Poetry - 6. Aunt Jennifer's Tigers Class 12th Flamingo CBSE Solution

Class 12th Flamingo CBSE Solution

Before You Read
Question 1.

What does the title of the poem suggest to you? Are you reminded of other poems on tigers?


Answer:

The title of the poem suggests that the brave tigers are something that is being imagined by her. The Tigers are free and untamed. The attitude and freedom of those tigers are what Aunt Jennifer has been dreaming of. There are other poems on tigers but the depiction of tigers as in this poem is entirely different.




Think It Out
Question 1.

How do ‘denizens’ and ‘chivalric’ add to our understanding of the tiger’s attitudes?


Answer:

‘Denizens’ refer to a person, animal or plant that lives in a particular place. Forests are the natural habitat of the tigers. The term ‘chivalric’ refers to the bold qualities of bravery, courtesy, and generosity. The Tigers are brave and free in their natural habitat where they are not tamed and controlled by anyone. They are not afraid of the men. Our understanding of tiger’s attitudes contrasts with the life of Aunt- Jennifer where She is dominated and controlled by her married life.



Question 2.

Why do you think Aunt Jennifer’s hands are ‘fluttering through her wool’ in the second stanza? Why is she finding the needle so hard to pull?


Answer:

Aunt Jennifer’s hands are ‘fluttering through her wool’ because She is fearful of her husband. She has so been burdened by her marriage that She can’t move her hands for the skills she has. She is dominated by her husband.



Question 3.

What is suggested by the image ‘massive weight of Uncle’s wedding band’?


Answer:

The term ‘massive weight of Uncle’s wedding band’ clearly suggests that Aunt Jennifer is burdened by her marriage. She is so been imprisoned in her marriage vows and duties that She fears being free.



Question 4.

Of what or of whom is Aunt Jennifer terrified with in the third stanza?


Answer:

Aunt Jennifer is terrified of her husband. She has suffered domination from her husband. She has suffered misery and difficulties. She is dominated to fulfill vows and responsibilities of married life.



Question 5.

What are the ‘ordeals’ Aunt Jennifer is surrounded by, why is it significant that the poet uses the word ‘ringed’? What are the meanings of the word ‘ringed’ in the poem?


Answer:

Just like a trained for a circus, Aunt Jennifer’s life has been tied up to a man, her husband. She has been tamed to stay at home.

The term ‘ringed’ means controlled and by an authority. Likewise, she has been controlled and dominated by her husband. She is not free like the tigers She has created.



Question 6.

Why do you think Aunt Jennifer created animals that are so different from her own character? What might the poet be suggesting, through this difference?


Answer:

Aunt Jennifer has created tigers of the forests who are brave and free. She has been tamed to stay at home and fulfill her marriage vows and duties, unlike the tigers who go on prancing with certainty without fearing men. She fears her husband. She wishes for freedom, but She has lost all courage and certainty. The poet is setting up a contrast to a life of freedom and life of being dominated.



Question 7.

Interpret the symbols found in this poem.


Answer:

Symbols are something that represents something else. Symbols are often used in poetry. In the poem ‘Aunt Jennifer’s Tigers,’ a number of symbols have been used.

Denizens of the world of green mean the residents or inhabitants of forests as the world of green is a forest. ’Ringed with ordeals’ means to be caught up in a misery and difficulties, the perfect use of hyperbole has made the word trapped much of a materialized object through the word ‘ringed’. ’Massive weight of uncle’s wedding band’ metaphorically refers to the burden of marital vows and responsibilities imposed on Aunt Jennifer by her husband.


‘Sits heavily upon aunt’ means has put a lot of pressure on aunt. Metaphor has been used here.



Question 8.

Do you sympathise with Aunt Jennifer? What is the attitude of the speaker towards Aunt Jennifer?


Answer:

The author has a sympathetic attitude towards Aunt Jennifer. I do not sympathize with her. I feel She should have spoken against the injustices that She was put through by her husband.

Notice the colours suggested in the poem.


‘Bright topaz denizens of the world of green’


It means residents or the inhabitants of forests as the world of green is a forest.



Question 9.

Notice the repetitive use of certain sounds in the poem.


Answer:

The repetitive use of certain sounds in the poem refers to alliteration. For example fingers fluttering through her wool, prancing, prance, and topaz. These words also form an exquisitely accurate pace and smoothness in the sentence.


PDF FILE TO YOUR EMAIL IMMEDIATELY PURCHASE NOTES & PAPER SOLUTION. @ Rs. 50/- each (GST extra)

HINDI ENTIRE PAPER SOLUTION

MARATHI PAPER SOLUTION

SSC MATHS I PAPER SOLUTION

SSC MATHS II PAPER SOLUTION

SSC SCIENCE I PAPER SOLUTION

SSC SCIENCE II PAPER SOLUTION

SSC ENGLISH PAPER SOLUTION

SSC & HSC ENGLISH WRITING SKILL

HSC ACCOUNTS NOTES

HSC OCM NOTES

HSC ECONOMICS NOTES

HSC SECRETARIAL PRACTICE NOTES

2019 Board Paper Solution

HSC ENGLISH SET A 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET B 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET C 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET D 2019 21st February, 2019

SECRETARIAL PRACTICE (S.P) 2019 25th February, 2019

HSC XII PHYSICS 2019 25th February, 2019

CHEMISTRY XII HSC SOLUTION 27th, February, 2019

OCM PAPER SOLUTION 2019 27th, February, 2019

HSC MATHS PAPER SOLUTION COMMERCE, 2nd March, 2019

HSC MATHS PAPER SOLUTION SCIENCE 2nd, March, 2019

SSC ENGLISH STD 10 5TH MARCH, 2019.

HSC XII ACCOUNTS 2019 6th March, 2019

HSC XII BIOLOGY 2019 6TH March, 2019

HSC XII ECONOMICS 9Th March 2019

SSC Maths I March 2019 Solution 10th Standard11th, March, 2019

SSC MATHS II MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD.13th March, 2019

SSC SCIENCE I MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD. 15th March, 2019.

SSC SCIENCE II MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD. 18th March, 2019.

SSC SOCIAL SCIENCE I MARCH 2019 SOLUTION20th March, 2019

SSC SOCIAL SCIENCE II MARCH 2019 SOLUTION, 22nd March, 2019

XII CBSE - BOARD - MARCH - 2019 ENGLISH - QP + SOLUTIONS, 2nd March, 2019

HSC Maharashtra Board Papers 2020

(Std 12th English Medium)

HSC ECONOMICS MARCH 2020

HSC OCM MARCH 2020

HSC ACCOUNTS MARCH 2020

HSC S.P. MARCH 2020

HSC ENGLISH MARCH 2020

HSC HINDI MARCH 2020

HSC MARATHI MARCH 2020

HSC MATHS MARCH 2020

SSC Maharashtra Board Papers 2020

(Std 10th English Medium)

English MARCH 2020

HindI MARCH 2020

Hindi (Composite) MARCH 2020

Marathi MARCH 2020

Mathematics (Paper 1) MARCH 2020

Mathematics (Paper 2) MARCH 2020

Sanskrit MARCH 2020

Sanskrit (Composite) MARCH 2020

Science (Paper 1) MARCH 2020

Science (Paper 2)

MUST REMEMBER THINGS on the day of Exam

Are you prepared? for English Grammar in Board Exam.

Paper Presentation In Board Exam

How to Score Good Marks in SSC Board Exams

Tips To Score More Than 90% Marks In 12th Board Exam

How to write English exams?

How to prepare for board exam when less time is left

How to memorise what you learn for board exam

No. 1 Simple Hack, you can try out, in preparing for Board Exam

How to Study for CBSE Class 10 Board Exams Subject Wise Tips?

JEE Main 2020 Registration Process – Exam Pattern & Important Dates

NEET UG 2020 Registration Process Exam Pattern & Important Dates

How can One Prepare for two Competitive Exams at the same time?

8 Proven Tips to Handle Anxiety before Exams!

BUY FROM PLAY STORE

DOWNLOAD OUR APP

HOW TO PURCHASE OUR NOTES?

S.P. Important Questions For Board Exam 2021

O.C.M. Important Questions for Board Exam. 2021

Economics Important Questions for Board Exam 2021

Chemistry Important Question Bank for board exam 2021

Physics – Section I- Important Question Bank for Maharashtra Board HSC Examination

Physics – Section II – Science- Important Question Bank for Maharashtra Board HSC 2021 Examination