Lifelines Of National Economy Class 10th Contemporary India Ii CBSE Solution

Class 10th Contemporary India Ii CBSE Solution

Exercises
Question 1.

Which two of the following extreme locations are connected by the east-west corridor?
A. Mumbai and Nagpur

B. Silcher and Porbandar

C. Mumbai and Kolkata

D. Nagpur and Siligudi


Answer:

The East- West corridor starts at sirampur in Porbandar to the West and connects Silchar in the East.


Question 2.

Which mode of transportation reduces trans-shipment losses and delays?
A. Railways

B. Roadways

C. Pipeline

D. Waterways


Answer:

The pipeline mode is used for transporting liquids and gases. It effectively reduces the costs and the deklays.


Question 3.

Which one of the following states is not connected with the H.V.J. pipeline?
A. Madhya Pradesh

B. Maharashtra

C. Gujarat

D. Uttar Pradesh


Answer:

HVJ is an abbreviation for Hazira- Vijaypur- Jagdishpur. It is connected in the states of Gujrat, Madhya Pradesh, Rajasthan, Haryana and NCT.


Question 4.

Which one of the following ports is the deepest land-locked and well protected port along the east coast?
A. Chennai

B. Paradip

C. Tuticorin

D. Vishakhapatnam


Answer:

Vishakhapatnam is the only major port in Andhra Pradesh and India’s second largest by volume of cargo handeled.


Question 5.

Which one of the following is the most important mode of transportation in India?
A. Pipeline

B. Railways

C. Roadways

D. Airways


Answer:

Roadways is the cheapest and most popular mode of transport in India.


Question 6.

Which one of the following terms is used to describe trade between two or more countries?
A. Internal trade

B. International trade

C. External trade

D. Local trade


Answer:

Internal trade refers to trade within the Nation. External trade refers to trade between foreign countries and local trade refers to trade with small areas of a nation. While International trade constitutes the trade between one nation and the other.


Question 7.

Answer the following questions in about 30 words.

State any three merits of roadways.


Answer:

Three merits of roadways are:


(a) Constructing roadways is cheaper.


(b) Roadways connects door to door thus minimal cost of loading and unloading.


(c) Provides facility to reach other modes of transport like railway stations, ports etc.



Question 8.

Answer the following questions in about 30 words.

Where and why is rail transport the most convenient means of transportation?


Answer:

Rail transport constitutes the most convenient mode of transport in the Northern plains because of the vast level and high population density. These conditions promote railways.



Question 9.

Answer the following questions in about 30 words.

What is the significance of the border roads?


Answer:

The significance of border roads:


(a) Border roads have improve the accessibility in areas of difficult terrain mainly the Northern and North Eastern border areas of India.


(b) These roads serve in the economic development of these areas.



Question 10.

Answer the following questions in about 30 words.

What is meant by trade? What is the difference between international and local trade?


Answer:

Trade refers to the exchange of goods among people, states and countries.


International trade refers to Trade between two or more. Trade that occurs-in-a region within the same country is called local trade.



Question 11.

Answer the following questions in about 120 words.

Why are the means of transportation and communication called the lifelines of a nation and its economy?


Answer:

A country’s progress completely relies on the transportation and communication. Goods which are produced in one part of the nation needs to be transported from one part of the country to the other. Therefore transport plays an important role in the progress of country’s economy. Transportation is the pre requisite for delivering the raw materials to the site of production, and for the delivery to finished goods to the consumer. Hence, for the production as well as distribution good transportation system is necessary.


Trade in India is working efficiently because of it’s appreciable connectivity. India is well-linked with the rest of the world via railways, airways, waterways, newspapers, radio, television, cinema and internet, etc. They have been contributing to its socio economic progress in many ways. International and local trade both have contributed to the development of the country. Hence, we can say that means of transportation and communication are the lifelines of a nation and its economy.



Question 12.

Answer the following questions in about 120 words.

Write a note on the changing nature of the international trade in the last fifteen years.


Answer:

International trade is defined as the exchange of goods and services between two or more nations. International trade has experienced a huge change in the past 15 years. Along with the exchange of goods and services exchange of knowledge has superseded our nation. India has emerged as a software giant at the international level and it is earning huge foreign exchange through the export of information technology. Economic prosperity of a country is evaluated on the basis of the advancement of international trade of the nation. It is, therefore, considered the economic barometer for a country. Income from International trade constitutes a huge share in the economic development.


Major Exports


● agricultural and allied products-2.53%


● ores and minerals-9.12%


● gems and jewellery-26.75


● chemical and allied products-24.45%


● engineering goods-35.63%


● petroleum products-86.12%


Major Imports


● petroleum and petroleum products-41.87%


● pearls and precious stones-29.26%


● inorganic chemicals-29.39%


● coal, coke and briquettes-94.17%


● machinery- 12.56%


● Bulk imports include fertilisers-67%, cereals-25.23%, edible oils-7.94% and newsprint-5.51. India has trade relations with all the major trading blocks and all geographical regions of the world.




Quiz Drive
Question 1.

Northern terminal of the North-south corridor.


Answer:

SRINAGAR: is the Nothern terminal for the North- South corridor and Kanyakumari is the Southern terminal.



Question 2.

The name of National Highway No. 1.


Answer:

SHER SHAH SURI MARG: is known as the NH- 1. It runs from Delhi to Amritsar.



Question 3.

The headquarter of the southern railway zone.


Answer:

CHENNAI: is the headquarter of the southern railway zone



Question 4.

The rail gauge with a track width of 1.676 m.


Answer:

BROAD GAUGE: is the rail gauge with a track width of 1.676 m.



Question 5.

The southern terminal of the National Highway No. 7.


Answer:

KANYAKUMARI: is the sothern terminal of the North- South corridor i.e. NH- 1



Question 6.

A Riverine Port.


Answer:

KOLKATA: is an example of a riverine port



Question 7.

Busiest railway junction in Northern India.


Answer:

MUGHALSARAI: is the busiest railway junction in Northern India.




Activity
Question 1.

Start your search vertically, horizontally or diagonally and reach various destinations across the countries!



Answer:


1. SRINAGAR is the Nothern terminal for the North- South corridor and Kanyakumari is the Southern terminal.


2. SHER SHAH SURI MARG is known as the NH- 1. It runs from Delhi to Amritsar.


3. CHENNAI is the headquarter of the southern railway zone


4. BROAD GAUGE is the rail gauge with a track width of 1.676 m.


5. KANYAKUMARI is the sothern terminal of the North- South corridor i.e. NH- 1


6. KOLKATA is an example of a riverine port


7. MUGHALSARAI is the busiest railway junction in Northern India.


PDF FILE TO YOUR EMAIL IMMEDIATELY PURCHASE NOTES & PAPER SOLUTION. @ Rs. 50/- each (GST extra)

HINDI ENTIRE PAPER SOLUTION

MARATHI PAPER SOLUTION

SSC MATHS I PAPER SOLUTION

SSC MATHS II PAPER SOLUTION

SSC SCIENCE I PAPER SOLUTION

SSC SCIENCE II PAPER SOLUTION

SSC ENGLISH PAPER SOLUTION

SSC & HSC ENGLISH WRITING SKILL

HSC ACCOUNTS NOTES

HSC OCM NOTES

HSC ECONOMICS NOTES

HSC SECRETARIAL PRACTICE NOTES

2019 Board Paper Solution

HSC ENGLISH SET A 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET B 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET C 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET D 2019 21st February, 2019

SECRETARIAL PRACTICE (S.P) 2019 25th February, 2019

HSC XII PHYSICS 2019 25th February, 2019

CHEMISTRY XII HSC SOLUTION 27th, February, 2019

OCM PAPER SOLUTION 2019 27th, February, 2019

HSC MATHS PAPER SOLUTION COMMERCE, 2nd March, 2019

HSC MATHS PAPER SOLUTION SCIENCE 2nd, March, 2019

SSC ENGLISH STD 10 5TH MARCH, 2019.

HSC XII ACCOUNTS 2019 6th March, 2019

HSC XII BIOLOGY 2019 6TH March, 2019

HSC XII ECONOMICS 9Th March 2019

SSC Maths I March 2019 Solution 10th Standard11th, March, 2019

SSC MATHS II MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD.13th March, 2019

SSC SCIENCE I MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD. 15th March, 2019.

SSC SCIENCE II MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD. 18th March, 2019.

SSC SOCIAL SCIENCE I MARCH 2019 SOLUTION20th March, 2019

SSC SOCIAL SCIENCE II MARCH 2019 SOLUTION, 22nd March, 2019

XII CBSE - BOARD - MARCH - 2019 ENGLISH - QP + SOLUTIONS, 2nd March, 2019

HSC Maharashtra Board Papers 2020

(Std 12th English Medium)

HSC ECONOMICS MARCH 2020

HSC OCM MARCH 2020

HSC ACCOUNTS MARCH 2020

HSC S.P. MARCH 2020

HSC ENGLISH MARCH 2020

HSC HINDI MARCH 2020

HSC MARATHI MARCH 2020

HSC MATHS MARCH 2020

SSC Maharashtra Board Papers 2020

(Std 10th English Medium)

English MARCH 2020

HindI MARCH 2020

Hindi (Composite) MARCH 2020

Marathi MARCH 2020

Mathematics (Paper 1) MARCH 2020

Mathematics (Paper 2) MARCH 2020

Sanskrit MARCH 2020

Sanskrit (Composite) MARCH 2020

Science (Paper 1) MARCH 2020

Science (Paper 2)

MUST REMEMBER THINGS on the day of Exam

Are you prepared? for English Grammar in Board Exam.

Paper Presentation In Board Exam

How to Score Good Marks in SSC Board Exams

Tips To Score More Than 90% Marks In 12th Board Exam

How to write English exams?

How to prepare for board exam when less time is left

How to memorise what you learn for board exam

No. 1 Simple Hack, you can try out, in preparing for Board Exam

How to Study for CBSE Class 10 Board Exams Subject Wise Tips?

JEE Main 2020 Registration Process – Exam Pattern & Important Dates

NEET UG 2020 Registration Process Exam Pattern & Important Dates

How can One Prepare for two Competitive Exams at the same time?

8 Proven Tips to Handle Anxiety before Exams!

BUY FROM PLAY STORE

DOWNLOAD OUR APP

HOW TO PURCHASE OUR NOTES?

S.P. Important Questions For Board Exam 2021

O.C.M. Important Questions for Board Exam. 2021

Economics Important Questions for Board Exam 2021

Chemistry Important Question Bank for board exam 2021

Physics – Section I- Important Question Bank for Maharashtra Board HSC Examination

Physics – Section II – Science- Important Question Bank for Maharashtra Board HSC 2021 Examination