The Letter Class 10th Interact In English (literature Reader) CBSE Solution

Class 10th Interact In English (literature Reader) CBSE Solution
Unit 3
  1. Look at the picture of the old man given below: Working with your partner note down the…
  2. Can you think of reasons for these feelings? Discuss with your partner and note down…
  3. Now read the story given below. Your teacher will use a variety of techniques for…
  4. Ali's walking to the Post Office daily even in biting cold weather shows his __________.A.…
  5. The Post Office is referred to as Ali's "place of pilgrimage" as he__________.A. visited…
  6. The Post Master's rudeness to Ali reveals his ___________.A. lack of empathy B.…
  7. Ali did not come to the Post Office for several days as _______.A. he had given up hope B.…
  8. "Tortured by doubt and remorse, he sat down in the glow of the charcoal sigri to wait."…
  9. Who was Ali? Where did he go daily? Answer the following questions briefly.…
  10. "Ali displays qualities of love and patience". Give evidence from the story to support the…
  11. How do you know Ali was a familiar figure at the post office? Answer the following…
  12. Why did Ali give up hunting? Answer the following questions briefly.…
  13. What impression do you form of the postmaster after reading the story 'The Letter'? Answer…
  14. The postmaster says to Ali, "What a pest you are, brother!" Do you agree with the…
  15. "Ali came out very slowly, turning after every few steps to gaze at the post office. His…
  16. "Tortured by doubt and remorse, he sat down in the glow of the charcoal sigri to wait."…
  17. The writer carefully builds up an atmosphere of loneliness and grief in the story. Working…
  18. Complete the table by explaining the following phrases/ sentences in your own words:…
  19. Now you are going to listen to an article about the break-up of the Joint Family system in…
  20. Tortured by doubt and remorse, the postmaster sits in the glow of a charcoal sigri that…
  21. The postmaster believes that he saw Ali. What do you think? Discuss with your partner and…
  22. The postmaster was anxiously waiting for his ailing daughter's news. On not getting any…

Unit 3
Question 1.

Look at the picture of the old man given below:



Working with your partner note down the feelings of the old man.

● ________________________________

● ________________________________

● ________________________________

● ________________________________


Answer:

● Sad


● Gloomy


● Repentant


● Disappointed



Question 2.

Can you think of reasons for these feelings? Discuss with your partner and note down possible reasons.

● __________________________________

● ________________________________

● ________________________________

● _________________________________


Answer:

● He is sad due to poverty, loss of a family member etc.


● He is gloomy due to his misfortunes and loneliness


● He is repentant due to past inactions and unsolved conflict


● He is disappointed because he has lost much in his life, he is limited by old age



Question 3.

Now read the story given below. Your teacher will use a variety of techniques for different parts of the story e.g.
● Silent reading

● One student reading aloud to the whole class

● Students reading in small groups

● Dramatised reading in small groups


Answer:

Please read from the book.



Question 4.

Ali's walking to the Post Office daily even in biting cold weather shows his __________.
A. courage

B. optimism

C. foolishness

D. strength of will


Answer:

optimism, enabled by faith and hope for the letter which may never arrive.


Question 5.

The Post Office is referred to as Ali's "place of pilgrimage" as he__________.
A. visited it daily

B. came there to pray for a letter from his daughter

C. went there with faith and hope

D. believed God would bless him if he went there


Answer:

went there with faith and hope. This is because he had limitless faith and patience that he would receive a letter from his long-lost daughter one day.


Question 6.

The Post Master's rudeness to Ali reveals his ___________.
A. lack of empathy

B. preoccupation with his work

C. preconceived notions

D. sensitivity


Answer:

lack of empathy, because the Post master believed that men like Ali were madmen who lived in a world of their own. So he behaved rudely and insensitively to Ali for annoying him.


Question 7.

Ali did not come to the Post Office for several days as _______.
A. he had given up hope

B. he was upset by the Post Master's rebuke

C. he was unwell and not able to walk to the Post Office

D. he was busy hunting


Answer:

He was unwell and not able to walk to the Post Office. This is revealed when he turns up suddenly, struggling to breathe and close to death.


Question 8.

"Tortured by doubt and remorse, he sat down in the glow of the charcoal sigri to wait."

The Post Master was waiting for_____________.
A. a letter from Miriam

B. a letter from his own daughter

C. a letter from Ali

D. Ali to deliver Miriam's letter to him.


Answer:

A letter from his own daughter, because he had finally realized that he had misunderstood Ali's anxiety and pain when he was alive and was now suffering from the same anxiety. He was waiting anxiously for his own ill daughter's letter.


Question 9.

Answer the following questions briefly.

Who was Ali? Where did he go daily?


Answer:

Ali was an old man who wore tattered clothing and walked with the support of an old staff.


He went to the Post Office at 4 o'clock daily to wait for a letter from his daughter, Miriam whom he had not heard from for five years, no matter the weather, or season.



Question 10.

Answer the following questions briefly.

"Ali displays qualities of love and patience". Give evidence from the story to support the statement.


Answer:

Ali, a feeble old man was the embodiment of love and patience because he walked to the Post Office daily, at 4 o'clock every day, for the last five years. He did not care if the weather was bad, because when the story begins, we see that it is was a chilly winter morning and Ali was wearing tattered clothing, with no shawl for protection against the cold. The only thing that kept him going was his firmness of purpose, and boundless determination to receive a letter from his daughter whom he loved.



Question 11.

Answer the following questions briefly.

How do you know Ali was a familiar figure at the post office?


Answer:

Ali was a familiar figure at the post office because he was nicknamed 'Coachman Ali' by the clerk for his persistence and undying patience in waiting for a letter which had not come for the last five years. The clerk told the postmaster that Ali was a madman who used to arrive every day for the non-existent letter. Everybody used to laugh at Ali for occupying the same bench(for the last five years) to wait for the letter and the postmen began to call out his name for fun to watch him rush to the door eagerly only to come back empty-handed.



Question 12.

Answer the following questions briefly.

Why did Ali give up hunting?


Answer:

Ali was a skilled hunter with amazing eye-sight and clever enough to spot his prey before his hunting dogs could smell it. He was very devoted to his sport and grew more skilled daily. When he neared his old age, his only daughter Miriam, married a soldier and left to live in his regiment. He was left alone and miserable since he had no news of her for the last five years. He lost interest in hunting. The earlier pleasure that he felt while hunting along with his skills were also forgotten because the pain of separation had made his life meaningless. He began to reflect deeply and focused on nature to find solace in his loneliness.



Question 13.

Answer the following questions briefly.

What impression do you form of the postmaster after reading the story 'The Letter'?


Answer:

The post-master was a man who looked sad and dull most of the time. He appeared to be arrogant, impatient, haughty, insensitive and ill-mannered because he behaved rudely with Ali, irritated by his presence. He could not understand why Ali was so persistent in waiting for his daughter's letter and appeared to be insensitive to his plight. When he heard news of his own daughter's ill health, his trauma, anxiety, and impatience to hear from her made him sympathize with Ali because he was suffering from the same anxiety from separation. He felt remorseful for his behaviour to Ali and realized the emotions conveyed in the letters and postcards.



Question 14.

Answer the following questions briefly.

The postmaster says to Ali, "What a pest you are, brother!" Do you agree with the statement? Give reasons for your answer.


Answer:

Ali is by no means a 'pest'. His firmness of purpose, sheer determination, undying hope and patience, strong faith, endurance, deep love for his daughter is admirable and create a deep impression on the readers. Ali was old, feeble, and isolated but his love for his daughter and desire to receive news of her well-being in her letter gives him a purpose in his life. His remaining years and existence depend on receiving his daughter's letter which would give hope to his meaningless life and heal his suffering and pain. He does not give up, despite all odds and hopelessness, and returns to the post office daily to wait for his letter, even if he is hurt by the postmaster's rebuking and jeering of others. When he nears his final days, he begs the clerk to deliver his letter to his grave.



Question 15.

Answer the following questions briefly.

"Ali came out very slowly, turning after every few steps to gaze at the post office.

His eyes were filled with tears of helplessness, for his patience was exhausted, even though he still had faith." Why were Ali's eyes filled with tears of helplessness? What had exhausted his patience but not his faith?


Answer:

Ali realized that he was nearing his death. He was exhausted and his patience was running out. His body was weak and incapable of travelling on foot to the post office daily. He had waited patiently for his daughter's letter but now his final day had come. He still had faith, however, that his daughter would send him the letter after he died, so he travelled to the post office, one last time, to beg the postmaster to note down his daughter's name in the register, but he was turned away by the postmaster who was indifferent to his plight, so his eyes were full of tears of helplessness.



Question 16.

Answer the following questions briefly.

"Tortured by doubt and remorse, he sat down in the glow of the charcoal sigri to wait." Who is tortured by doubt and remorse? Why? What is he waiting for?


Answer:

The postmaster was tortured by doubt and remorse. He was currently waiting for a letter from his daughter who was ill and lived far away from him. He was feeling remorseful because he had been unsympathetic and indifferent to a father's anxiety and suffering from the separation that he was currently suffering from. Ali had waited patiently for a letter from his daughter for five long years in spite of his old age, poor health, weather, constant disappointment and hopelessness, and pain of isolation but the postmaster had rudely rejected the old man's efforts and endurance. Now he felt doubtful of his daughter's health and the arrival of her letter because he was haunted by grief and regret.



Question 17.

The writer carefully builds up an atmosphere of loneliness and grief in the story. Working in groups, pick out words/ phrases from the story that builds up the atmosphere. Copy the following table in your notebook and complete it.



Answer:



Question 18.

Complete the table by explaining the following phrases/ sentences in your own words:



Answer:




Question 19.

Now you are going to listen to an article about the break-up of the Joint Family system in India.

As you listen to the passage complete the boxes given below.



Answer:

(i) Breaking apart of the family due to marriage and conflicts


(ii) Changing environment and house


(iii) poverty and loss of livelihood, pending pension


(iv) lack of sympathy



Question 20.

Tortured by doubt and remorse, the postmaster sits in the glow of a charcoal sigri that night, waiting for news of his daughter. As he sits, he writes his diary.

As the postmaster, write a diary entry in about 150 words outlining your feelings about the day's events.


Answer:

It has been 3 months since Ali passed away and I can't help but think about the plight of that poor lad. I wish I had been kinder to him and more sensitive to his condition. The prolonged separation from his daughter had caused severe depression and loneliness in that man's life. He died waiting for the news of his daughter and I could not even understand the pain in his heart. Now I feel a lot of regrets and am repenting my earlier actions. May God bless his soul so that he may rest in peace. Now, I understand the pain of loneliness and separation because his face was torn stained. My insensitivity has brought on this guilt in my heart and now I too must suffer the anxiety that Ali went through. I only wish that the news of my daughter arrives soon.



Question 21.

The postmaster believes that he saw Ali. What do you think? Discuss with your partner and present your views in front of the class.


Answer:

The postmaster believed that Ali was a madman because he came to the post office daily to wait for his daughter's letter and repeat this routine for five years. He was astonished one day to find that Ali's daughter had indeed sent him a letter. He waited patiently for Ali to arrive so that he could deliver his letter himself. When Ali arrived he realized that it had been Ali's ghost. It must have been a figment of the postmaster's imagination arising from his guilty conscience and his regret of his earlier insensitivity to Ali's suffering.



Question 22.

The postmaster was anxiously waiting for his ailing daughter's news. On not getting any news he visits his daughter's town. Now construct a dialogue between the postmaster and his daughter and enact it.


Answer:

Postmaster- Hello my child! How are you doing?


Daughter-(sitting up abruptly)Oh Father! I am fine. You look very anxious. What is the matter?


Postmaster- You did not send a letter so I was very worried about your health. I could not sleep for many nights.


Daughter-(holding his hand in hers, smiling) Father, I am feeling much better now. The doctor said that it was a normal fever, nothing too serious. Do not worry anymore.


Postmaster- I am your father, my dear. I feel worried all the time for my only child. You are the apple of my eye and my bundle of joy. I was very anxious when I didn't hear any news from you, so I hurried to see you.


Daughter-I am sorry for not writing. I did not want you to worry by doing so, but as a result, you had to rush over instead. Don't worry now, it is not serious.


Postmaster- I am relieved now since I have seen you myself. But please, in the future, do not hesitate to write to me whenever you are in trouble or have fallen ill. Your health and well-being is my highest priority. You are very dear to me.


Daughter- Alright, I promise Father. Please cheer up now.


PDF FILE TO YOUR EMAIL IMMEDIATELY PURCHASE NOTES & PAPER SOLUTION. @ Rs. 50/- each (GST extra)

HINDI ENTIRE PAPER SOLUTION

MARATHI PAPER SOLUTION

SSC MATHS I PAPER SOLUTION

SSC MATHS II PAPER SOLUTION

SSC SCIENCE I PAPER SOLUTION

SSC SCIENCE II PAPER SOLUTION

SSC ENGLISH PAPER SOLUTION

SSC & HSC ENGLISH WRITING SKILL

HSC ACCOUNTS NOTES

HSC OCM NOTES

HSC ECONOMICS NOTES

HSC SECRETARIAL PRACTICE NOTES

2019 Board Paper Solution

HSC ENGLISH SET A 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET B 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET C 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET D 2019 21st February, 2019

SECRETARIAL PRACTICE (S.P) 2019 25th February, 2019

HSC XII PHYSICS 2019 25th February, 2019

CHEMISTRY XII HSC SOLUTION 27th, February, 2019

OCM PAPER SOLUTION 2019 27th, February, 2019

HSC MATHS PAPER SOLUTION COMMERCE, 2nd March, 2019

HSC MATHS PAPER SOLUTION SCIENCE 2nd, March, 2019

SSC ENGLISH STD 10 5TH MARCH, 2019.

HSC XII ACCOUNTS 2019 6th March, 2019

HSC XII BIOLOGY 2019 6TH March, 2019

HSC XII ECONOMICS 9Th March 2019

SSC Maths I March 2019 Solution 10th Standard11th, March, 2019

SSC MATHS II MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD.13th March, 2019

SSC SCIENCE I MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD. 15th March, 2019.

SSC SCIENCE II MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD. 18th March, 2019.

SSC SOCIAL SCIENCE I MARCH 2019 SOLUTION20th March, 2019

SSC SOCIAL SCIENCE II MARCH 2019 SOLUTION, 22nd March, 2019

XII CBSE - BOARD - MARCH - 2019 ENGLISH - QP + SOLUTIONS, 2nd March, 2019

HSC Maharashtra Board Papers 2020

(Std 12th English Medium)

HSC ECONOMICS MARCH 2020

HSC OCM MARCH 2020

HSC ACCOUNTS MARCH 2020

HSC S.P. MARCH 2020

HSC ENGLISH MARCH 2020

HSC HINDI MARCH 2020

HSC MARATHI MARCH 2020

HSC MATHS MARCH 2020

SSC Maharashtra Board Papers 2020

(Std 10th English Medium)

English MARCH 2020

HindI MARCH 2020

Hindi (Composite) MARCH 2020

Marathi MARCH 2020

Mathematics (Paper 1) MARCH 2020

Mathematics (Paper 2) MARCH 2020

Sanskrit MARCH 2020

Sanskrit (Composite) MARCH 2020

Science (Paper 1) MARCH 2020

Science (Paper 2)

MUST REMEMBER THINGS on the day of Exam

Are you prepared? for English Grammar in Board Exam.

Paper Presentation In Board Exam

How to Score Good Marks in SSC Board Exams

Tips To Score More Than 90% Marks In 12th Board Exam

How to write English exams?

How to prepare for board exam when less time is left

How to memorise what you learn for board exam

No. 1 Simple Hack, you can try out, in preparing for Board Exam

How to Study for CBSE Class 10 Board Exams Subject Wise Tips?

JEE Main 2020 Registration Process – Exam Pattern & Important Dates

NEET UG 2020 Registration Process Exam Pattern & Important Dates

How can One Prepare for two Competitive Exams at the same time?

8 Proven Tips to Handle Anxiety before Exams!

BUY FROM PLAY STORE

DOWNLOAD OUR APP

HOW TO PURCHASE OUR NOTES?

S.P. Important Questions For Board Exam 2021

O.C.M. Important Questions for Board Exam. 2021

Economics Important Questions for Board Exam 2021

Chemistry Important Question Bank for board exam 2021

Physics – Section I- Important Question Bank for Maharashtra Board HSC Examination

Physics – Section II – Science- Important Question Bank for Maharashtra Board HSC 2021 Examination