International Trade Class 12th Fundamentals Of Human Geography CBSE Solution

Class 12th Fundamentals Of Human Geography CBSE Solution

Exercises
Question 1.

Choose the right answer from the four alternatives given below.

Most of the world’s great ports are classified as:

A. Naval Ports

B. Oil Ports

C. Comprehensive Ports

D. Industrial Ports


Answer:

They handle bulk cargos in a large volume.


Question 2.

Choose the right answer from the four alternatives given below.

Which one of the following continents has the maximum flow of global trade?

A. Asia

B. North America

C. Europe

D. Africa


Answer:

Europe has achieved a strong position by having good trade strategies


Question 3.

Choose the right answer from the four alternatives given below.

Which one of the following South American nations, is a part of OPEC?

A. Brazil

B. Chile

C. Venezuela

D. Peru


Answer:

Venezuela is in South America and it became a member of OPEC in 1960.


Question 4.

Choose the right answer from the four alternatives given below.

In which of the following trade blocs, is India an associate member?

A. SAFTA

B. OECD

C. ASEAN

D. OPEC


Answer:

India is a member of ASEAN in 1992.


Question 5.

Answer the following questions in about 30 words.

What is the basic function of the World Trade Organisation?


Answer:

The basic function of the World Trade Organisation is-



Question 6.

Answer the following questions in about 30 words.

Why is it detrimental for a nation to have a negative balance of payments?


Answer:



Question 7.

Answer the following questions in about 30 words.

What benefits do nations get by forming trading blocs?


Answer:

Following benefits do nations get by forming trading blocs-



Question 8.

Answer the following questions in not more than 150 words.

How are ports helpful for trade? Give classification of ports on the basis of their location.


Answer:

Ports are the chief gateway for international trade. They play an important role in trade.

• Cargoes and travellers move from one part to another part of the world through these ports.


• Ports provide facilities of docking, loading, and unloading of the cargo.


Types of the port on the basis of location-


Inland Ports-


a. These ports are located away from the sea coast.


b. They are linked to the sea through a river or a canal.


c. Flat bottom ships or barges can access these ports easily.


d. For ex. The Rhine has various ports like Mannheim, Duisburg.


Out Ports-


a. These are deep water ports built away from the actual ports.


b. These serve the parent ports by receiving those ships which are unable to approach them due to their large size.


c. Athens and its outport Piraeus in Greece.



Question 9.

Answer the following questions in not more than 150 words.

How do nations gain from International Trade?


Answer:

International trade is the exchange of goods and services among countries across national boundaries. Countries cannot produce themselves and for that, they need to trade. They can purchase at a lower price.

• International trade is the result of specialization in production.


• If different countries practice specialization and division of labor in the production of commodities then international trade benefits the world economy.


• Each kind of specialization can give rise to trade.


• Thus, international trade is based on the principle of comparative advantage, transferability of goods and services and in principle, should be mutually beneficial to the trading partners.


PDF FILE TO YOUR EMAIL IMMEDIATELY PURCHASE NOTES & PAPER SOLUTION. @ Rs. 50/- each (GST extra)

HINDI ENTIRE PAPER SOLUTION

MARATHI PAPER SOLUTION

SSC MATHS I PAPER SOLUTION

SSC MATHS II PAPER SOLUTION

SSC SCIENCE I PAPER SOLUTION

SSC SCIENCE II PAPER SOLUTION

SSC ENGLISH PAPER SOLUTION

SSC & HSC ENGLISH WRITING SKILL

HSC ACCOUNTS NOTES

HSC OCM NOTES

HSC ECONOMICS NOTES

HSC SECRETARIAL PRACTICE NOTES

2019 Board Paper Solution

HSC ENGLISH SET A 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET B 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET C 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET D 2019 21st February, 2019

SECRETARIAL PRACTICE (S.P) 2019 25th February, 2019

HSC XII PHYSICS 2019 25th February, 2019

CHEMISTRY XII HSC SOLUTION 27th, February, 2019

OCM PAPER SOLUTION 2019 27th, February, 2019

HSC MATHS PAPER SOLUTION COMMERCE, 2nd March, 2019

HSC MATHS PAPER SOLUTION SCIENCE 2nd, March, 2019

SSC ENGLISH STD 10 5TH MARCH, 2019.

HSC XII ACCOUNTS 2019 6th March, 2019

HSC XII BIOLOGY 2019 6TH March, 2019

HSC XII ECONOMICS 9Th March 2019

SSC Maths I March 2019 Solution 10th Standard11th, March, 2019

SSC MATHS II MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD.13th March, 2019

SSC SCIENCE I MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD. 15th March, 2019.


SSC SCIENCE II MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD. 18th March, 2019.

SSC SOCIAL SCIENCE I MARCH 2019 SOLUTION20th March, 2019

SSC SOCIAL SCIENCE II MARCH 2019 SOLUTION, 22nd March, 2019

XII CBSE - BOARD - MARCH - 2019 ENGLISH - QP + SOLUTIONS, 2nd March, 2019

HSC Maharashtra Board Papers 2020

(Std 12th English Medium)

HSC ECONOMICS MARCH 2020

HSC OCM MARCH 2020

HSC ACCOUNTS MARCH 2020

HSC S.P. MARCH 2020

HSC ENGLISH MARCH 2020

HSC HINDI MARCH 2020

HSC MARATHI MARCH 2020

HSC MATHS MARCH 2020

SSC Maharashtra Board Papers 2020

(Std 10th English Medium)

English MARCH 2020

HindI MARCH 2020

Hindi (Composite) MARCH 2020

Marathi MARCH 2020

Mathematics (Paper 1) MARCH 2020

Mathematics (Paper 2) MARCH 2020

Sanskrit MARCH 2020

Sanskrit (Composite) MARCH 2020

Science (Paper 1) MARCH 2020

Science (Paper 2)

Geography Model Set 1 2020-2021

MUST REMEMBER THINGS on the day of Exam

Are you prepared? for English Grammar in Board Exam.

Paper Presentation In Board Exam

How to Score Good Marks in SSC Board Exams

Tips To Score More Than 90% Marks In 12th Board Exam

How to write English exams?

How to prepare for board exam when less time is left

How to memorise what you learn for board exam

No. 1 Simple Hack, you can try out, in preparing for Board Exam

How to Study for CBSE Class 10 Board Exams Subject Wise Tips?

JEE Main 2020 Registration Process – Exam Pattern & Important Dates


NEET UG 2020 Registration Process Exam Pattern & Important Dates

How can One Prepare for two Competitive Exams at the same time?

8 Proven Tips to Handle Anxiety before Exams!

BUY FROM PLAY STORE

DOWNLOAD OUR APP

HOW TO PURCHASE OUR NOTES?

S.P. Important Questions For Board Exam 2021

O.C.M. Important Questions for Board Exam. 2021

Economics Important Questions for Board Exam 2021

Chemistry Important Question Bank for board exam 2021

Physics – Section I- Important Question Bank for Maharashtra Board HSC Examination

Physics – Section II – Science- Important Question Bank for Maharashtra Board HSC 2021 Examination