Human Settlements Class 12th Fundamentals Of Human Geography CBSE Solution

Class 12th Fundamentals Of Human Geography CBSE Solution

Exercises
Question 1.

Choose the right answer from the four alternatives given below.

Which one of the following forms of settlement develops along either side of roads, rivers or canals?

A. circular

B. linear

C. cross-shaped

D. square


Answer:

Houses are located near either side of roads, rivers or canals.


Question 2.

Choose the right answer from the four alternatives given below.

Which one of the following types of economic activities dominate in all rural settlement?

A. primary

B. tertiary

C. secondary

D. quaternary


Answer:

Rural settlements are dominated by primary activities. Like –Agriculture, fishing.


Question 3.

Choose the right answer from the four alternatives given below.

In which of the following regions has the oldest well-documented urban settlement found?

A. Huang He Valley

B. Indus Valley

C. Nile Valley

D. Mesopotamia


Answer:

It has the world’s oldest well documented urban settlement.


Question 4.

Choose the right answer from the four alternatives given below.

How many of the following cities in India have attained the million status at the beginning of 2006?

A. 40

B. 42

C. 41

D. 43


Answer:

42 cities in India have attained the million status at the beginning of 2006.


Question 5.

Choose the right answer from the four alternatives given below.

Sufficiency of which type of resources can help to create adequate social infrastructure catering to the needs of the large population in the developing countries?

A. financial

B. human

C. natural

D. social


Answer:

Natural resources can help to create adequate social infrastructure creating to the needs of the large population in the developing countries.`


Question 6.

Answer the following questions in about 30 words.

How would you define a settlement?


Answer: 



Question 7.

Answer the following questions in about 30 words.

Distinguish between site and situation.


Answer:




Question 8.

Answer the following questions in about 30 words.

What are the bases of classifying settlements?


Answer:

Linear Pattern


Nucleated pattern


Pattern Isolated pattern


Dispersed Pattern



Rural Urban Settlement


Settlement


• On the basis of setting Population Size


• On the basis of functions Occupation


• On the basis of forms or Location


Shapes of the settlement Administration



Question 9.

Answer the following questions in about 30 words.

How would you justify the study of human settlements in human geography?


Answer:

In human geography, the study of human settlement is very important. It is very essential and basic to human geography. The form of settlement in any particular region reflects the human relationship with the environment.



Question 10.

Answer the following questions in not more than 150 words.

What are rural and urban settlements? Mention their characteristics.


Answer:

Rural Settlement- Settlements in villages are known as rural settlements.

It refers to a small settlement which is outside the boundaries of a city, commercial or industrial area. Their main work is agricultural, animal husbandry, fishing, etc.


Characteristics of Rural Settlements-


• These are smaller in size.


• These lack in modern facilities.


• Most people are engaged in agriculture, fishing, and other primary activities.


• The density of population is not very high.


• People participate in cultural activities.


Urban Settlement- Settlements in urban areas are known as Urban Settlements. People are engaged in secondary and tertiary activities.


Characteristics of Urban Settlements-


• In urban settlements density of population is high.


• Most people are engaged in in the secondary sector and tertiary sector.


• These settlements are well planned.


• Urban settlements are large in size.


• In urban settlements facilities of roads, electricity, and water supply are good and modern.



Question 11.

Answer the following questions in not more than 150 words.

Discuss the problems associated with urban settlements in developing countries.


Answer:

The problems associated with urban settlements in developing countries are-

• Poor hygienic conditions of living- the Main problem in developing countries is poor hygienic conditions of living. People in developing countries dispose of a huge quantity of water and all types of water materials inappropriately.


• Lack of basic amenities- An improper sewerage system creates an unhealthy condition. The massive use of traditional fuel in the domestic, as well as the industrial sector, severely pollutes the environment.


• People flock to cities to avail of employment opportunities. Shortage of housing, vertical expansion, and growth of slums are characteristics features of modern cities of developing countries.


• Insufficient financial resources fail to create adequate social infrastructure catering to the basic needs of the huge population.


• People remain beyond the facilities of education and health in developing countries. Many people were indulging in crime due to a lack of job opportunities. Selective migration of the only male tends to create the imbalance of sex ration in developing countries.


PDF FILE TO YOUR EMAIL IMMEDIATELY PURCHASE NOTES & PAPER SOLUTION. @ Rs. 50/- each (GST extra)

HINDI ENTIRE PAPER SOLUTION

MARATHI PAPER SOLUTION

SSC MATHS I PAPER SOLUTION

SSC MATHS II PAPER SOLUTION

SSC SCIENCE I PAPER SOLUTION

SSC SCIENCE II PAPER SOLUTION

SSC ENGLISH PAPER SOLUTION

SSC & HSC ENGLISH WRITING SKILL

HSC ACCOUNTS NOTES

HSC OCM NOTES

HSC ECONOMICS NOTES

HSC SECRETARIAL PRACTICE NOTES

2019 Board Paper Solution

HSC ENGLISH SET A 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET B 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET C 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET D 2019 21st February, 2019

SECRETARIAL PRACTICE (S.P) 2019 25th February, 2019

HSC XII PHYSICS 2019 25th February, 2019

CHEMISTRY XII HSC SOLUTION 27th, February, 2019

OCM PAPER SOLUTION 2019 27th, February, 2019

HSC MATHS PAPER SOLUTION COMMERCE, 2nd March, 2019

HSC MATHS PAPER SOLUTION SCIENCE 2nd, March, 2019

SSC ENGLISH STD 10 5TH MARCH, 2019.

HSC XII ACCOUNTS 2019 6th March, 2019

HSC XII BIOLOGY 2019 6TH March, 2019

HSC XII ECONOMICS 9Th March 2019

SSC Maths I March 2019 Solution 10th Standard11th, March, 2019

SSC MATHS II MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD.13th March, 2019

SSC SCIENCE I MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD. 15th March, 2019.


SSC SCIENCE II MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD. 18th March, 2019.

SSC SOCIAL SCIENCE I MARCH 2019 SOLUTION20th March, 2019

SSC SOCIAL SCIENCE II MARCH 2019 SOLUTION, 22nd March, 2019

XII CBSE - BOARD - MARCH - 2019 ENGLISH - QP + SOLUTIONS, 2nd March, 2019

HSC Maharashtra Board Papers 2020

(Std 12th English Medium)

HSC ECONOMICS MARCH 2020

HSC OCM MARCH 2020

HSC ACCOUNTS MARCH 2020

HSC S.P. MARCH 2020

HSC ENGLISH MARCH 2020

HSC HINDI MARCH 2020

HSC MARATHI MARCH 2020

HSC MATHS MARCH 2020

SSC Maharashtra Board Papers 2020

(Std 10th English Medium)

English MARCH 2020

HindI MARCH 2020

Hindi (Composite) MARCH 2020

Marathi MARCH 2020

Mathematics (Paper 1) MARCH 2020

Mathematics (Paper 2) MARCH 2020

Sanskrit MARCH 2020

Sanskrit (Composite) MARCH 2020

Science (Paper 1) MARCH 2020

Science (Paper 2)

Geography Model Set 1 2020-2021

MUST REMEMBER THINGS on the day of Exam

Are you prepared? for English Grammar in Board Exam.

Paper Presentation In Board Exam

How to Score Good Marks in SSC Board Exams

Tips To Score More Than 90% Marks In 12th Board Exam

How to write English exams?

How to prepare for board exam when less time is left

How to memorise what you learn for board exam

No. 1 Simple Hack, you can try out, in preparing for Board Exam

How to Study for CBSE Class 10 Board Exams Subject Wise Tips?

JEE Main 2020 Registration Process – Exam Pattern & Important Dates


NEET UG 2020 Registration Process Exam Pattern & Important Dates

How can One Prepare for two Competitive Exams at the same time?

8 Proven Tips to Handle Anxiety before Exams!

BUY FROM PLAY STORE

DOWNLOAD OUR APP

HOW TO PURCHASE OUR NOTES?

S.P. Important Questions For Board Exam 2021

O.C.M. Important Questions for Board Exam. 2021

Economics Important Questions for Board Exam 2021

Chemistry Important Question Bank for board exam 2021

Physics – Section I- Important Question Bank for Maharashtra Board HSC Examination

Physics – Section II – Science- Important Question Bank for Maharashtra Board HSC 2021 Examination