Population : Distribution, Density, Growth And Composition Class 12th India People And Economy CBSE Solution

Class 12th India People And Economy CBSE Solution

Exercises
Question 1.

Choose the right answers of the followings from the given options.

India’s population as per 2011 census is:

A. 1028 million

B. 3182 million

C. 3287 million

D. 1210 million


Answer:

According to census report 2011, the population of India is 1210 million which includes 623 million males and 586 million females.


Question 2.

Choose the right answers of the followings from the given options.

Which one of the following states has the highest density of population in India?

A. West Bengal

B. Kerala

C. Uttar Pradesh

D. Punjab


Answer:

As per Census 2011 data, the most populous state is West Bengal having population density 1029.


Question 3.

Choose the right answers of the followings from the given options.

Which one of the following states has the highest proportion of urban population in India according to 2011 Census?

A. Tamil Nadu

B. Maharashtra

C. Kerala

D. Goa


Answer:

According to census 2011 data, Maharashtra has the highest population of urban population of India which corresponds to 50.8 million accounts for 13.8% share to total urban population in the country.


Question 4.

Choose the right answers of the followings from the given options.

Which one of the following is the largest linguistic group of India?

A. Sino – Tibetan

B. Indo – Aryan

C. Austric

D. Dravidian


Answer:

According to the Linguistic Survey of India, the Indo-European (Aryan) group is the largest linguistic group of India which accounts 73% of the total.


Question 5.

Answer the following questions in about 30 words.

Very hot and dry and very cold and wet regions of India have low density of population. In this light, explain the role of climate on the distribution of population


Answer:

Climate plays a big role in the distribution of population. The places where the climate is harsh i.e. very hot, dry especially in deserts and very cold especially in Jammu and Kashmir, and wet regions like Cherrapunji in Assam have very low density population. People like to live in moderate type of climate like in West Bengal, Uttar Pradesh, Maharashtra and these regions have very high density of population.



Question 6.

Answer the following questions in about 30 words.

Which states have large rural population in India? Give one reason for such large rural population.


Answer:

The states like Uttar Pradesh, Bihar and West Bengal have large rural population in India. Together they contribute about 37.2% of the total rural population in India.

In these rural areas, agriculture is the main occupation which accounts for 60% of the total occupation in India and the climate suits for living.



Question 7.

Answer the following questions in about 30 words.

Why do some states of India have higher rates of work participation than others?


Answer:

In urbanised areas like Delhi, Uttar Pradesh, Maharashtra there are various types of jobs present. So people are engaged in various kinds of jobs which increase the overall rate of work participation in that state. But states like Bihar, West Bengal have limited job opportunities and the main occupation is agriculture is declining. As a result the work participation rate is low.



Question 8.

Answer the following questions in about 30 words.

‘The agricultural sector has the largest share of Indian workers.’ – Explain.


Answer:

India is an agriculture based country. It is an important sector in the Indian economy as it accounts for 17% in the total GDP and provides employment about 60% of the population in the country. Over the years there has been Green revolution and modernisations in farming, as a result lot of people are indulging in this occupation.



Question 9.

Answer the following questions in about 150 words.

Discuss the spatial pattern of density of population in India.


Answer:

The spatial pattern of density of population in India is as follows:-

• The population density ranges as low as 17 in Arunachal Pradesh to 11,297 in Delhi.


• The North Indian states like Bihar (1102), West Bengal (1029), Uttar Pradesh (828) have very high density of population because of various factors.


• The Peninsular India states like that of Kerala (859) and Tamil Nadu (555) have very high density of population.


• States like Assam, Odisha, Gujarat, Andhra Pradesh and Haryana have moderate density of population.


• The hill states lying in the Himalayan range and North Eastern states of India like Mizoram, Tripura have low density of population.


• The Union territories (excluding Andaman and Nicobar islands) have very high density of population.


Question 10.

Answer the following questions in about 150 words.

Give an account of the occupational structure of India’s population.


Answer:

The occupational structure of India’s population is as follows:-

• India is an agriculture based country. It provides employment to 60% people in the country. Other major occupations include manufacturing, trade, services; show a large proportion of primary sector over secondary and tertiary sectors.


• Around 54.6%of the total population are cultivators and agricultural labourers. 3.8% of workers indulge in household activities, 41.6% workers are engaged in various occupations like manufacturing, trade, commerce, construction, etc.


• It is seen that the males outnumber females in work areas.


• Recently, there is an increase in the number of female in the primary sector.


• Occupation of agriculture is currently declining and many people are getting engaged in secondary and tertiary sectors.


PDF FILE TO YOUR EMAIL IMMEDIATELY PURCHASE NOTES & PAPER SOLUTION. @ Rs. 50/- each (GST extra)

HINDI ENTIRE PAPER SOLUTION

MARATHI PAPER SOLUTION

SSC MATHS I PAPER SOLUTION

SSC MATHS II PAPER SOLUTION

SSC SCIENCE I PAPER SOLUTION

SSC SCIENCE II PAPER SOLUTION

SSC ENGLISH PAPER SOLUTION

SSC & HSC ENGLISH WRITING SKILL

HSC ACCOUNTS NOTES

HSC OCM NOTES

HSC ECONOMICS NOTES

HSC SECRETARIAL PRACTICE NOTES

2019 Board Paper Solution

HSC ENGLISH SET A 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET B 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET C 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET D 2019 21st February, 2019

SECRETARIAL PRACTICE (S.P) 2019 25th February, 2019

HSC XII PHYSICS 2019 25th February, 2019

CHEMISTRY XII HSC SOLUTION 27th, February, 2019

OCM PAPER SOLUTION 2019 27th, February, 2019

HSC MATHS PAPER SOLUTION COMMERCE, 2nd March, 2019

HSC MATHS PAPER SOLUTION SCIENCE 2nd, March, 2019

SSC ENGLISH STD 10 5TH MARCH, 2019.

HSC XII ACCOUNTS 2019 6th March, 2019

HSC XII BIOLOGY 2019 6TH March, 2019

HSC XII ECONOMICS 9Th March 2019

SSC Maths I March 2019 Solution 10th Standard11th, March, 2019

SSC MATHS II MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD.13th March, 2019

SSC SCIENCE I MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD. 15th March, 2019.

SSC SCIENCE II MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD. 18th March, 2019.

SSC SOCIAL SCIENCE I MARCH 2019 SOLUTION20th March, 2019

SSC SOCIAL SCIENCE II MARCH 2019 SOLUTION, 22nd March, 2019

XII CBSE - BOARD - MARCH - 2019 ENGLISH - QP + SOLUTIONS, 2nd March, 2019

HSC Maharashtra Board Papers 2020

(Std 12th English Medium)

HSC ECONOMICS MARCH 2020

HSC OCM MARCH 2020

HSC ACCOUNTS MARCH 2020

HSC S.P. MARCH 2020

HSC ENGLISH MARCH 2020

HSC HINDI MARCH 2020

HSC MARATHI MARCH 2020

HSC MATHS MARCH 2020

SSC Maharashtra Board Papers 2020

(Std 10th English Medium)

English MARCH 2020

HindI MARCH 2020

Hindi (Composite) MARCH 2020

Marathi MARCH 2020

Mathematics (Paper 1) MARCH 2020

Mathematics (Paper 2) MARCH 2020

Sanskrit MARCH 2020

Sanskrit (Composite) MARCH 2020

Science (Paper 1) MARCH 2020

Science (Paper 2)

MUST REMEMBER THINGS on the day of Exam

Are you prepared? for English Grammar in Board Exam.

Paper Presentation In Board Exam

How to Score Good Marks in SSC Board Exams

Tips To Score More Than 90% Marks In 12th Board Exam

How to write English exams?

How to prepare for board exam when less time is left

How to memorise what you learn for board exam

No. 1 Simple Hack, you can try out, in preparing for Board Exam

How to Study for CBSE Class 10 Board Exams Subject Wise Tips?

JEE Main 2020 Registration Process – Exam Pattern & Important Dates

NEET UG 2020 Registration Process Exam Pattern & Important Dates

How can One Prepare for two Competitive Exams at the same time?

8 Proven Tips to Handle Anxiety before Exams!