Human Geography Nature And Scope Class 12th Fundamentals Of Human Geography CBSE Solution

Class 12th Fundamentals Of Human Geography CBSE Solution

Exercises
Question 1.

Choose the right answer from the four alternatives given below.

Which one of the following statements does not describe geography?

A. an integrative discipline

B. study of the inter-relationship between humans and environment

C. subjected to dualism

D. not relevant in the present time due to the development of technology.


Answer:

Geography is an integrative, empirical, and practical field of study. It focuses on the inter-relationship between humans and their environment and is subjected to dualism and the wide-ranging debates as to whether the discipline should be more of theorising or descriptive. Even with the development of technologies, especially communication and transport that cut across geography, the discipline of geography has remained relevant.


Question 2.

Choose the right answer from the four alternatives given below.

Which one of the following is not a source of geographical information?

A. traveller’s accounts

B. old maps

C. samples of rock materials from the moon

D. ancient epics


Answer:

Ancient epics are more focused on the storyline than the geography of any place, and often is exaggerated beyond any scientific use.


Question 3.

Choose the right answer from the four alternatives given below.

Which one of the following is the most important factor in the interaction between people and environment?

A. human intelligence

B. people’s perception

C. technology

D. human brotherhood


Answer:

Human beings interact with their physical environment with the help of technology, which indicates the level of cultural development of society. Human’s use technology to understand the working of nature, and in turn technology loosens the shackles of the environment on human beings.


Question 4.

Choose the right answer from the four alternatives given below.

Which one of the following is not an approach in human geography?

A. Areal differentiation

C. Quantitative revolution

B. Spatial organisation

D. Exploration and description


Answer:

Quantitative revolution is not an approach in human geography, rather a broad feature in its evolution.


Question 5.

Answer the following questions in about 30 words.

Define human geography.


Answer:

Human geography is a sub-field of geography along with physical geography. Human geography studies the inter-relationship between the physical environment and sociocultural environment created by human beings through mutual interaction with each other.



Question 6.

Answer the following questions in about 30 words.

Name some sub-fields of human geography.


Answer:

The sub-fields of human geography are: -

a) Behavioural Geography


b) Geography of Social Well-being


c) Geography of Leisure


d) Cultural Geography


e) Gender Geography


f) Historical Geography


g) Medical Geography


h) Urban Geography


i) Electoral Geography


j) Military Geography


k) Population Geography


l) Settlement Geography


m) Geography of Resources


n) Geography of Agriculture


o) Geography of Industries


p) Geography of Marketing


q) Geography of Tourism


r) Geography of International Trade



Question 7.

Answer the following questions in about 30 words.

How is human geography related to other social sciences?


Answer:

Human geography deals with the interaction of human beings with the environment. Since no human action can possibly be viewed in isolation, the discipline of human geography, inevitably, had to establish close interlinks, and often overlaps, with other sister disciplines of social sciences.



Question 8.

Answer the following questions in not more than 150 words.

Explain naturalisation of humans.


Answer:

Naturalisation of humans refers to the human condition when human actions were dictated by nature. It is also called as ‘environmental determinism’. In the early, or rather primitive, stages of very low technological development, humans – who were unable to understand the forces of nature - were afraid of nature’s fury and worshipped it. They lived their lives in complete harmony with their natural environment, and viewed nature as a powerful force, revered and conserved it. They directly dependent on nature for resources to sustain themselves. For such societies, the physical environment becomes the “Mother Nature”.


But over time, humans began to understand the forces of nature with the help of advanced technology. They began to move from a state of necessity to a state of freedom, and began to create new possibilities with the resources obtained from the environment. The imprints of human activities are now created everywhere. Slowly, nature is being humanised or it is already.



Question 9.

Answer the following questions in not more than 150 words.

Write a note on the scope of human geography


Answer:

Human geography is a subset of Geography. It concerns itself with the relationship between the physical/natural and the human worlds, the spatial distributions of human phenomena and how they came about, the social and economic differences between different parts of the world. The objective is to understand the earth as the home of human beings and to study all those elements which have sustained them. Ellen C. Semple gave an interesting definition is, “Human geography is the study of the changing relationship between the unresting man and the unstable earth.” The relation is, thus, dynamic – it changes/evolves with time. Early humans lived in close harmony with nature, as they were frightened with the forces of nature – which they could not understand. Over centuries, these very same humans developed technologies that enabled them to gain knowledge of nature. Soon, technology outstripped with nature. If humans were ‘naturalised’ earlier, now nature was ‘humanised’.


PDF FILE TO YOUR EMAIL IMMEDIATELY PURCHASE NOTES & PAPER SOLUTION. @ Rs. 50/- each (GST extra)

HINDI ENTIRE PAPER SOLUTION

MARATHI PAPER SOLUTION

SSC MATHS I PAPER SOLUTION

SSC MATHS II PAPER SOLUTION

SSC SCIENCE I PAPER SOLUTION

SSC SCIENCE II PAPER SOLUTION

SSC ENGLISH PAPER SOLUTION

SSC & HSC ENGLISH WRITING SKILL

HSC ACCOUNTS NOTES

HSC OCM NOTES

HSC ECONOMICS NOTES

HSC SECRETARIAL PRACTICE NOTES

2019 Board Paper Solution

HSC ENGLISH SET A 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET B 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET C 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET D 2019 21st February, 2019

SECRETARIAL PRACTICE (S.P) 2019 25th February, 2019

HSC XII PHYSICS 2019 25th February, 2019

CHEMISTRY XII HSC SOLUTION 27th, February, 2019

OCM PAPER SOLUTION 2019 27th, February, 2019

HSC MATHS PAPER SOLUTION COMMERCE, 2nd March, 2019

HSC MATHS PAPER SOLUTION SCIENCE 2nd, March, 2019

SSC ENGLISH STD 10 5TH MARCH, 2019.

HSC XII ACCOUNTS 2019 6th March, 2019

HSC XII BIOLOGY 2019 6TH March, 2019

HSC XII ECONOMICS 9Th March 2019

SSC Maths I March 2019 Solution 10th Standard11th, March, 2019

SSC MATHS II MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD.13th March, 2019

SSC SCIENCE I MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD. 15th March, 2019.

SSC SCIENCE II MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD. 18th March, 2019.

SSC SOCIAL SCIENCE I MARCH 2019 SOLUTION20th March, 2019

SSC SOCIAL SCIENCE II MARCH 2019 SOLUTION, 22nd March, 2019

XII CBSE - BOARD - MARCH - 2019 ENGLISH - QP + SOLUTIONS, 2nd March, 2019

HSC Maharashtra Board Papers 2020

(Std 12th English Medium)

HSC ECONOMICS MARCH 2020

HSC OCM MARCH 2020

HSC ACCOUNTS MARCH 2020

HSC S.P. MARCH 2020

HSC ENGLISH MARCH 2020

HSC HINDI MARCH 2020

HSC MARATHI MARCH 2020

HSC MATHS MARCH 2020

SSC Maharashtra Board Papers 2020

(Std 10th English Medium)

English MARCH 2020

HindI MARCH 2020

Hindi (Composite) MARCH 2020

Marathi MARCH 2020

Mathematics (Paper 1) MARCH 2020

Mathematics (Paper 2) MARCH 2020

Sanskrit MARCH 2020

Sanskrit (Composite) MARCH 2020

Science (Paper 1) MARCH 2020

Science (Paper 2)

MUST REMEMBER THINGS on the day of Exam

Are you prepared? for English Grammar in Board Exam.

Paper Presentation In Board Exam

How to Score Good Marks in SSC Board Exams

Tips To Score More Than 90% Marks In 12th Board Exam

How to write English exams?

How to prepare for board exam when less time is left

How to memorise what you learn for board exam

No. 1 Simple Hack, you can try out, in preparing for Board Exam

How to Study for CBSE Class 10 Board Exams Subject Wise Tips?

JEE Main 2020 Registration Process – Exam Pattern & Important Dates

NEET UG 2020 Registration Process Exam Pattern & Important Dates

How can One Prepare for two Competitive Exams at the same time?

8 Proven Tips to Handle Anxiety before Exams!