Human Settlements Class 12th India People And Economy CBSE Solution

Class 12th India People And Economy CBSE Solution

Exercises
Question 1.

Choose the right answer from the four alternatives given below.

Which one of the following towns is NOT located on a river bank?

A. Agra

B. Bhopal

C. Patna

D. Kolkata


Answer:

Agra is located at the banks of the river Yamuna in Uttar Pradesh


Patna is located at the banks of the river Ganga in Bihar.


Kolkata is located in the banks of the river Hooghly in West Bengal.


Question 2.

Choose the right answer from the four alternatives given below.

Which one of the following is NOT the part of the definition of a town as per the census of India?

A. Population density of 400 persons per sq km.

B. Presence of municipality, corporation, etc.

C. More than 75% of the population engaged in primary sector.

D. Population size of more than 5,000 persons.


Answer:

The census of India, 1991 defines urban settlements as “All places which have municipality, corporation, cantonment board (Option B) or notified town area committee and have a minimum population of 5000 persons (Option D), at least 75 per cent of male workers are engaged in non-agricultural pursuits ( Option C) and a density of population of at least 400 persons per square kilometers are urban (Option A). (p.2, Chapter 10, Fundamentals of Human Geography)


Hence, in the given question only option C. stands as not a criterion for definition of a town.


Question 3.

Choose the right answer from the four alternatives given below.

In which one of the following environments does one expect the presence of dispersed rural settlements?

A. Alluvial plains of Ganga

B. Arid and semi-arid regions of Rajasthan

C. Lower valleys of Himalayas

D. Forests and hills in north-east


Answer:

Arid and semi-arid regions of Rajasthan, (C). Lower valleys of Himalayas and (D). Forests and hills in north-east, are regions where the climate and the soil fertility present conditions for dispersed rural settlements.


The rich alluvial plains of Ganga provide ideal location for clustered settlements.


Question 4.

Choose the right answer from the four alternatives given below.

Which one of the following group of cities have been arranged in the sequence of their ranks i.e. 1, 2, 3 and 4 in size?

A. Greater Mumbai, Bangalore, Kolkata, Chennai

B. Delhi, Greater Mumbai, Chennai, Kolkata

C. Kolkata, Greater Mumbai, Chennai, Kolkata

D. Greater Mumbai, Kolkata, Delhi, Chennai


Answer:

Greater Mumbai is the largest city in India, in terms of population.


Delhi comes second.


Bengaluru comes third.


Chennai comes sixth.


Kolkata comes seventh.


Option (A). is the closest to the reality.


Question 5.

Answer the following questions in about 30 words.

What are garrisson towns? What is their function?


Answer:

Garrison towns are those which has troops permanently settled on it. It functions as a reserve post/station of the military in a region. These towns enable the armed forces to make quick intervention in times of need.



Question 6.

Answer the following questions in about 30 words.

How can one identify an urban agglomeration?


Answer:

An urban agglomeration can be identified with any of the following three combinations:

a) a town and its adjoining urban outgrowths


b) two or more contiguous towns with or without their outgrowths, and


c) a city and one or more adjoining towns with their outgrowths together forming a contiguous spread.



Question 7.

Answer the following questions in about 30 words.

What are the main factors for the location of villages in desert regions?


Answer:

The main factors that influence the location of villages in desert regions are:

• physical features – nature of terrain, altitude, climate and availability of water.


• Cultural and ethnic factors – social structure, caste and religion.


• Security factors – defence against thefts and robberies.



Question 8.

Answer the following questions in about 30 words.

What are metropolitan cities? How are they different from urban agglomerations?


Answer:

In India, cities are differentiated on the basis of population size. A metropolitan city is one which has a population between 1 million (10 lakh) and 5 million (50 lakh), and more than 5 million a city becomes mega city. Majority of metropolitan and mega cities are urban agglomerations, but it is not true the other way around.


Urban agglomerations arise when a metropolitan or mega city, due to limited space outgrowths its natural boundaries to encompass the towns/cities around it.


To Remember


Class 5<Class 4<Class 3<Class 2<Class 1<Metropolitan City<Megacity


Urban agglomeration is a type of mega city or a metropolitan, it is defined on the basis of population size but its formation. But UA’s inevitably are the largest in terms of population size, i.e., population growth induced expansion leads to Urban Agglomeration.



Question 9.

Answer the following questions in not more than 150 words.

Discuss the features of different types of rural settlements. What are the factors responsible for the settlement patterns in different physical environments?


Answer:

Rural settlements in India can broadly be put into four types-

• Clustered, agglomerated or nucleated,


• Semi-clustered or fragmented,


• Hamleted, and


• Dispersed or isolated.


Clustered Settlements


• Is compact or closely built up area of houses.


• The general living area is distinct and separated from the surrounding farms, barns and pastures.


• The intervening streets present some recognisable patter or geometric shape, such as rectangular, radial, linear, etc.


• Are generally found in fertile alluvial plains and in the north-eastern states.


• This type of settlement is preferred for


o Security or defence reasons: in Bundelkhand region of central India and Nagaland.


o Scarcity of water: in Rajasthan where water scarcity has necessitated compact settlement for maximum utilisation of water resources.


Semi-Clustered Settlements


• Result from the tendency of clustering in a restricted area of a dispersed settlement.


• Often such settlement patter may result from segregation or fragmentation of a large compact village.


• For instance, one or more sections of the village society choose or is forced to live a little away from the main cluster or village.


• Generally, the land-owning and dominant community occupies the main village, whereas people of lower strata of society and menial workers settle on the outer flanks of the village.


• Are widespread in the Gujarat plains and some parts of Rajasthan.


Hamleted Settlements


• Settlements, sometimes, are fragmented into several units physically separated from each other bearing a common name.


• This segmentation of a large village is often motivated by social and ethnic factors.


• Are more frequently found in middle and lower Ganga plains, Chhattisgarh and lower valleys of the Himalayas.


Dispersed Settlements


• Common in the form of isolated huts or hamlets of a few huts in remote jungles, or on small hills with farms or pasture on the slopes.


• Extreme dispersion of settlement is often caused by extremely fragmented nature of the terrain and land resource base of habitable areas.


• Found in areas of Meghalaya, Uttarakhand, Himachal Pradesh and Kerala



Question 10.

Answer the following questions in not more than 150 words.

Can one imagine the presence of only one-function town? Why do the cities become multi-functional?


Answer:

One-function towns are a defunct term nowadays. To find a town carrying out only one function is utterly rare. People have realised the benefits that comes from diversifying their functions, these functions are often complementary and can add to the overall output of the town/city in which they live. For certain reasons, one-function may come to dominate all the other functions and often is substituted with the name of the town.


For instance, say Agra, it has a rich historical heritage but that town is known for more – leather industry. Thus, one-function towns are a thing of past. Presently, towns perform multiple functions, but one function may come to dominate the region (often a function for which has been famous for).


Cities become multi-functional as and when it grows. A small town/city often resorts to specialise in a single activity to remain relevant for the economy. But when the city grows, population increases and expands over space, it no longer can rely on the single activity to sustain itself. The city will embrace newer functions to keep it sustainable. Thus, the cities are not static in their function. The function changes due to their dynamic nature. Over time, the functions get so intertwined that the city cannot be categorised in a particular functional basis.


PDF FILE TO YOUR EMAIL IMMEDIATELY PURCHASE NOTES & PAPER SOLUTION. @ Rs. 50/- each (GST extra)

HINDI ENTIRE PAPER SOLUTION

MARATHI PAPER SOLUTION

SSC MATHS I PAPER SOLUTION

SSC MATHS II PAPER SOLUTION

SSC SCIENCE I PAPER SOLUTION

SSC SCIENCE II PAPER SOLUTION

SSC ENGLISH PAPER SOLUTION

SSC & HSC ENGLISH WRITING SKILL

HSC ACCOUNTS NOTES

HSC OCM NOTES

HSC ECONOMICS NOTES

HSC SECRETARIAL PRACTICE NOTES

2019 Board Paper Solution

HSC ENGLISH SET A 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET B 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET C 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET D 2019 21st February, 2019

SECRETARIAL PRACTICE (S.P) 2019 25th February, 2019

HSC XII PHYSICS 2019 25th February, 2019

CHEMISTRY XII HSC SOLUTION 27th, February, 2019

OCM PAPER SOLUTION 2019 27th, February, 2019

HSC MATHS PAPER SOLUTION COMMERCE, 2nd March, 2019

HSC MATHS PAPER SOLUTION SCIENCE 2nd, March, 2019

SSC ENGLISH STD 10 5TH MARCH, 2019.

HSC XII ACCOUNTS 2019 6th March, 2019

HSC XII BIOLOGY 2019 6TH March, 2019

HSC XII ECONOMICS 9Th March 2019

SSC Maths I March 2019 Solution 10th Standard11th, March, 2019

SSC MATHS II MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD.13th March, 2019

SSC SCIENCE I MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD. 15th March, 2019.

SSC SCIENCE II MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD. 18th March, 2019.

SSC SOCIAL SCIENCE I MARCH 2019 SOLUTION20th March, 2019

SSC SOCIAL SCIENCE II MARCH 2019 SOLUTION, 22nd March, 2019

XII CBSE - BOARD - MARCH - 2019 ENGLISH - QP + SOLUTIONS, 2nd March, 2019

HSC Maharashtra Board Papers 2020

(Std 12th English Medium)

HSC ECONOMICS MARCH 2020

HSC OCM MARCH 2020

HSC ACCOUNTS MARCH 2020

HSC S.P. MARCH 2020

HSC ENGLISH MARCH 2020

HSC HINDI MARCH 2020

HSC MARATHI MARCH 2020

HSC MATHS MARCH 2020

SSC Maharashtra Board Papers 2020

(Std 10th English Medium)

English MARCH 2020

HindI MARCH 2020

Hindi (Composite) MARCH 2020

Marathi MARCH 2020

Mathematics (Paper 1) MARCH 2020

Mathematics (Paper 2) MARCH 2020

Sanskrit MARCH 2020

Sanskrit (Composite) MARCH 2020

Science (Paper 1) MARCH 2020

Science (Paper 2)

MUST REMEMBER THINGS on the day of Exam

Are you prepared? for English Grammar in Board Exam.

Paper Presentation In Board Exam

How to Score Good Marks in SSC Board Exams

Tips To Score More Than 90% Marks In 12th Board Exam

How to write English exams?

How to prepare for board exam when less time is left

How to memorise what you learn for board exam

No. 1 Simple Hack, you can try out, in preparing for Board Exam

How to Study for CBSE Class 10 Board Exams Subject Wise Tips?

JEE Main 2020 Registration Process – Exam Pattern & Important Dates

NEET UG 2020 Registration Process Exam Pattern & Important Dates

How can One Prepare for two Competitive Exams at the same time?

8 Proven Tips to Handle Anxiety before Exams!

BUY FROM PLAY STORE

DOWNLOAD OUR APP

HOW TO PURCHASE OUR NOTES?

S.P. Important Questions For Board Exam 2021

O.C.M. Important Questions for Board Exam. 2021

Economics Important Questions for Board Exam 2021

Chemistry Important Question Bank for board exam 2021

Physics – Section I- Important Question Bank for Maharashtra Board HSC Examination

Physics – Section II – Science- Important Question Bank for Maharashtra Board HSC 2021 Examination