Patol Babu, Film Star Class 10th Interact In English (literature Reader) CBSE Solution

Class 10th Interact In English (literature Reader) CBSE Solution
Unit 5
  1. With your partner answer the following questions: What are your strengths? What is your…
  2. Read this story which tells of a chance opportunity that a man called PatolBabu gets to…
  3. What was the news that Nishikanto Ghosh gave Patol Babu? Answer the following questions…
  4. How did Patol Babu react? Why? Answer the following questions briefly…
  5. Why had PatolBabu lost his first job in Calcutta? Answer the following questions briefly…
  6. How does PatolBabu reconcile to the dialogue given to him? Answer the following questions…
  7. Who was Mr. Pakrashi? How do his words help PatolBabu in enacting his role? Answer the…
  8. How do we know that Patol Babu was a meticulous man? Answer the following questions…
  9. Why did Mr. Mullick turn down PatolBabu's request for a rehearsal? Answer the following…
  10. What were the special touches that PatolBabu gave to his role to make it more authentic?…
  11. 'I hope the part calls for some dialogue?' Who says this? Why did he /she ask this…
  12. 'Were these people pulling his legs? Was the whole thing a gigantic hoax? A meek, harmless…
  13. PatolBabu is an amateur actor for whom walk-on part in a movie turns into an ultimate…
  14. Do you agree with the statement that PatolBabu is a practical man who comes to terms with…
  15. Why does PatolBabu walk away before he can be paid for his role? What does this reveal…
  16. Do you think making a movie is an easy job? Discuss with reference to the story Discuss…
  17. Here are some lines from the lesson. What do they tell us about PatolBabu's character? You…
  18. Here are some lines from the lesson. Match the meanings of the underlined words with their…
  19. After PatolBabu returns home he recounts his experience in front of the camera to his…
  20. Patol Babu impresses everyone at the shoot with his acting talent in spite of having a…
  21. PatolBabu writes a letter to Nishikanto Ghosh to thank him for being instrumental in his…
  22. Supporting roles are those roles that do not affect the plot or the subject of the film…
  23. People become character actors chiefly because (Tick the right choices) Listen to the…
  24. 'Star quality' refers to things like……………..(Tick the right choice) Listen to the passage…
  25. After the age of forty, the actors most likely to get less work are (Tick the right…
  26. The chief advantages of being a character actor is that …………….(Tick the right choice)…

Unit 5
Question 1.

With your partner answer the following questions:

What are your strengths?



What is your dream career?

● Is there any correlation between your strengths and aspirations?

● Do you think you can achieve your dreams? Give reasons.


Answer:


I want to become a Doctor.


● Yeah, my strengths correlate with my aspirations, my aspirations are to achieve my goal in my life and my strengths that is determination, sincerity, dedication, and self-confidence, these somewhere correlates with it because I had built my strengths just to achieve a goal of my life.


● Yeah, I do believe that I can achieve my dreams because:


1) I have a clear vision towards my goal.


2) I can dedicatedly perform well on every ladder of my life which can take me towards my dreams.


3) I am hard working and most important I believe in myself.


These powers which I had generated in me won’t let me down.



Question 2.

Read this story which tells of a chance opportunity that a man called PatolBabu gets to fulfill a lifelong dream.


Answer:

Please read from the book.



Question 3.

Answer the following questions briefly

What was the news that Nishikanto Ghosh gave Patol Babu?


Answer:

Nishikanto Ghosh, who live three house away from Patol's Babu house, he was seeking to address a news to Patol that his brother-in-law, who was in a film professional, was looking for an actor in which Patol fits in that character. He asked Patol to get in touch with him for this purpose. This news was shocking for Patol Babu.



Question 4.

Answer the following questions briefly

How did Patol Babu react? Why?


Answer:

Patol Babu was shocked with this news, as was unexpected that an offer to act in a film at an age of 52, like him, was beyond his wildest dreams. When Nishikanto Ghosh asked Patol Babu about his decision he said there is no reason that I can find to say no to this offer.



Question 5.

Answer the following questions briefly

Why had PatolBabu lost his first job in Calcutta?


Answer:

The Second World War was the reason that he lost he lost his nine-year-old clerical job at Hudson and Kimberley. He struggled a lot in his career.



Question 6.

Answer the following questions briefly

How does PatolBabu reconcile to the dialogue given to him?


Answer:

Patol Babu felt disappointed and sad when he got to know that he was to speak only one-word dialogue in the whole movie and that was ‘oh!.’ But later he accepted it because the director told him that he was the only one who had to speak that one dialogue in one single day and even lead actor had no dialogues to speak in a day.



Question 7.

Answer the following questions briefly

Who was Mr. Pakrashi? How do his words help PatolBabu in enacting his role?


Answer:

Mr. Prkrashi was Patol Babu’s mentor. He was a wonderful actor, a saintly person, and a perfect artist. Mr. Pakrashi used to say that 'Each word spoken in a play is like a fruit in a tree. Not everyone in the audience has access to it. But you, the actor, must know how to pluck it, get at its essence, and serve it up to the audience.’ Based on his words which influenced Patol Babu, they helped Patol to perform his role very well with full confidence and determination. He was filled with spirit in him and got a direction which helped him to play his small act.



Question 8.

Answer the following questions briefly

How do we know that Patol Babu was a meticulous man?


Answer:

When Patol Babu got his dialogue, which was ‘oh!’ he tried different ways to give his best. First of all, he tried to understand the different essence of ‘oh!’ as if it was spoken in different tones it will reflect different meanings. This shows that how meticulous man he was and a wonderful actor. With this, he also maintained his physical reaction while acting his dialogue. This shows that how perfect he was towards his work and his attitude was so positive.



Question 9.

Answer the following questions briefly

Why did Mr. Mullick turn down PatolBabu's request for a rehearsal?


Answer:

Mr. Mullick was involved in a tight schedule and was an obsessed director. He had no patience and time to give a rehearsal time to such a small dialogue. With this, there was one more reason that the scene had to shot in sunlight and as clouds were on the head so he had to take a shot as soon as possible. So he turned down PatolBabu's request for a rehearsal.



Question 10.

Answer the following questions briefly

What were the special touches that PatolBabu gave to his role to make it more authentic?


Answer:

Patol Babu was assigned a role of an absent-minded pedestrian, who collided with the hero Chanchal Kumar from his car when he was way to the office. First of all, he rehearsed things very well. He worked out on his reactions well, his face expressions, his essence of speaking and he timed his act very well.



Question 11.

Discuss the following questions in detail and write the answers in your notebooks:

'I hope the part calls for some dialogue?' Who says this? Why did he /she ask this question?


Answer:

'I hope the part calls for some dialogue'


This statement is said by Patol Babu. He asked Naresh Dutt, the producer of the film about his act and about his role clearly that what exactly he had to do. He wants to be very clear with his role in his mind because Naresh Dutt has not told him anything about his role.



Question 12.

Discuss the following questions in detail and write the answers in your notebooks:

'Were these people pulling his legs? Was the whole thing a gigantic hoax? A meek, harmless man likes him, and they had to drag him into the middle of the city to make a laughing stock out of him. How could anyone be so cruel?' Why does PatolBabu have these thoughts?


Answer:

When Patol Babu got his dialogue the thoughts that arose in his mind was 'Were these people pulling his legs? Was the whole thing a gigantic hoax? A meek, harmless man likes him, and they had to drag him into the middle of the city to make a laughing stock out of him. How could anyone be so cruel?’ These thoughts arose because that dialogue for him was unexpected it was just a simple ‘oh!’ He felt upset and disappointed at this dialogue. He thought that these people are making fun of him and bullying him. He called him on set to crack laughs on him.



Question 13.

Discuss the following questions in detail and write the answers in your notebooks:

PatolBabu is an amateur actor for whom walk-on part in a movie turns into an ultimate challenge. Discuss.


Answer:

Patol Babu was very much disappointed initially when he got know about his role and a small dialogue that was ‘oh!’ but something stroked in his mind and that was his mentor words ‘however small part, never consider it beneath your dignity to accept it.’ Patol Babu realized that he should rehearse and perform this act as he considered it a challenge. While practicing he was taking care of his action of gesture, the essence of speaking and he examined every possible way to give a perfection to his work. He was taking care that how he will react physically when his collision took place with a car. He was working hard to perform his act. This shows that PatolBabu is an amateur actor for whom walk-on part in a movie turns into an ultimate challenge.



Question 14.

Discuss the following questions in detail and write the answers in your notebooks:

Do you agree with the statement that PatolBabu is a practical man who comes to terms with whatever life has to offer? Give reasons for your answer.


Answer:

Yes, I do agree with the statement that PatolBabu is a practical man who comes to terms with whatever life has to offer. In this story, it was showed that he was a man who came across many struggles and he accepted all those. He switched his job but had never given up. Secondly, when he got an offer for doing an act in a movie, he accepted it and. He performed his act very well, he puts all his effort and hard work and completed his act in one shot. These things show that he was a true artist who was dedicated towards his work.



Question 15.

Discuss the following questions in detail and write the answers in your notebooks:

Why does PatolBabu walk away before he can be paid for his role? What does this reveal about his character?


Answer:

PatolBabu walks away before he can be paid for his role because he was a bit concerned about his self-respect which was the most important for him. He was a perfect artist and does his job very sincerely. Patol was wondering that his effort will be appreciated by others or not. He was in need of money but still, he hasn’t taken it because he believes that taking money for such a small act would be against his art and will not justify his performance. The character that reflects with this act of Patol was he was a person who for whom self-respect was utmost.



Question 16.

Discuss the following questions in detail and write the answers in your notebooks:

Do you think making a movie is an easy job? Discuss with reference to the story


Answer:

This story, Patol Babu, Film Star was all about acting and films. Making a movie was really a big and challenging task. Each and every part of shot must be well prepared before the shoot and for this actors have to work hard for months. Body language and facial expression play a big role in acting and Patol Babu in this story did same he rehearsed a bit before a shot so for this a director must take care about make-up and getup to give a real essence in a movie. Lots of heavy and expensive equipment are required to fulfill the essence of the real scenario. Actors have to work in all weather conditions and it is a big challenge for them. The whole team had to manage things properly and timely. So making a movie is not at all an easy task.



Question 17.

Here are some lines from the lesson. What do they tell us about PatolBabu's character? You may take help from the words given in the table below or find some of your own from the dictionary. The first one has been done for you.



(a) That an offer to act in a film could come to a 52-year-old nonentity like him was beyond his wildest dreams unassuming; modest

(b) Indeed, there was a time when people bought tickets especially to see him………………….

(c) 'I was with Hudson and Kimberley for nine years and wasn't late for a single day.'…………………..

(d) It didn't matter if the part was small, but, if he had to make the most of it, he had to learn his lines beforehand. How small he would feel if he muffed in the presence of so many people…………………….

(e) PatolBabu cleared his throat and started enunciating the syllable in various ways. Along with that, he worked out how he would react physically when the collision took place--how his features would be twisted in pain, how he would fling out his arms, how his body would crouch to express pain and surprise--all these he performed in various ways in front of a large glass window. ………………….

(f) It is true that he needed money very badly, but what were twenty rupees when measured against the intense satisfaction of a small job done with perfection and dedication?.................


Answer:

(a) That an offer to act in a film could come to a 52-year-old nonentity like him was beyond his wildest dreams unassuming; modest


(b) Indeed, there was a time when people bought tickets especially to see him talented.


(c) 'I was with Hudson and Kimberley for nine years and wasn't late for a single day.' punctual.


(d) It didn't matter if the part was small, but, if he had to make the most of it, he had to learn his lines beforehand. How small he would feel if he muffed in the presence of so many people meticulous.


(e) PatolBabu cleared his throat and started enunciating the syllable in various ways. Along with that, he worked out how he would react physically when the collision took place--how his features would be twisted in pain, how he would fling out his arms, how his body would crouch to express pain and surprise--all these he performed in various ways in front of a large glass window. passionate actor.


(f) It is true that he needed money very badly, but what were twenty rupees when measured against the intense satisfaction of a small job done with perfection and dedication? humble



Question 18.

Here are some lines from the lesson. Match the meanings of the underlined words with their meanings listed below:



Answer:



Question 19.

After PatolBabu returns home he recounts his experience in front of the camera to his wife. In pairs write out the exchange in the form of a dialogue and enact it before the class. You may start like this….

PatolBabu's wife: So what happened at the shooting today? Did you get to do your role?

PatolBabu: Oh, Yes, I had the time of my life……………..


Answer:

PatolBabu's wife: So what happened at the shooting today? Did you get to do your role?


PatolBabu: Oh, Yes, I had the time of my life. Do you have any idea that filmmaking is like another corner of the river if we compare it with stage play?


PatolBabu’s wife: O really! How is it different can you elaborate?


PatolBabu: Off course, See filmmaking is something which is totally different from environment wise as things are totally different if we talk about sets, costumes, timings etc all these are perfect and well organized while in normal stage drama things are not that well organized.


PatolBabu’s wife: Oh! Sounds great. Well, who was the director?


PatolBabu: He was Baren Mullick.


PatolBabu’s wife: okay! Now tell me about your part like what was your line? , how you acted?


PatolBabu: It was a short role but played a big part in the story and acted according to the situation.


PatolBabu’s wife: Great! Are you hungry?


PatolBabu: Yeah come let’s eat our supper.



Question 20.

Patol Babu impresses everyone at the shoot with his acting talent in spite of having a one-word dialogue. In groups of four enact the word 'Oh' in different ways to show the following emotions:



Answer:


Each group will then enact one of these emotions to the rest of the class using the word 'Oh'. The other groups will try to guess which emotion is being expressed.



Question 21.

PatolBabu writes a letter to Nishikanto Ghosh to thank him for being instrumental in his getting a role in a film. He also shares his experience at the film shoot including the excitement and deep satisfaction that he derived from the same. Write the letter in about 200 words.


Answer:

Dear Nishikanto Ghosh,


How are you doing? Hope you are doing great. It was a great experience for me working while in that movie. I met with my past memories related to theatre. I wanted to thank you for recommending me for that role.


When you came with a proposal of doing an act for a movie I was really surprised that after many years of leaving this profession I will again get an acting proposal in this age. You know well how passionate I am for acting and this was only the reason I haven’t refused. I came across many new things about films productions like cameras, light, actors, and shoots. I was amazed while working.


I am very thankful to you for offering me such a beautiful role and I must thank your brother-in-law too who supported me well on the set.


Yours truly,


Patol Babu



Question 22.

Listen to the passage on character actors and complete the exercise as directed.

Supporting roles are those roles that do not affect the plot or the subject of the film (True/ False)


Answer:

True


Explanation: Supporting roles does not play a major role in weaving a plot of any story and it only supports the lead role so it will obviously do not affect the plot of the film.



Question 23.

Listen to the passage on character actors and complete the exercise as directed.

People become character actors chiefly because (Tick the right choices)
A. they like doing supporting roles

B. there are limited leading roles

C. it is easier to act in a supporting role

D. They can't find any other work


Answer:

It is everyone’s choice to choose ones interest and field likewise people who play a role of supporting actors they likewise people choose to become a supportive actor as they feel like they like doing supporting role so option (a) will be correct.


Question 24.

Listen to the passage on character actors and complete the exercise as directed.

'Star quality' refers to things like……………..(Tick the right choice)
A. good looks and acting talent

B. good looks and the right weight

C. good looks and the right height

D. good looks, height and right weight


Answer:

Obviously, option (a) because with good looks acting talent is also must for a supportive actor.


Question 25.

Listen to the passage on character actors and complete the exercise as directed.

After the age of forty, the actors most likely to get less work are (Tick the right choice)
A. character actors

B. the male lead

C. the female actors

D. the female lead


Answer:

Option (a) will be answered.


Question 26.

Listen to the passage on character actors and complete the exercise as directed.

The chief advantages of being a character actor is that …………….(Tick the right choice)
A. they are never blamed if a film fails

B. they can act for as long as they like

C. they do not have to take care of their looks

D. they do not need to be skilled at horsemanship or swimming


Answer:

As they are supporting actors so they are never blamed films fails because they are one who is on side role and they do not have much work so if things fail lead role will only be targeted.


PDF FILE TO YOUR EMAIL IMMEDIATELY PURCHASE NOTES & PAPER SOLUTION. @ Rs. 50/- each (GST extra)

HINDI ENTIRE PAPER SOLUTION

MARATHI PAPER SOLUTION

SSC MATHS I PAPER SOLUTION

SSC MATHS II PAPER SOLUTION

SSC SCIENCE I PAPER SOLUTION

SSC SCIENCE II PAPER SOLUTION

SSC ENGLISH PAPER SOLUTION

SSC & HSC ENGLISH WRITING SKILL

HSC ACCOUNTS NOTES

HSC OCM NOTES

HSC ECONOMICS NOTES

HSC SECRETARIAL PRACTICE NOTES

2019 Board Paper Solution

HSC ENGLISH SET A 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET B 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET C 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET D 2019 21st February, 2019

SECRETARIAL PRACTICE (S.P) 2019 25th February, 2019

HSC XII PHYSICS 2019 25th February, 2019

CHEMISTRY XII HSC SOLUTION 27th, February, 2019

OCM PAPER SOLUTION 2019 27th, February, 2019

HSC MATHS PAPER SOLUTION COMMERCE, 2nd March, 2019

HSC MATHS PAPER SOLUTION SCIENCE 2nd, March, 2019

SSC ENGLISH STD 10 5TH MARCH, 2019.

HSC XII ACCOUNTS 2019 6th March, 2019

HSC XII BIOLOGY 2019 6TH March, 2019

HSC XII ECONOMICS 9Th March 2019

SSC Maths I March 2019 Solution 10th Standard11th, March, 2019

SSC MATHS II MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD.13th March, 2019

SSC SCIENCE I MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD. 15th March, 2019.


SSC SCIENCE II MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD. 18th March, 2019.

SSC SOCIAL SCIENCE I MARCH 2019 SOLUTION20th March, 2019

SSC SOCIAL SCIENCE II MARCH 2019 SOLUTION, 22nd March, 2019

XII CBSE - BOARD - MARCH - 2019 ENGLISH - QP + SOLUTIONS, 2nd March, 2019

HSC Maharashtra Board Papers 2020

(Std 12th English Medium)

HSC ECONOMICS MARCH 2020

HSC OCM MARCH 2020

HSC ACCOUNTS MARCH 2020

HSC S.P. MARCH 2020

HSC ENGLISH MARCH 2020

HSC HINDI MARCH 2020

HSC MARATHI MARCH 2020

HSC MATHS MARCH 2020

SSC Maharashtra Board Papers 2020

(Std 10th English Medium)

English MARCH 2020

HindI MARCH 2020

Hindi (Composite) MARCH 2020

Marathi MARCH 2020

Mathematics (Paper 1) MARCH 2020

Mathematics (Paper 2) MARCH 2020

Sanskrit MARCH 2020

Sanskrit (Composite) MARCH 2020

Science (Paper 1) MARCH 2020

Science (Paper 2)

Geography Model Set 1 2020-2021

MUST REMEMBER THINGS on the day of Exam

Are you prepared? for English Grammar in Board Exam.

Paper Presentation In Board Exam

How to Score Good Marks in SSC Board Exams

Tips To Score More Than 90% Marks In 12th Board Exam

How to write English exams?

How to prepare for board exam when less time is left

How to memorise what you learn for board exam

No. 1 Simple Hack, you can try out, in preparing for Board Exam

How to Study for CBSE Class 10 Board Exams Subject Wise Tips?

JEE Main 2020 Registration Process – Exam Pattern & Important Dates


NEET UG 2020 Registration Process Exam Pattern & Important Dates

How can One Prepare for two Competitive Exams at the same time?

8 Proven Tips to Handle Anxiety before Exams!

BUY FROM PLAY STORE

DOWNLOAD OUR APP

HOW TO PURCHASE OUR NOTES?

S.P. Important Questions For Board Exam 2021

O.C.M. Important Questions for Board Exam. 2021

Economics Important Questions for Board Exam 2021

Chemistry Important Question Bank for board exam 2021

Physics – Section I- Important Question Bank for Maharashtra Board HSC Examination

Physics – Section II – Science- Important Question Bank for Maharashtra Board HSC 2021 Examination