Prose - 6. Poets And Pancakes Class 12th Flamingo CBSE Solution

Class 12th Flamingo CBSE Solution
Think As You Read Pg-59
  1. What does the writer mean by ‘the fiery misery’ of those subjected to make-up’?…
  2. What is the example of national integration that the author refers to?…
  3. What work did the ‘office boy’ do in the Gemini Studios? Why did he join the studios? Why…
  4. Why did the author appear to be doing nothing at the studios?
Think As You Read Pg-61
  1. Why was the office boy frustrated? Who did he show his anger on?
  2. Who was Subbu’s principal?
  3. Subbu is described as a many-sided genius. List four of his special abilities.…
  4. Why was the legal adviser referred to as the opposite by others?
  5. What made the lawyer stand out from the others at Gemini Studios?…
Think As You Read Pg-64
  1. Did the people at Gemini Studios have any particular political affiliations?…
  2. Why was the Moral Rearmament Army welcomed at the Studios?
  3. Name one example to show that Gemini studios were influenced by the plays staged by MRA.…
  4. Who was The Boss of Gemini Studios?
  5. What caused the lack of communication between the Englishman and the people at Gemini…
  6. Why is the Englishman’s visit referred to an unexplained mystery?…
Think As You Read Pg-65
  1. Who was the English visitor to the studios?
  2. How did the author discover who the English visitor to the studios was?…
  3. What does The God that Failed refer to?
Understanding The Text
  1. The author has used gentle humor to point out human foibles. Pick out instances of this to…
  2. Why was Kothamangalam Subbu considered No. 2 in Gemini Studios?
  3. How does the author describe the incongruity of an English poet addressing the audience at…
  4. What do you understand about the author’s literary inclinations from the account?…
Talking About The Text
  1. Discuss in small groups taking off from points in the text.1. Film-production today has…
Noticing Transitions
  1. • This piece is an example of a chatty, rambling style. One thought leads to another which…
Writing
  1. You must have met some interesting characters in your neighbourhood or among your…

Think As You Read Pg-59
Question 1.

What does the writer mean by ‘the fiery misery’ of those subjected to make-up’?


Answer:

By ‘the misery’, the writer refers to the heat produced by the incandescent lights and increased by the mirrors, which was a misery to the people.



Question 2.

What is the example of national integration that the author refers to?


Answer:

The composition of the make-up staff, which consisted of people from all across India, is what the author refers to as an example of national integration.



Question 3.

What work did the ‘office boy’ do in the Gemini Studios? Why did he join the studios? Why was he disappointed?


Answer:

The ‘office boy’ applied make-up on crowd players. He had joined Gemini Studio in the hope of becoming a star actor or a top screen writer, director or lyrics writer. He was disappointed as he thought the great literary talent was being wasted in the studio’s make-up department, referring to himself.



Question 4.

Why did the author appear to be doing nothing at the studios?


Answer:

The author read newspapers throughout the day, due to which it appeared as if he did nothing at the studios.




Think As You Read Pg-61
Question 1.

Why was the office boy frustrated? Who did he show his anger on?


Answer:

The office boy was frustrated because he thought his talent was wasted in the studio’s make-up department. He showed most of his anger on Kothamangalam Subbu, the No.2 at Gemini Studios.



Question 2.

Who was Subbu’s principal?


Answer:

Subbu’s principal was the ‘Boss’ of Gemini Studios.



Question 3.

Subbu is described as a many-sided genius. List four of his special abilities.


Answer:

Subbu, as a man of many qualities, had the ability to look cheerful at all times, was an excellent actor who could portray his roles in several ways, was an accomplished poet, and loved anyone he met.



Question 4.

Why was the legal adviser referred to as the opposite by others?


Answer:

The legal adviser, instead of working in the studio’s favour, once had scared an emerging actress into quitting her job, due to which people called him the opposite of a legal adviser.



Question 5.

What made the lawyer stand out from the others at Gemini Studios?


Answer:

While everyone else at Gemini Studios wore khadi dhoti and a shirt, the lawyer wore pants and a tie, sometimes with a coat, which made him stand out from others.




Think As You Read Pg-64
Question 1.

Did the people at Gemini Studios have any particular political affiliations?


Answer:

The people had no particular political affiliations, except that they worshipped Gandhiji, and weren’t fond of Communism.



Question 2.

Why was the Moral Rearmament Army welcomed at the Studios?


Answer:

The Moral Rearmament Army was welcomed at the Studios as even though they’re plays were simple, their sets and costumes were very sophisticated, and their plays were professional.



Question 3.

Name one example to show that Gemini studios were influenced by the plays staged by MRA.


Answer:

MRA’s nature as a counter to communism influenced the people at Gemini Studios to some extent.



Question 4.

Who was The Boss of Gemini Studios?


Answer:

Mr. Vasan was the Boss of Gemini Studios.



Question 5.

What caused the lack of communication between the Englishman and the people at Gemini Studios?


Answer:

The Englishman’s poetry and his accent couldn’t be understood by the simple staff of Gemini Studios, who worked mostly on Tamil films for simple people, due to which there was a lack of communication.



Question 6.

Why is the Englishman’s visit referred to an unexplained mystery?


Answer:

As the people at Gemini Studios knew nothing about refined English poetry, thus the visit of the Englishman, his speech, and his accent wasn’t suited for the audience at Gemini Studios, which is why his visit was an unexplained mystery.




Think As You Read Pg-65
Question 1.

Who was the English visitor to the studios?


Answer:

The English visitor to the studios was Stephen Spender, editor of a British Periodical called The Encounter.



Question 2.

How did the author discover who the English visitor to the studios was?


Answer:

The author, wanting to apply for the short story contest in The Encounter, wanted to know about the periodical first. On reading it, he found out that its editor was the Englishman who had visited the studios.



Question 3.

What does The God that Failed refer to?


Answer:

The God that Failed refers to a collection of essays by six authors who wrote about their journey into Communism, one of them being Stephen Spender.




Understanding The Text
Question 1.

The author has used gentle humor to point out human foibles.

Pick out instances of this to show how this serves to make the piece interesting.


Answer:

The author uses several characters and their roles to portray human foibles, like the office boy’s ambitions to become a star actor, Subbu’s natural talent, and his strange qualities, the legal adviser’s ways that turned him into an opposite of an adviser, are a few instances from the passage.



Question 2.

Why was Kothamangalam Subbu considered No. 2 in Gemini Studios?


Answer:

Kothamangalam Subbu worked under his principal, being very close and loyal to him. In his ways, he only took up secondary roles but was always better than the lead actors.



Question 3.

How does the author describe the incongruity of an English poet addressing the audience at Gemini Studios?


Answer:

The author writes how the English poet’s visit to a studio mainly focused on producing simple Tamil films was a mystery, as no one could understand his poetry or his accent.



Question 4.

What do you understand about the author’s literary inclinations from the account?


Answer:

The author was mostly interested in prose, as evident from his choice of books, his appreciation for Stephen Spender and the recurrent theme of prose literature in the account.




Talking About The Text
Question 1.

Discuss in small groups taking off from points in the text.

1. Film-production today has come a long way from the early days of the Gemini Studios.

2. Poetry and films.

3. Humour and criticism.


Answer:

Do it yourself




Noticing Transitions
Question 1.

• This piece is an example of a chatty, rambling style. One thought leads to another which is then dwelt upon at length.

• Read the text again and mark the transitions from one idea to another. The first one is indicated below.

Make-up department Office-boy Subbu


Answer:

The examples of transitions from one idea to another are given below:

i. Legal Adviser- Gandhism and Communism- Moral.


ii. Rearmament Army- Englishman- Stephen Spender




Writing
Question 1.

You must have met some interesting characters in your neighbourhood or among your relatives. Write a humourous piece about their idiosyncrasies. Try to adopt the author’s rambling style, if you can.


Answer:

The neighbourhood I lived in, called Race Course, was indeed a neighbourhood of all races, politically correct or not. Our neighbours, a Sikh family who had migrated from Pakistan after Partition, frowned at their new hilly surroundings, remembering their days in Punjab, while their children had no such apprehensions about the quiet hill-town, and often used to steal mangoes from the tree in our yard. The family opposite to our house, the Dharamshaktus, were upholders of their tradition of producing great lawyers, and their son was often seen fighting on the behalf of unwitting patrons at the local tea shop, haggling with the owner for two rupees. Caught between these lively neighbours, a herd of stray cattle occupying the cross-road, and the tea shop with its frequent political discussions, was my house. Unfortunately, our rather simplistic ways, normal lives and quiet existence didn’t quite fit in with the people of Race Course, who often used to come to our house, trying to write our story. Needless to say, my creative lies about our family history painted quite a picture for my neighbours, who finally accepted us as equally eccentric members of Race Course.


PDF FILE TO YOUR EMAIL IMMEDIATELY PURCHASE NOTES & PAPER SOLUTION. @ Rs. 50/- each (GST extra)

HINDI ENTIRE PAPER SOLUTION

MARATHI PAPER SOLUTION

SSC MATHS I PAPER SOLUTION

SSC MATHS II PAPER SOLUTION

SSC SCIENCE I PAPER SOLUTION

SSC SCIENCE II PAPER SOLUTION

SSC ENGLISH PAPER SOLUTION

SSC & HSC ENGLISH WRITING SKILL

HSC ACCOUNTS NOTES

HSC OCM NOTES

HSC ECONOMICS NOTES

HSC SECRETARIAL PRACTICE NOTES

2019 Board Paper Solution

HSC ENGLISH SET A 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET B 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET C 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET D 2019 21st February, 2019

SECRETARIAL PRACTICE (S.P) 2019 25th February, 2019

HSC XII PHYSICS 2019 25th February, 2019

CHEMISTRY XII HSC SOLUTION 27th, February, 2019

OCM PAPER SOLUTION 2019 27th, February, 2019

HSC MATHS PAPER SOLUTION COMMERCE, 2nd March, 2019

HSC MATHS PAPER SOLUTION SCIENCE 2nd, March, 2019

SSC ENGLISH STD 10 5TH MARCH, 2019.

HSC XII ACCOUNTS 2019 6th March, 2019

HSC XII BIOLOGY 2019 6TH March, 2019

HSC XII ECONOMICS 9Th March 2019

SSC Maths I March 2019 Solution 10th Standard11th, March, 2019

SSC MATHS II MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD.13th March, 2019

SSC SCIENCE I MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD. 15th March, 2019.

SSC SCIENCE II MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD. 18th March, 2019.

SSC SOCIAL SCIENCE I MARCH 2019 SOLUTION20th March, 2019

SSC SOCIAL SCIENCE II MARCH 2019 SOLUTION, 22nd March, 2019

XII CBSE - BOARD - MARCH - 2019 ENGLISH - QP + SOLUTIONS, 2nd March, 2019

HSC Maharashtra Board Papers 2020

(Std 12th English Medium)

HSC ECONOMICS MARCH 2020

HSC OCM MARCH 2020

HSC ACCOUNTS MARCH 2020

HSC S.P. MARCH 2020

HSC ENGLISH MARCH 2020

HSC HINDI MARCH 2020

HSC MARATHI MARCH 2020

HSC MATHS MARCH 2020

SSC Maharashtra Board Papers 2020

(Std 10th English Medium)

English MARCH 2020

HindI MARCH 2020

Hindi (Composite) MARCH 2020

Marathi MARCH 2020

Mathematics (Paper 1) MARCH 2020

Mathematics (Paper 2) MARCH 2020

Sanskrit MARCH 2020

Sanskrit (Composite) MARCH 2020

Science (Paper 1) MARCH 2020

Science (Paper 2)

MUST REMEMBER THINGS on the day of Exam

Are you prepared? for English Grammar in Board Exam.

Paper Presentation In Board Exam

How to Score Good Marks in SSC Board Exams

Tips To Score More Than 90% Marks In 12th Board Exam

How to write English exams?

How to prepare for board exam when less time is left

How to memorise what you learn for board exam

No. 1 Simple Hack, you can try out, in preparing for Board Exam

How to Study for CBSE Class 10 Board Exams Subject Wise Tips?

JEE Main 2020 Registration Process – Exam Pattern & Important Dates

NEET UG 2020 Registration Process Exam Pattern & Important Dates

How can One Prepare for two Competitive Exams at the same time?

8 Proven Tips to Handle Anxiety before Exams!