Poetry - 2. An Elementary School Classroom In A Slum Class 12th Flamingo CBSE Solution

Class 12th Flamingo CBSE Solution

Think It Out
Question 1.

Tick the item which best answers the following.

The tall girl with her head weighed down means

The girl

(i) is ill and exhausted

(ii) has her head bent with shame

(iii) has untidy hair


Answer:

(i) is ill and exhausted.

Explanation: The girl is ill and exhausted is due to stress and burden of circumstances in their pathetic environment completely filled with the poverty and always makes the hope and dream away from the justice and has been tortured by taking away their success.



Question 2.

Tick the item which best answers the following.

The paper-seeming boy with rat’s eyes means

The boy is

(i) sly and secretive

(ii) thin, hungry and weak

(iii) unpleasant looking


Answer:

(ii) thin, hungry and weak.

Explanation: the boy describe in the poem is thin, hungry and weak as the face was pale and pitiful with full of vulnerabilities. And weak is because of the disease inherited from their parents. And all children in the slum are all with disastrous ad tragic.



Question 3.

Tick the item which best answers the following.

The stunted, unlucky heir of twisted bones means

The boy

(i) has an inherited disability

(ii) was short and bony


Answer:

(i) has an inherited disability.

Explanation: Boy described in the poem is stunted, unlucky is all because of the bad break as the human beings have been caused by the disease which is directly an inherited disease from their parents. and these disease has crushed the bodies of slum children in a poverty situation.



Question 4.

Tick the item which best answers the following.

His eyes live in a dream, A squirrel’s game, in the tree room other than this means

The boy is

(i) full of hope in the future

(ii) mentally ill

(iii) distracted from the lesson


Answer:

(i) full of hope in the future.

Explanation: The boy was full of hope in his future and has a passionate towards the playing games as described as a squirrel game. His eyes were full of dreams in achieving victory besides the awful and irritating habitat.



Question 5.

Tick the item which best answers the following.

The children’s faces are compared to ‘rootless weeds’

This means they

(i) are insecure

(ii) are ill-fed

(iii) are wasters


Answer:

(i) is insecure.

Explanation: The children faces were in-secure as they are unnourished and depressed under a touchful environment, where their aspiration and plan were carried away and never had an open and freedom life where they can lay their dreams and always condensed in an injustice domain.



Question 6.

What do you think is the color of ‘sour cream’? Why do you think the poet has used this expression to describe the classroom walls?


Answer:

The color ‘sour cream ‘expresses nearly white color. The poet uses this expression to express the pathetic environment, where the walls were completely vanished and were totally dusty in an appearance. Due to this ugly environment, slum children were depressed, pale and were mislay to their hopes and dreams.



Question 7.

The walls of the classroom are decorated with the pictures of ‘Shakespeare’, ‘buildings with domes’, ‘world maps’ and beautiful valleys. How do these contrast with the world of these children?


Answer:

The walls were complete with an art. The poet describes as the walls appeared with the background of a clear sky at the time of first light in the early morning. The walls also have an attractive image of Tyrolese Valley with its beautiful flowers presenting a world of the heavenly splendor. Apart from all this, the walls also have a map revealing the world which they sight from the classroom’s windows which is foggy and harsh. It represents a dark and bleak future with no hope for betterment. Their eyes can only view a narrow road which is enclosed with a dull sky. The poet contrast with these slum children trapped in a cramped dark hole. The art wall describes the beauty, progress, and prosperity. At last, expresses the kindness and love.



Question 8.

What does the poet want for the children of the slums? How can their lives be made to change?


Answer:

The children in the slum were cheated with the thrilling sensations of happiness and joy. These children were trapped in a crashed dark hole with no hopes and passion struggling in a poverty and striving toward enrichment. To overcome this battle poet, want the children to be in a green ad fresh world with no injustice and healthy environment away from foggy slums. The poet wants an independent environment where these children must have a right to education and must have a freedom to choose every opportunity in their way.


PDF FILE TO YOUR EMAIL IMMEDIATELY PURCHASE NOTES & PAPER SOLUTION. @ Rs. 50/- each (GST extra)

HINDI ENTIRE PAPER SOLUTION

MARATHI PAPER SOLUTION

SSC MATHS I PAPER SOLUTION

SSC MATHS II PAPER SOLUTION

SSC SCIENCE I PAPER SOLUTION

SSC SCIENCE II PAPER SOLUTION

SSC ENGLISH PAPER SOLUTION

SSC & HSC ENGLISH WRITING SKILL

HSC ACCOUNTS NOTES

HSC OCM NOTES

HSC ECONOMICS NOTES

HSC SECRETARIAL PRACTICE NOTES

2019 Board Paper Solution

HSC ENGLISH SET A 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET B 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET C 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET D 2019 21st February, 2019

SECRETARIAL PRACTICE (S.P) 2019 25th February, 2019

HSC XII PHYSICS 2019 25th February, 2019

CHEMISTRY XII HSC SOLUTION 27th, February, 2019

OCM PAPER SOLUTION 2019 27th, February, 2019

HSC MATHS PAPER SOLUTION COMMERCE, 2nd March, 2019

HSC MATHS PAPER SOLUTION SCIENCE 2nd, March, 2019

SSC ENGLISH STD 10 5TH MARCH, 2019.

HSC XII ACCOUNTS 2019 6th March, 2019

HSC XII BIOLOGY 2019 6TH March, 2019

HSC XII ECONOMICS 9Th March 2019

SSC Maths I March 2019 Solution 10th Standard11th, March, 2019

SSC MATHS II MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD.13th March, 2019

SSC SCIENCE I MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD. 15th March, 2019.

SSC SCIENCE II MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD. 18th March, 2019.

SSC SOCIAL SCIENCE I MARCH 2019 SOLUTION20th March, 2019

SSC SOCIAL SCIENCE II MARCH 2019 SOLUTION, 22nd March, 2019

XII CBSE - BOARD - MARCH - 2019 ENGLISH - QP + SOLUTIONS, 2nd March, 2019

HSC Maharashtra Board Papers 2020

(Std 12th English Medium)

HSC ECONOMICS MARCH 2020

HSC OCM MARCH 2020

HSC ACCOUNTS MARCH 2020

HSC S.P. MARCH 2020

HSC ENGLISH MARCH 2020

HSC HINDI MARCH 2020

HSC MARATHI MARCH 2020

HSC MATHS MARCH 2020

SSC Maharashtra Board Papers 2020

(Std 10th English Medium)

English MARCH 2020

HindI MARCH 2020

Hindi (Composite) MARCH 2020

Marathi MARCH 2020

Mathematics (Paper 1) MARCH 2020

Mathematics (Paper 2) MARCH 2020

Sanskrit MARCH 2020

Sanskrit (Composite) MARCH 2020

Science (Paper 1) MARCH 2020

Science (Paper 2)

MUST REMEMBER THINGS on the day of Exam

Are you prepared? for English Grammar in Board Exam.

Paper Presentation In Board Exam

How to Score Good Marks in SSC Board Exams

Tips To Score More Than 90% Marks In 12th Board Exam

How to write English exams?

How to prepare for board exam when less time is left

How to memorise what you learn for board exam

No. 1 Simple Hack, you can try out, in preparing for Board Exam

How to Study for CBSE Class 10 Board Exams Subject Wise Tips?

JEE Main 2020 Registration Process – Exam Pattern & Important Dates

NEET UG 2020 Registration Process Exam Pattern & Important Dates

How can One Prepare for two Competitive Exams at the same time?

8 Proven Tips to Handle Anxiety before Exams!

BUY FROM PLAY STORE

DOWNLOAD OUR APP

HOW TO PURCHASE OUR NOTES?

S.P. Important Questions For Board Exam 2021

O.C.M. Important Questions for Board Exam. 2021

Economics Important Questions for Board Exam 2021

Chemistry Important Question Bank for board exam 2021

Physics – Section I- Important Question Bank for Maharashtra Board HSC Examination

Physics – Section II – Science- Important Question Bank for Maharashtra Board HSC 2021 Examination