPER SOLUTION

SSC MATHS I PAPER SOLUTION

SSC MATHS II PAPER SOLUTION

SSC SCIENCE I PAPER SOLUTION

SSC SCIENCE II PAPER SOLUTION

SSC ENGLISH PAPER SOLUTION

SSC & HSC ENGLISH WRITING SKILL

HSC ACCOUNTS NOTES

HSC OCM NOTES

HSC ECONOMICS NOTES

HSC SECRETARIAL PRACTICE NOTES

2019 Board Paper Solution

HSC ENGLISH SET A 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET B 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET C 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET D 2019 21st February, 2019

SECRETARIAL PRACTICE (S.P) 2019 25th February, 2019

HSC XII PHYSICS 2019 25th February, 2019

CHEMISTRY XII HSC SOLUTION 27th, February, 2019

OCM PAPER SOLUTION 2019 27th, February, 2019

HSC MATHS PAPER SOLUTION COMMERCE, 2nd March, 2019

HSC MATHS PAPER SOLUTION SCIENCE 2nd, March, 2019

SSC ENGLISH STD 10 5TH MARCH, 2019.

HSC XII ACCOUNTS 2019 6th March, 2019

HSC XII BIOLOGY 2019 6TH March, 2019

HSC XII ECONOMICS 9Th March 2019

SSC Maths I March 2019 Solution 10th Standard11th, March, 2019

SSC MATHS II MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD.13th March, 2019

SSC SCIENCE I MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD. 15th March, 2019.

SSC SCIENCE II MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD. 18th March, 2019.

SSC SOCIAL SCIENCE I MARCH 2019 SOLUTION20th March, 2019

SSC SOCIAL SCIENCE II MARCH 2019 SOLUTION, 22nd March, 2019

XII CBSE - BOARD - MARCH - 2019 ENGLISH - QP + SOLUTIONS, 2nd March, 2019

HSC Maharashtra Board Papers 2020

(Std 12th English Medium)

HSC ECONOMICS MARCH 2020

HSC OCM MARCH 2020

HSC ACCOUNTS MARCH 2020

HSC S.P. MARCH 2020

HSC ENGLISH MARCH 2020

HSC HINDI MARCH 2020

HSC MARATHI MARCH 2020

HSC MATHS MARCH 2020

SSC Maharashtra Board Papers 2020

(Std 10th English Medium)

English MARCH 2020

HindI MARCH 2020

Hindi (Composite) MARCH 2020

Marathi MARCH 2020

Mathematics (Paper 1) MARCH 2020

Mathematics (Paper 2) MARCH 2020

Sanskrit MARCH 2020

Sanskrit (Composite) MARCH 2020

Science (Paper 1) MARCH 2020

Science (Paper 2)

MUST REMEMBER THINGS on the day of Exam

Are you prepared? for English Grammar in Board Exam.

Paper Presentation In Board Exam

How to Score Good Marks in SSC Board Exams

Tips To Score More Than 90% Marks In 12th Board Exam

How to write English exams?

How to prepare for board exam when less time is left

How to memorise what you learn for board exam

No. 1 Simple Hack, you can try out, in preparing for Board Exam

How to Study for CBSE Class 10 Board Exams Subject Wise Tips?

JEE Main 2020 Registration Process – Exam Pattern & Important Dates

NEET UG 2020 Registration Process Exam Pattern & Important Dates

How can One Prepare for two Competitive Exams at the same time?

8 Proven Tips to Handle Anxiety before Exams!

BUY FROM PLAY STORE

DOWNLOAD OUR APP

HOW TO PURCHASE OUR NOTES?

S.P. Important Questions For Board Exam 2021

O.C.M. Important Questions for Board Exam. 2021

Economics Important Questions for Board Exam 2021

Chemistry Important Question Bank for board exam 2021

Physics – Section I- Important Question Bank for Maharashtra Board HSC Examination

Physics – Section II – Science- Important Question Bank for Maharashtra Board HSC 2021 Examination