Poetry - 5. A Roadside Stand Class 12th Flamingo CBSE Solution

Class 12th Flamingo CBSE Solution

Before You Read
Question 1.

Have you ever stopped at a roadside stand? What have you observed there?


Answer:

Yes, I did stop at a roadside stand sometimes. There I observed some people selling fresh vegetables and fruits by keeping them in bamboo weaved baskets. That store doesn’t seem like a store, it’s just a big cloth, whose four corners are tied to four supports, which lie over their head and protect them from sun. Those people say a price and wouldn’t mind in travelling down an extra mile if we buy a dozen instead of two.




Think It Out
Question 1.

You could stop at a dhaba or a roadside eatery on the outskirts of your town or city to see

How many travelers stop there to eat?


Answer:

There were only fewer travelers who stopped to eat during day time. At night there were tens of people stopped to eat, whose number is good enough to fill all the seats in that dhaba.



Question 2.

The city folk who drove through the countryside hardly paid any heed to the roadside stand or to the people who ran it. If at all they did, it was to complain. Which lines bring this out? What was their complaint about?


Answer:

“the polished traffic passed with a mind ahead

Or if ever aside a moment, then out of sorts”


These lines bring out the sentences mentioned in the question. The complaint was about the wrongly indicated north-south signs.



Question 3.

What was the plea of the folk who had put up the roadside stand?


Answer:

The plea of the folk was to help him earn his lively hood by buying those wild berries, which he is selling.



Question 4.

The government and other social service agencies appear to help the poor rural people but actually, do them no good. Pick out the words and phrases that the poet uses to show their double standards ?


Answer:

1) Greedy good doers

2) beneficent beasts of prey


These are the words used by the poet to show their double standards.



Question 5.

What is the ‘childish longing’ that the poet refers? Why is it in ‘vain’?


Answer:

Lurking at the window for the sound of a stopping car by the stand owner was a childish longing according to the poet.

It is in vain because , most of the cars that pass by never stopped, though if someone stopped, they enquired about the nearby gas stations or about the price of the berries. No one was interested to buy them.



Question 6.

Which lines tell us about the insufferable pain that the poet feels at the thought of the plight of the rural people?


Answer:

“I wonder how I should like you to come to me

And offer to put me gently out of my pain.”


These are the lines that tell us about the poet’s feelings.




Talk About It
Question 1.

Discuss in small groups

The economic well-being of a country depends on a balanced development of villages and the cities.


Answer:

A country is said to be economically strong, only when there are smart villages, not just smart cities in it. Nearly 97% of the food that we consume today is from villages. The development of a country is not possible by leaving the villages and just by concentrating on cities. As Mahatma Gandhi said, “villages are the twigs of a country.” fi there is no growth in the twigs, then there is no growth in the country and it’s economy as well.

Agriculture was once the livelihood of more than 70% people in India. But that number has been decreasing gradually till today because of industrialization and some other factors.


Villages are not just the sources of food, they are also the store houses of our culture and tradition. The true climate of a country can be seen only in villages. There is much to learn and a lot to develop in villages.


A country’s development is not possible by turning the rich into richer and the poor into poorer. it is possible by turning the poor into the rich, which can be done only when the development of cities is hand in hand with the development of villages.




Try This Out
Question 1.

How many travelers stop for other reason?


Answer:

In a day about 20-30 travelers stop for other reasons like asking the route, any minor repair for their vehicles, to click photos etc.



Question 2.

How are the shopkeepers treated?


Answer:

The way the travelers treated the shopkeeper was not bad. They had a shopkeeper-customer conversation.



Question 3.

The kind of business the shopkeepers do.


Answer:

The shopkeeper has a hotel business which has both vegetarian and non-vegetarian food.



Question 4.

The kind of life they lead.


Answer:

The shopkeeper was always in a hurry and tension as he had to manage many works. So, I can say that he has a busy life.



Question 5.

Notice the rhyme scheme. Is it consistent or is there an occasional variance? Does it indicate thought predominating over sound pattern?


Answer:

No, the rhyme scheme was not consistent, there was an occasional variance.

Ex: The ending words of the second, third and fourth lines, stand, hand and expand, are not in rhyme with the first line.


Yes, it indicates thought predominating our sound pattern.



Question 6.

Notice the stanzas divisions. Do you find a shift to a new idea in successive stanzas ?


Answer:

Yes, there is a shift to a new idea in successive stanzas.

Ex: In the first stanza, the situation of the stand owner was explained.


The second stanza talks about, the behaviour of the travelers towards this stand owner.


PDF FILE TO YOUR EMAIL IMMEDIATELY PURCHASE NOTES & PAPER SOLUTION. @ Rs. 50/- each (GST extra)

HINDI ENTIRE PAPER SOLUTION

MARATHI PAPER SOLUTION

SSC MATHS I PAPER SOLUTION

SSC MATHS II PAPER SOLUTION

SSC SCIENCE I PAPER SOLUTION

SSC SCIENCE II PAPER SOLUTION

SSC ENGLISH PAPER SOLUTION

SSC & HSC ENGLISH WRITING SKILL

HSC ACCOUNTS NOTES

HSC OCM NOTES

HSC ECONOMICS NOTES

HSC SECRETARIAL PRACTICE NOTES

2019 Board Paper Solution

HSC ENGLISH SET A 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET B 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET C 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET D 2019 21st February, 2019

SECRETARIAL PRACTICE (S.P) 2019 25th February, 2019

HSC XII PHYSICS 2019 25th February, 2019

CHEMISTRY XII HSC SOLUTION 27th, February, 2019

OCM PAPER SOLUTION 2019 27th, February, 2019

HSC MATHS PAPER SOLUTION COMMERCE, 2nd March, 2019

HSC MATHS PAPER SOLUTION SCIENCE 2nd, March, 2019

SSC ENGLISH STD 10 5TH MARCH, 2019.

HSC XII ACCOUNTS 2019 6th March, 2019

HSC XII BIOLOGY 2019 6TH March, 2019

HSC XII ECONOMICS 9Th March 2019

SSC Maths I March 2019 Solution 10th Standard11th, March, 2019

SSC MATHS II MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD.13th March, 2019

SSC SCIENCE I MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD. 15th March, 2019.

SSC SCIENCE II MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD. 18th March, 2019.

SSC SOCIAL SCIENCE I MARCH 2019 SOLUTION20th March, 2019

SSC SOCIAL SCIENCE II MARCH 2019 SOLUTION, 22nd March, 2019

XII CBSE - BOARD - MARCH - 2019 ENGLISH - QP + SOLUTIONS, 2nd March, 2019

HSC Maharashtra Board Papers 2020

(Std 12th English Medium)

HSC ECONOMICS MARCH 2020

HSC OCM MARCH 2020

HSC ACCOUNTS MARCH 2020

HSC S.P. MARCH 2020

HSC ENGLISH MARCH 2020

HSC HINDI MARCH 2020

HSC MARATHI MARCH 2020

HSC MATHS MARCH 2020

SSC Maharashtra Board Papers 2020

(Std 10th English Medium)

English MARCH 2020

HindI MARCH 2020

Hindi (Composite) MARCH 2020

Marathi MARCH 2020

Mathematics (Paper 1) MARCH 2020

Mathematics (Paper 2) MARCH 2020

Sanskrit MARCH 2020

Sanskrit (Composite) MARCH 2020

Science (Paper 1) MARCH 2020

Science (Paper 2)

MUST REMEMBER THINGS on the day of Exam

Are you prepared? for English Grammar in Board Exam.

Paper Presentation In Board Exam

How to Score Good Marks in SSC Board Exams

Tips To Score More Than 90% Marks In 12th Board Exam

How to write English exams?

How to prepare for board exam when less time is left

How to memorise what you learn for board exam

No. 1 Simple Hack, you can try out, in preparing for Board Exam

How to Study for CBSE Class 10 Board Exams Subject Wise Tips?

JEE Main 2020 Registration Process – Exam Pattern & Important Dates

NEET UG 2020 Registration Process Exam Pattern & Important Dates

How can One Prepare for two Competitive Exams at the same time?

8 Proven Tips to Handle Anxiety before Exams!

BUY FROM PLAY STORE

DOWNLOAD OUR APP

HOW TO PURCHASE OUR NOTES?

S.P. Important Questions For Board Exam 2021

O.C.M. Important Questions for Board Exam. 2021

Economics Important Questions for Board Exam 2021

Chemistry Important Question Bank for board exam 2021

Physics – Section I- Important Question Bank for Maharashtra Board HSC Examination

Physics – Section II – Science- Important Question Bank for Maharashtra Board HSC 2021 Examination