Release Of Co2 In Respiration Class 10th Science Lab Manual CBSE Solution

Class 10th Science Lab Manual CBSE Solution

Lab Experiment 7
Question 1.

AIM

To show that carbon dioxide is given out during respiration.


Answer:

MATERIALS REQUIRED


Conical flask, U-shaped delivery tube (tube bent twice at right angles), cotton wool or moist blotting paper, water, thread, beaker, test tube, rubber cork with one hole, 20% freshly prepared KOH solution, Vaseline, soaked gram seeds.


THEORY


1. Respiration is a catabolic process during which food (glucose) is oxidized to liberate energy.


2. In the experiment, moist gram seeds are taken as they are actively respiring and releasing carbon dioxide.


3. The carbon oxide released is absorbed by KOH and forms K2CO3.


4. The reaction is given below:



PROCEDURE


1. Take about 20-30 gram of gram seed and germinate these seeds by placing them on moist cotton cloth or moist blotting paper for at least 3-4 days.


2. Place the germinated seeds into a conical flask and add some water in the flask to moist the seeds.


3. Prepare a 20% KOH solution in a test tube and hang it in the conical flask with the help of thread, as shown in the figure:



4. The mouth of the conical flask should be blocked by placing a rubber cork on the mouth of the conical flask.


5. Through the hole in the rubber cork, insert one end of the U-shaped glass delivery tube in the conical flask and place the other end into a beaker filled with water.


6. vaseline must be applied to all the connections of the set-up to make the connection air-tight.


7. Also, mark the initial level of water in the U-shaped delivery tube.


8. Keep the apparatus undisturbed for 2-3 hours and then note the change in the level of water in the delivery tube.


OBSERVATIONS


After some time, the water level in U-shaped delivery tube dipped in water of the beaker rises.


RESULT

1. The CO2 is released by the germinated gram seeds during respiration.

2. The CO2 released is absorbed by KOH present in the hanging test tube in a conical flask.

3. The absorption of CO2 creates a vacuum in the conical flask which causes an upward movement of water in the delivery tube leading to a change in the level of water in the delivery tube.

PRECAUTIONS

1. Seeds should be kept under a moist condition to undergo germination.

2. The test tube containing KOH must be hung carefully inside the flask.

3. Freshly prepared KOH solution should be used.




Viva Questions
Question 1.

What is respiration?


Answer:

Respiration is a biochemical process during which food is oxidized to liberate energy. The food is broken down into simple substances such as CO2, and the energy is released in the process.



Question 2.

What is anaerobic respiration?


Answer:

In this types of respiration the food is oxidized in the absence of oxygen. As a result of incomplete combustion lesser amount of energy is released during the oxidation process. The end products are CO2 and water.



Question 3.

What is aerobic respiration?


Answer:

The aerobic respiration is a type of respiration in which the oxygen is utilized. As a result, maximum amount of energy is released.



Question 4.

Give the reaction for aerobic respiration?


Answer:

Aerobic respiration involves the complete oxidation and breakdown of glucose into the end products CO2 and water. Hence, aerobic respiration released 38ATP.

The reaction is given below:




Question 5.

Give the reaction for anaerobic respiration?


Answer:

Anaerobic respiration involves the incomplete or partial breakdown of glucose. Hence only 2 ATP are released. The reaction is given below:



Question 6.

What are the steps involved in aerobic respiration?


Answer:

The steps include are

1. Glycolysis: It converts one six-carbon molecule of glucose into two three-carbon molecules of pyruvate.


2. Krebs cycle: It is a series of cycles Krebs (also known as citric acid cycle) which takes in acetyl CoA and produces carbon dioxide, NADH, FADH2, and ATP or GTP


3. ETS and Oxidative phosphorylation. Here, the co-enzymes like NADH can lead to the production of ATP through oxidative phosphorylation.



Question 7.

Name the energy unit of the cell ?


Answer:

ATP(Adenosine triphosphate)



Question 8.

What is the compensation point?


Answer:

Compensation point is when the rate of photosynthesis is just equivalent to the rate of respiration.



Question 9.

How does KOH help to show CO2 is released?


Answer:

The KOH will absorb CO2 which creates a partial vacuum pressure in a conical flask, causing a rise in water level in u- the tube which shows CO2 is released during respiration.



Question 10.

Why is Vaseline used in the experiment?


Answer:

Vaseline is involved in all the joints in the experimental setup , thereby making the set-up air-tight.



Question 11.

Suggest an alternate apparatus to show that CO2 is released during respiration?


Answer:

Using lime water instead of water, since lime water turns milky when reacts with CO2 thus conforming CO2 formation during respiration.



Question 12.

Where does the glycolysis and kreb’s cycle take place inside the cell?


Answer:

Glycolysis takes place inside the cytolplasm of the cell. Kreb’s cycle takes place in the mitochondria of the cell.



Question 13.

Why CO2 is called respiratory gas ?


Answer:

The gas involved in respiration are called respiratory gases, and CO2 is released during respiration.



Question 14.

What is fermentation?


Answer:

The anaerobic respiration carried out by some microorganisms like Yeast is called fermentation.



Question 15.

Why respiration is a catabolic process?


Answer:

Respiration involves the breakdown of a big molecule into the smaller molecule. Hence respiration is a catabolic process.



Question 16.

What will happen if the seeds are not kept moist during the experiment?


Answer:

The germinating seeds require water for growth. If no water is sprinkled on the seeds, then they will dry up and the rate of respiratrion will decrease.



Question 17.

Can we use non-germinated seeds for this experiment?


Answer:

We use germinated seeds as the rate of germination is faster in these as compared to normal seeds.



Question 18.

What will happen if no KOH solution test tube is hung in the conical flask?


Answer:

If no KOH solution is hung, then the water level will not rise. The KOH solution absorbs the CO2. If CO2 is not absorbed, then there will be no vaccum and the water level will not rise.



Question 19.

How do germinating seeds respire?


Answer:

The germinating seeds respire aerobically to produce CO2 as the end product.



Question 20.

Can you give an alternative apparatus for this experiment?


Answer:

We can use lime water in place of water and NaOH in place of KOH. Lime water will turn milky when it reacts with CO2 released by the germinating seeds.


PDF FILE TO YOUR EMAIL IMMEDIATELY PURCHASE NOTES & PAPER SOLUTION. @ Rs. 50/- each (GST extra)

HINDI ENTIRE PAPER SOLUTION

MARATHI PAPER SOLUTION

SSC MATHS I PAPER SOLUTION

SSC MATHS II PAPER SOLUTION

SSC SCIENCE I PAPER SOLUTION

SSC SCIENCE II PAPER SOLUTION

SSC ENGLISH PAPER SOLUTION

SSC & HSC ENGLISH WRITING SKILL

HSC ACCOUNTS NOTES

HSC OCM NOTES

HSC ECONOMICS NOTES

HSC SECRETARIAL PRACTICE NOTES

2019 Board Paper Solution

HSC ENGLISH SET A 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET B 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET C 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET D 2019 21st February, 2019

SECRETARIAL PRACTICE (S.P) 2019 25th February, 2019

HSC XII PHYSICS 2019 25th February, 2019

CHEMISTRY XII HSC SOLUTION 27th, February, 2019

OCM PAPER SOLUTION 2019 27th, February, 2019

HSC MATHS PAPER SOLUTION COMMERCE, 2nd March, 2019

HSC MATHS PAPER SOLUTION SCIENCE 2nd, March, 2019

SSC ENGLISH STD 10 5TH MARCH, 2019.

HSC XII ACCOUNTS 2019 6th March, 2019

HSC XII BIOLOGY 2019 6TH March, 2019

HSC XII ECONOMICS 9Th March 2019

SSC Maths I March 2019 Solution 10th Standard11th, March, 2019

SSC MATHS II MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD.13th March, 2019

SSC SCIENCE I MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD. 15th March, 2019.

SSC SCIENCE II MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD. 18th March, 2019.

SSC SOCIAL SCIENCE I MARCH 2019 SOLUTION20th March, 2019

SSC SOCIAL SCIENCE II MARCH 2019 SOLUTION, 22nd March, 2019

XII CBSE - BOARD - MARCH - 2019 ENGLISH - QP + SOLUTIONS, 2nd March, 2019

HSC Maharashtra Board Papers 2020

(Std 12th English Medium)

HSC ECONOMICS MARCH 2020

HSC OCM MARCH 2020

HSC ACCOUNTS MARCH 2020

HSC S.P. MARCH 2020

HSC ENGLISH MARCH 2020

HSC HINDI MARCH 2020

HSC MARATHI MARCH 2020

HSC MATHS MARCH 2020

SSC Maharashtra Board Papers 2020

(Std 10th English Medium)

English MARCH 2020

HindI MARCH 2020

Hindi (Composite) MARCH 2020

Marathi MARCH 2020

Mathematics (Paper 1) MARCH 2020

Mathematics (Paper 2) MARCH 2020

Sanskrit MARCH 2020

Sanskrit (Composite) MARCH 2020

Science (Paper 1) MARCH 2020

Science (Paper 2)

MUST REMEMBER THINGS on the day of Exam

Are you prepared? for English Grammar in Board Exam.

Paper Presentation In Board Exam

How to Score Good Marks in SSC Board Exams

Tips To Score More Than 90% Marks In 12th Board Exam

How to write English exams?

How to prepare for board exam when less time is left

How to memorise what you learn for board exam

No. 1 Simple Hack, you can try out, in preparing for Board Exam

How to Study for CBSE Class 10 Board Exams Subject Wise Tips?

JEE Main 2020 Registration Process – Exam Pattern & Important Dates

NEET UG 2020 Registration Process Exam Pattern & Important Dates

How can One Prepare for two Competitive Exams at the same time?

8 Proven Tips to Handle Anxiety before Exams!

BUY FROM PLAY STORE

DOWNLOAD OUR APP

HOW TO PURCHASE OUR NOTES?

S.P. Important Questions For Board Exam 2021

O.C.M. Important Questions for Board Exam. 2021

Economics Important Questions for Board Exam 2021

Chemistry Important Question Bank for board exam 2021

Physics – Section I- Important Question Bank for Maharashtra Board HSC Examination

Physics – Section II – Science- Important Question Bank for Maharashtra Board HSC 2021 Examination