6th Maths - Term 1 Exam 2024 - Original Question Paper with Solutions | Theni District

6th Maths - Term 1 Exam 2024 - Original Question Paper with Solutions | Theni District

6th Maths - Term 1 Exam 2024 - Original Question Paper with Solutions | Theni District

6th Maths Quarterly Exam Paper

I. Choose the Correct answer (5 x 1 = 5)

1. \(\frac{59}{1}\) is

  • a) 1
  • b) 0
  • c) \(\frac{1}{59}\)
  • d) 59
Answer: d) 59

2. If y + 7 = 13, then the value of y is

  • a) y = 5
  • b) y = 6
  • c) y = 7
  • d) y = 8
Answer: b) y = 6 (Since 13 - 7 = 6)

3. An equivalent ratio of 4 : 7 is

  • a) 1 : 3
  • b) 8 : 15
  • c) 14 : 8
  • d) 12 : 21
Answer: d) 12 : 21 (Since 4 x 3 = 12 and 7 x 3 = 21)

4. Which of the following represents a line segment?

Geometric line representations
Answer: d) \(\overline{AB}\)

5. The tally marks Geometric line representations represent the number count

Note: The image shows '||||' with a slash and '||||', representing 5 + 4.
  • a) 5
  • b) 8
  • c) 9
  • d) 10
Answer: c) 9

II. Fill in the blanks (5 x 1 = 5)

6. The place value of 5 in 7005380 is __________.

Answer: 5000 (Five thousand)

7. If 7 x 46 = 322 then 46 x 7 = __________.

Answer: 322

8. 3 : 5 = 9 : __________.

Answer: 15 (Since 3 x 3 = 9, we have 5 x 3 = 15)

9. A ray has __________ end points.

Answer: one

10. The collected information is called __________.

Answer: Data

III. Say True or False (5 x 1 = 5)

11. 3 + 9 x 8 = 96

Answer: False (By BODMAS, 9 x 8 = 72, then 3 + 72 = 75)

12. 0 is the identity for multiplication of whole numbers.

Answer: False (1 is the multiplicative identity. 0 is the additive identity.)

13. The product of q and 20 is 20q.

Answer: True

14. If 40 is divided in the ratio 3:2, then the larger part is 24.

Answer: True (Total parts = 5. One part = 40/5 = 8. Larger part = 3 x 8 = 24)

15. 90° is the right angle.

Answer: True

IV. Match the following (5 x 1 = 5)

Question Answer
16. The successor of 45764577
17. (53+49) x 00
18. Twice P2P
19. 4 weeks28 days
20. Pictographpictogram

V. Answer any 10 questions (10 x 2 = 20)

21. Simplify: (10+17) ÷ 3

Solution: (10 + 17) ÷ 3 = 27 ÷ 3 = 9

22. How many thousands are there in 1 lakh?

Solution: 1 lakh = 1,00,000. 1,00,000 ÷ 1,000 = 100 thousands.

23. Write the number name of the numeral 345,678 in the Indian System.

Answer: Three lakh forty-five thousand six hundred seventy-eight.

24. Complete the following Pattern.
9 - 1 = 8
98 - 21 = 77
987 - 321 = 666
9876 - 4321 = ?
98765 - 54321 = ?

Solution:
9876 - 4321 = 5555
98765 - 54321 = 44444

25. What is the value of S, if 2S - 6 gives 30?

Solution: 2S - 6 = 30 => 2S = 36 => S = 18.

26. Find the simplified form of the ratio 20 : 5.

Solution: Dividing both by 5, we get 4 : 1.

27. By proportionality law, check whether 3 : 2 and 30 : 20 are in proportion.

Solution: Product of extremes = 3 x 20 = 60. Product of means = 2 x 30 = 60. Since both are equal, yes, they are in proportion.

28. Akilan walks 10 k.m in an hour while Selvi walks 6 k.m. in an hour. Find the simplest ratio of the distance covered by Akilan to that of Selvi.

Solution: The ratio is 10 : 6. Dividing by 2 gives the simplest ratio: 5 : 3.

29. Find the complementary angle of 85°.

Solution: 90° - 85° = .

30. What is the tally marks for the number 8?

Answer: 廿 ||| (or HH III)

31. How many triangles are there in the figure?

Triangle figure for counting
Solution: There are 4 small inner triangles and 1 large outer triangle. Total = 5 triangles.

VI. Answer any 5 questions (5 x 3 = 15)

32. Fill up the circle with the numbers from 1 to 6 without repetition so that each side of the magic triangle adds sum of 12.

Magic triangle problem
Solution:
The numbers at the vertices (corners) should be 4, 5, and 6.
The numbers at the middle of the sides should be 1, 2, and 3.
Side 1: 4 + 3 + 5 = 12
Side 2: 5 + 1 + 6 = 12
Side 3: 6 + 2 + 4 = 12 Magic triangle solution

33. Find the value of x in the given figure.

Angle on a straight line
Solution: The angles on a straight line sum to 180°.
$x° + 25° = 180°$
$x = 180 - 25$
$x = 155°$

34. Write the following numbers in the descending order: 128435, 10835, 21354, 6348, 25840

Answer: 128435, 25840, 21354, 10835, 6348

35. Simplify: 24 + 2 x 8 ÷ 2 - 1

Solution (using BODMAS):
= 24 + 2 x 4 - 1 (Division first)
= 24 + 8 - 1 (Multiplication next)
= 32 - 1 (Addition next)
= 31 (Subtraction last)

36. Athiyan and Mugilan are brothers. Athiyan is P years old and Mugilan is elder to Athiyan by 6 years. Write an algebraic statement for this and find the age of Mugilan if Athiyan is 20 years old.

Solution:
Algebraic Statement: Mugilan's age = P + 6
If Athiyan's age (P) = 20, then Mugilan's age = 20 + 6 = 26 years.

37. Kumaran has Rs. 600 and wants to divide it between Vimala and Yazhini in the ratio 2:3. Who will get more and how much?

Solution:
Total ratio parts = 2 + 3 = 5.
Value of 1 part = Rs. 600 / 5 = Rs. 120.
Vimala's share (2 parts) = 2 x 120 = Rs. 240.
Yazhini's share (3 parts) = 3 x 120 = Rs. 360.
Yazhini will get more, and she will get Rs. 360.

38. Two complementary angles are in ratio 7:2. Find the angles.

Solution:
Let the angles be 7x and 2x. Complementary angles sum to 90°.
7x + 2x = 90°
9x = 90°
x = 10°
The angles are: 7x = 7(10) = 70° and 2x = 2(10) = 20°.

39. The number of pages read by a girl on each day during the last 40 days are given below. Make a Tally Marks table.
1 3 5 6 6 3 5 4 1 6 2 5 3 4 1 6 6 5 5 1 1 2 3 2 5 2 4 1 6 2 5 5 6 5 5 3 5 2 5 1

Solution:
Number of Pages Tally Marks Frequency
1廿 ||7
2廿 |6
3廿5
4|||3
5廿 廿 ||12
6廿 ||7
Total40

40. Put the numbers from 1 to 7 in the circles so that each straight line of three numbers add up to the same total.

Magic Star puzzle
Solution:
Place the number 1 in the center circle. Each line will sum to 10.
Arrange the other numbers in pairs at the ends of the lines: (2, 7), (3, 6), (4, 5).
Line 1: 2 + 1 + 7 = 10
Line 2: 3 + 1 + 6 = 10
Line 3: 4 + 1 + 5 = 10

OR YOU MAY TRY THIS ANSWER ALSO ...

Place the number 4 in the center circle. Each line will sum to 12.
Arrange the other numbers in pairs at the ends of the lines: (1, 7), (2, 6), (3, 5).
Line 1: 1 + 4 + 7 = 12
Line 2: 2 + 4 + 6 = 12
Line 3: 3 + 4 + 5 = 12

VII. Answer any one question (1 x 5 = 5)

41. a) Use a protractor to draw an angle 90°.

Geometric line representations
Steps for drawing a 90° angle:
1. Draw a straight line (ray) and label its starting point as A and another point on it as B. This forms the arm AB.
2. Place the center of the protractor on the vertex A, and align the baseline of the protractor with the arm AB.
3. Find the 90° mark on the protractor's scale and make a small dot. Label this point C.
4. Remove the protractor and use a ruler to draw a straight line from the vertex C to the point A.
5. The angle ∠CAB is the required 90° angle.

(OR)

b) With the help of a ruler and compass, draw a line segment PQ = 5.5cm.

Geometric line representations Steps:
  1. Draw a line 'l' and mark a point P on it.
  2. Place the compass pointer on the 0 mark of the ruler.
  3. Open the compass to a width of 5.5 cm.
  4. Place the compass pointer on point P and draw an arc that cuts the line 'l'.
  5. Mark the point where the arc intersects the line as Q.
  6. The line segment PQ is the required segment of length 5.5 cm.