Prose - 1. The Last Lesson Class 12th Flamingo CBSE Solution

Class 12th Flamingo CBSE Solution
Think As You Read Pg-7
  1. What was Franz expected to be prepared with for school that day?
  2. What did Franz notice that was unusual about the school that day?…
  3. What had been put up on the bulletin-board?
Think As You Read Pg-8
  1. What changes did the order from Berlin cause in school that day?
  2. How did Franz’s feelings about M. Hamel and school change?
Understanding The Text
  1. The people in this story suddenly realize how precious their language is to them. What…
  2. Franz thinks, “Will they make them sing in German, even the pigeons?” What could this…
Talking About The Text
  1. “When a people are enslaved, as long as they hold fast to their language it is as if they…
  2. What happens to a linguistic minority in a state? How do you think they can keep their…
  3. Is it possible to carry pride in one’s language too far? Do you know what ‘linguistic…
Working With Words
  1. English is a language that contains words from many other languages. This inclusiveness is…
  2. Notice the underlined words in these sentences and tick the option that best explains…
Noticing Form
  1. Read this sentenceM. Hamel had said that he would question us on participles.In the…
Writing
  1. Write a notice for your school bulletin board. Your notice could be an announcement of a…
  2. Write a paragraph of about 100 words arguing for or against having to study three…
  3. Have you ever changed your opinion about someone or something that you had earlier liked…
Things To Do
  1. Find out about the following (You may go to the internet, interview people, consult…
  2. Given below is a survey form. Talk to at least five of your classmates and fill in the…

Think As You Read Pg-7
Question 1.

What was Franz expected to be prepared with for school that day?


Answer:

Franz was admitted to the French class. His teacher, Mr. Hamel asked them to be prepared with the participles as he was going to ask questions from the students and Franz never studied seriously and was scared of being scolded and get beaten by him.



Question 2.

What did Franz notice that was unusual about the school that day?


Answer:

Franz noticed that instead of hustle-bustle, that used to happen in the school every morning, there was a silence in the school and everything was so still and there was no usual tapping of the ruler on the table that his teacher used to do. Also, some villagers were sitting on the benches at the back of the class. Mr. Hamel was wearing clothes that he used to wear on special occasions.



Question 3.

What had been put up on the bulletin-board?


Answer:

There was an order on the bulletin-board that an order had come from Berlin that only German will be taught in the schools of Alsace and Lorraine after the Prussians defeated France. The order indicated that native language of France will be banned from the country.




Think As You Read Pg-8
Question 1.

What changes did the order from Berlin cause in school that day?


Answer:

After the order to impose German in France, Mr. Hamel was going to leave and German was to be taught then onwards. There was no noise in the school. Everybody studied patiently. Mr. Hamel wore the clothes, he used to wear only on special occasions and some important and eminent people from the area, the postmaster, the mayor and others were sitting at the last benches of the classroom.



Question 2.

How did Franz’s feelings about M. Hamel and school change?


Answer:

The forceful imposition of German appeared as a shock to Franz, as a little kid. He forgot everything about the strictness of his teacher and listened to him carefully. He started feeling a sense of belongingness towards French and it started appearing very easy to him all of a sudden. He was also sympathy towards his teacher.




Understanding The Text
Question 1.

The people in this story suddenly realize how precious their language is to them. What shows you this? Why does this happen?


Answer:

The language of a community is directly linked to their identity. It is their language that makes them unique. As Mr. Hamel has pointed out that one’s own language is the only key to the prison of enslavement. Thus, when people of Alsace and Lorraine become enslaved, they suddenly realized that holding on to their language depicts how free they were. This shows us, the importance of one’s own language and culture and this happened because another foreign language, German was imposed upon them.



Question 2.

Franz thinks, “Will they make them sing in German, even the pigeons?” What could this mean?

(There could be more than one answer.)


Answer:

Franz wondered if pigeons can sing in German shows that humans can force other humans but cannot impose it on nature. It implies that human power always has limitations. They cannot control everything in this world. Similarly, Prussians can control their schools and learning pattern, but cannot kill their love for their country and language.




Talking About The Text
Question 1.

“When a people are enslaved, as long as they hold fast to their language it is as if they had the key to their prison.”

Can you think of examples in history where a conquered people had their language taken away from them or had a language imposed on them?


Answer:

Linguistic Imperialism : The forceful imposition of a language by a community on the other.

Some examples of linguistic imperialism are:


A. Imposition of English in India during colonisation by Britain.


B. Arabization in North Africa (imposition of Islam and so, imposition of muslim languages)


C. Imposition of Chinese in Tibet


D. Imposition of French in Britain (Francization)


E. Imposition of Hindi in South India



Question 2.

What happens to a linguistic minority in a state? How do you think they can keep their language alive? For example:

Punjabis in Bangalore

Tamilians in Mumbai

Kannadigas in Delhi

Gujaratis in Kolkata


Answer:

A linguistic minority is suppressed most of the times by the majority group.

They can keep their language alive by taking following measures:


1. Enhancing their literature by writing books


2. Conversing in their language in daily lives


3. Spreading it through performing art


4. Through T.V., Radio programmes


5. By opening minority schools and institutions



Question 3.

Is it possible to carry pride in one’s language too far?

Do you know what ‘linguistic chauvinism’ means?


Answer:

People sometimes take too much pride in their own languages and suppress another language. Though it is wrong and we should treat all the languages and cultures as equal.

Linguistic chauvinism means taking too much pride in their own language. Carrying pride refers to be overaggressive and fanatic about one’s language.




Working With Words
Question 1.

English is a language that contains words from many other languages. This inclusiveness is one of the reasons it is now a world language, For example:

petite – French

kindergarten – German

capital – Latin

democracy – Greek

bazaar – Hindi

Find out the origins of the following words.

tycoon, barbecue, zero,

tulip, veranda, ski,

logo, robot, trek,

bandicoot


Answer:

Tycoon- It originated from the Japanese word “taikun”, means great lord.


Barbecue – It originated from Carrebian word “barbacoa”, refers to a wooden structure used to cook. Meat- It has Germanic origins.


Zero- The word zero has French origins but originally its originated from Arabic ‘cipher’.


Tulip It originated from French but has its origins in Persian dulband means flower shaped turban.


Veranda It originated from Hindi ‘baranda’ means railing.


Ski- Norwegian ‘snowshoe’


Logo – It has its origins in Greek logos means ‘imprint’


Robot – It originated from Czech word ‘forced labour’


Trek- South African word means to travel in Dutch


Bandicoot- Telegu word pandikokku, means pig-rat



Question 2.

Notice the underlined words in these sentences and tick the option that best explains their meaning.

(a) “What a thunderclap these words were to me!”

The words were

(i) loud and clear.

(ii) startling and unexpected.

(iii) pleasant and welcome.

(b) “When a people are enslaved, as long as they hold fast to their language it is as if they had the key to their prison”

It is as if they have the key to the prison as long as they

(i) do not lose their language.

(ii) are attached to their language.

(iii) quickly learn the conqueror’s language.

(c) Don’t go so fast, you will get to your school in plenty of time.

You will get to your school

(i) very late.

(ii) too early.

(iii) early enough.

(d) I never saw him look so tall.

M. Hamel

(a) had grown physically taller

(b) seemed very confident

(c) stood on the chair


Answer:

(a) ( ii) startling and unexpected

(Thunderclap refers to something that was unexpected and happened all of a sudden.)


(b) (ii) are attached to their language


(Language is the identity of one’s own culture and freedom)


(c) (i) very late.


(These words are used as a sarcasm or a taunt. Sarcasm is a figure of speech that means exactly opposite to what is said.)


(d) (b) seemed very confident




Noticing Form
Question 1.

Read this sentence

M. Hamel had said that he would question us on participles.

In the sentence above, the verb form “had said” in the first part is used to indicate an “earlier past”. The whole story is narrated in the past. M. Hamel’s “saying” happened earlier than the events in this story. This form of the verb is called the past perfect.

Pick out five sentences from the story with this form of the verbs and say why this form has been used.


Answer:

Five sentences in the past perfect tense:


1. For the last two years, all our bad news had come from there- the lost battles, the draft, the orders of commanding officer, I thought to myself.


2. I had counted on the commotion to get to my desk without being seen.


3. I had to open the door and go in before everybody.


4. When people are enslaved, as long as they hold fast to their language, it is as if they had key to their prison.


5. But he had the courage to hear every lesson to the very last.


This tense has been used because in the story, the incidents are happening at two different points of time. The incidents that took place earlier takes past perfect (had+v3) and that happened later took v2.


For example: In sentence 1, first the information had come and then Franz thought to himself.


In sentence 2, first he got scared and then he tried to get to the desk without being seen.


In sentence 3, he had to open the door before getting in.


In sentence 4, they had their key to prison before they were enslaved.


In sentence 5, he had the courage and so, he listened to the lesson to the end.




Writing
Question 1.

Write a notice for your school bulletin board. Your notice could be an announcement of a forthcoming event, or a requirement to be fulfilled, or a rule to be followed.


Answer:



Question 2.

Write a paragraph of about 100 words arguing for or against having to study three languages at school.


Answer:

FOR:


Language is a means to communicate that is being used by everybody who can listen, speak, read or write. The application of three language formula in the Indian schools is a significant move towards education and employment in the country. This helps children’s brain to grow and to broaden their knowledge. By learning various languages, they get exposed to the cultures of many countries and regions and thus their span of understanding increases. They can communicate with larger audience and their chances of being hired in MNC’s increases. Thus, imposition of three language formula is an excellent move towards preservation of culture and heritage.


AGAINST:


The idea of imposition of three language formula is not right according to me. In the today’s world, students already have a lot of work to do and I don’t feel a need for a third language. The official language of the nation and the mother tongue is sufficient according to me. The two language formula will save energy and time and third should be an option and can be taught only to the one’s who are interested. Thus, I oppose three language formula.



Question 3.

Have you ever changed your opinion about someone or something that you had earlier liked or disliked? Narrate what led you to change your mind.


Answer:

Earlier, when I and my best friend first met, I thought he is a quiet and bad boy and I never talked to him. But, one day he helped me when I was about to be beaten by some boys. Then, we started talking, playing and sharing our joys and sorrows together. Thus, my opinion changed and slowly we became best friends.




Things To Do
Question 1.

Find out about the following (You may go to the internet, interview people, consult reference books or visit a library.)

(a) Linguistic human rights

(b) Constitutional guarantees for linguistic minorities in India.


Answer:

(a) Linguistic human rights are rights of humans to preserve and promote communication in any language in private and public sphere. International human rights law has been imposed all over the world, which gives right to promotion and protection of identity to all the groups.


In the international law, linguistic rights come under educational and cultural rights.


Some of the linguistic rights include, right to one’s own language in legal work, education and media.


There are many worldwide organisations such as UNESCO are working on the protection of linguistic human rights.


(b) The term “Linguistic minorities” is referred to the people who speaks a language that is not common in an area and is spoken by less number of people. For example, Tamil language in Northern India.


The constitution of India is the longest and most elaborated constitution in the world. It guarantees and preserves right of every group in the society. In the same line, there are some articles that prevents exploitation of the rights of linguistic minorities in India. Some of them are:


Article 29 : Right to establish and manage educational institutions to minorities


This article gives right to the people to establish the minority group based educational institutions and giving instructions accordingly, to preserve their culture and heritage.


Article 350A : Facilities of instruction in mother tongue at primary stage


Every child in India has a right to receive education in their mother tongue at the primary level, taht is till class 5.


Article 350B : Provision for Special officer for linguistic minorities under constitution


For the preservation of a minority group’s language, a special officer is appointed to keep a check if the rules are being followed or not.



Question 2.

Given below is a survey form. Talk to at least five of your classmates and fill in the information you get in the form.



Answer:

I talked to 5 of friends, Aarushi, Sahil, Mandeep, Aasha and Aamir. The details they provided me are:



PDF FILE TO YOUR EMAIL IMMEDIATELY PURCHASE NOTES & PAPER SOLUTION. @ Rs. 50/- each (GST extra)

HINDI ENTIRE PAPER SOLUTION

MARATHI PAPER SOLUTION

SSC MATHS I PAPER SOLUTION

SSC MATHS II PAPER SOLUTION

SSC SCIENCE I PAPER SOLUTION

SSC SCIENCE II PAPER SOLUTION

SSC ENGLISH PAPER SOLUTION

SSC & HSC ENGLISH WRITING SKILL

HSC ACCOUNTS NOTES

HSC OCM NOTES

HSC ECONOMICS NOTES

HSC SECRETARIAL PRACTICE NOTES

2019 Board Paper Solution

HSC ENGLISH SET A 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET B 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET C 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET D 2019 21st February, 2019

SECRETARIAL PRACTICE (S.P) 2019 25th February, 2019

HSC XII PHYSICS 2019 25th February, 2019

CHEMISTRY XII HSC SOLUTION 27th, February, 2019

OCM PAPER SOLUTION 2019 27th, February, 2019

HSC MATHS PAPER SOLUTION COMMERCE, 2nd March, 2019

HSC MATHS PAPER SOLUTION SCIENCE 2nd, March, 2019

SSC ENGLISH STD 10 5TH MARCH, 2019.

HSC XII ACCOUNTS 2019 6th March, 2019

HSC XII BIOLOGY 2019 6TH March, 2019

HSC XII ECONOMICS 9Th March 2019

SSC Maths I March 2019 Solution 10th Standard11th, March, 2019

SSC MATHS II MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD.13th March, 2019

SSC SCIENCE I MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD. 15th March, 2019.


SSC SCIENCE II MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD. 18th March, 2019.

SSC SOCIAL SCIENCE I MARCH 2019 SOLUTION20th March, 2019

SSC SOCIAL SCIENCE II MARCH 2019 SOLUTION, 22nd March, 2019

XII CBSE - BOARD - MARCH - 2019 ENGLISH - QP + SOLUTIONS, 2nd March, 2019

HSC Maharashtra Board Papers 2020

(Std 12th English Medium)

HSC ECONOMICS MARCH 2020

HSC OCM MARCH 2020

HSC ACCOUNTS MARCH 2020

HSC S.P. MARCH 2020

HSC ENGLISH MARCH 2020

HSC HINDI MARCH 2020

HSC MARATHI MARCH 2020

HSC MATHS MARCH 2020

SSC Maharashtra Board Papers 2020

(Std 10th English Medium)

English MARCH 2020

HindI MARCH 2020

Hindi (Composite) MARCH 2020

Marathi MARCH 2020

Mathematics (Paper 1) MARCH 2020

Mathematics (Paper 2) MARCH 2020

Sanskrit MARCH 2020

Sanskrit (Composite) MARCH 2020

Science (Paper 1) MARCH 2020

Science (Paper 2)

Geography Model Set 1 2020-2021

MUST REMEMBER THINGS on the day of Exam

Are you prepared? for English Grammar in Board Exam.

Paper Presentation In Board Exam

How to Score Good Marks in SSC Board Exams

Tips To Score More Than 90% Marks In 12th Board Exam

How to write English exams?

How to prepare for board exam when less time is left

How to memorise what you learn for board exam

No. 1 Simple Hack, you can try out, in preparing for Board Exam

How to Study for CBSE Class 10 Board Exams Subject Wise Tips?

JEE Main 2020 Registration Process – Exam Pattern & Important Dates


NEET UG 2020 Registration Process Exam Pattern & Important Dates

How can One Prepare for two Competitive Exams at the same time?

8 Proven Tips to Handle Anxiety before Exams!

BUY FROM PLAY STORE

DOWNLOAD OUR APP

HOW TO PURCHASE OUR NOTES?

S.P. Important Questions For Board Exam 2021

O.C.M. Important Questions for Board Exam. 2021

Economics Important Questions for Board Exam 2021

Chemistry Important Question Bank for board exam 2021

Physics – Section I- Important Question Bank for Maharashtra Board HSC Examination

Physics – Section II – Science- Important Question Bank for Maharashtra Board HSC 2021 Examination