Geographical Perspective On Selected Issues And Problems Class 12th India People And Economy CBSE Solution

Class 12th India People And Economy CBSE Solution

Exercises
Question 1.

Choose the right answer from the four alternatives given below.

Which one of the following river is highly polluted?

A. Brahmaputra

B. Satluj

C. Yamuna

D. Godavari


Answer:

.


Question 2.

Answer the following questions in about 30 words.

What is the difference between pollution and pollutants?


Answer:

Pollution refers to the situation when either certain undesirables are added to the environment (that is, into the air, water or soil, etc) or when certain desirables are removed. Pollutants, on the other hand, denotes the undesirable elements that are added to the environment.



Question 3.

Choose the right answer from the four alternatives given below.

Which one of the following deseases is caused by water pollution?

A. Conjunctivitis

B. Diarrhoea

C. Respiratory infections

D. Bronchitis


Answer:

Conjunctivitis is caused due to a viral or bacterial infection, which develops mainly through allergic reaction to irritants in air. Hence, it is caused mainly by air pollution.


Respiratory infections are caused by pollutants in the air.


Bronchitis is a viral lung disorder that has strong relation to pollutants in the air.


Question 4.

Choose the right answer from the four alternatives given below.

Which one of the following is the cause of acid rain?

A. Water pollution

B. Land pollution

C. Noise pollution

D. Air pollution


Answer:

Pollutants in the air mix with water molecules in the air to formic acidic components. This acidic mixture comprises the acidic rain. For example,


Question 5.

Choose the right answer from the four alternatives given below.

Push and pull factors are responsible for–

A. Migration

B. Land degradation

C. Slums

D. Air pollution


Answer:

Migration is caused by two reasons. Either the pull factors i.e., the things that attract one to settle in the destination region, and push factors i.e., the drawbacks that pushes one from their place of settlement.


Question 6.

Answer the following questions in about 30 words.

Describe the major source of air pollution.


Answer:

The major source for air pollution are combustion of fossil fuels, mining and industries. These processes result in addition of contaminants in substantial proportion and duration that may be harmful to flora and fauna and to property.



Question 7.

Answer the following questions in about 30 words.

Mention major problems associated with urban waste disposal in India.


Answer:

Poor urban waste disposal mechanism results in unchecked solid waste pile-up. This can cause serious health problems through creation of obnoxious smell, and harbouring of flies and rodents, which act as carriers of diseases like typhoid, diphtheria, diarrhoea, malaria and others.



Question 8.

Answer the following questions in about 30 words.

What are the effects of air pollution on human health.


Answer:

Air pollution causes serious disease related to respiratory, nervous and circulatory systems. It can result in hair damage, eye irritation, respiratory diseases, nervous system damage, skin damage, cardiovascular damage, and many serious health hazards.



Question 9.

Answer the following questions in not more than 150 words.

Describe the nature of water pollution in India.


Answer:

Water quality, in India, has considerably declines thanks to the indiscriminate use by the increasing population and unending industrial expansion. The amount of pollutants has long surpassed the self-purifying capacity of the waters. In India, water pollutants from human activities are the major cause of water pollution, industrial activities being the most significant contributor.


Industries produce several undesirable by-products which are harmful for the environment. Yet, most of the industrial wastes are disposed off in running water or lakes. Consequently, poisonous elements reach the reservoirs, rivers and other water bodies, which destroy the bio-system of these waters. Second, to industries, comes agriculture sector.


Various chemicals used in modern agriculture, including inorganic fertilisers, pesticides and herbicides are also pollution generating components. These are washed down to rivers, lakes and tanks, which then infiltrate the soil to reach the ground water. These pollutants have the potential to alter the soil nutrient content and render it infertile. Cultural activities, such as pilgrimage, religious fairs, tourism, etc. also causes water pollution.


Thus, water pollution continues to be a structural problem in India. This means that water pollution cannot be addressed without considering the restructuring of waste disposal policy of industries, in addition to efficient management of the use of chemicals in agriculture, and all the other sources of water pollution. Hence, the solution lies in an integrated approach and not in targeted cleaning drives.



Question 10.

Answer the following questions in not more than 150 words.

Describe the problem of slums in India.


Answer:

Slums form at the other extreme of the socio-economic ladder of urban centres. These shanty structures are inhabited by those individuals who were forced to migrate from the rural areas to these urban centres in search of livelihood but could not afford proper housing due to high rent and high costs of land.


Thus, slums are residential areas of the last choice, dilapidated houses, poor hygienic conditions, poor ventilation, lack of basic amenities, like drinking water, light and toilet facilities, etc. Open defecation, unregulated drainage system and overcrowded narrow street patter are common to such places.


Most of the slum population works in low-paid, high risk-prone, unorganised sectors of the urban economy. Consequently, they are the undernourished, prone to different types of diseases and illness and cannot afford to give proper education to their children. In addition, the poverty makes them vulnerable to drug abuse, alcoholism, crime, vandalism, escapism, apathy and ultimately social exclusion.


In the larger scheme of things, slums develop because of the uneven distribution of opportunities over space. They would not have existed, in the first place, if the need to migrate never arose. Thus, the government must spend resources to bring a minimum economic parity between cities and rural towns.



Question 11.

Answer the following questions in not more than 150 words.

Suggest measures for reduction of land degradation.


Answer:

Soil erosion, waterlogging, salinisation and alkalinisation of land lead to land degradation. Land degradation is understood as either a temporary or a permanent decline in the productive capacity of the land, and unchecked process of degradation may lead to the conversion to wasteland.


Certain measures can be taken to reduce land degradation.


1. Strip Farming: a practice in which crops are sown in an alternative strip pattern to prevent water movement.


2. Crop Rotation: a practice whereby different kinds of crops are cultivated in the same land in alternative seasons, this helps in the replenishment of soil fertility.


3. Ridge and furrow formation: forming ridges and furrow along agriculture land can help in lessening surface run-off. Soil erosion is mainly caused by surface run-off.


4. Contour Farming: a practice whereby plants are cropped across or perpendicular to slopes along the contour. This arrangement of plants helps in breaking up the flow of water, making it harder for soil erosion to occur.


5. Construction of Dams: Dams can help in reducing the velocity of run-off water.


Land degradation is especially serious for a country like India, where the population pressure on land and land-based resources is very high.


PDF FILE TO YOUR EMAIL IMMEDIATELY PURCHASE NOTES & PAPER SOLUTION. @ Rs. 50/- each (GST extra)

HINDI ENTIRE PAPER SOLUTION

MARATHI PAPER SOLUTION

SSC MATHS I PAPER SOLUTION

SSC MATHS II PAPER SOLUTION

SSC SCIENCE I PAPER SOLUTION

SSC SCIENCE II PAPER SOLUTION

SSC ENGLISH PAPER SOLUTION

SSC & HSC ENGLISH WRITING SKILL

HSC ACCOUNTS NOTES

HSC OCM NOTES

HSC ECONOMICS NOTES

HSC SECRETARIAL PRACTICE NOTES

2019 Board Paper Solution

HSC ENGLISH SET A 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET B 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET C 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET D 2019 21st February, 2019

SECRETARIAL PRACTICE (S.P) 2019 25th February, 2019

HSC XII PHYSICS 2019 25th February, 2019

CHEMISTRY XII HSC SOLUTION 27th, February, 2019

OCM PAPER SOLUTION 2019 27th, February, 2019

HSC MATHS PAPER SOLUTION COMMERCE, 2nd March, 2019

HSC MATHS PAPER SOLUTION SCIENCE 2nd, March, 2019

SSC ENGLISH STD 10 5TH MARCH, 2019.

HSC XII ACCOUNTS 2019 6th March, 2019

HSC XII BIOLOGY 2019 6TH March, 2019

HSC XII ECONOMICS 9Th March 2019

SSC Maths I March 2019 Solution 10th Standard11th, March, 2019

SSC MATHS II MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD.13th March, 2019

SSC SCIENCE I MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD. 15th March, 2019.


SSC SCIENCE II MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD. 18th March, 2019.

SSC SOCIAL SCIENCE I MARCH 2019 SOLUTION20th March, 2019

SSC SOCIAL SCIENCE II MARCH 2019 SOLUTION, 22nd March, 2019

XII CBSE - BOARD - MARCH - 2019 ENGLISH - QP + SOLUTIONS, 2nd March, 2019

HSC Maharashtra Board Papers 2020

(Std 12th English Medium)

HSC ECONOMICS MARCH 2020

HSC OCM MARCH 2020

HSC ACCOUNTS MARCH 2020

HSC S.P. MARCH 2020

HSC ENGLISH MARCH 2020

HSC HINDI MARCH 2020

HSC MARATHI MARCH 2020

HSC MATHS MARCH 2020

SSC Maharashtra Board Papers 2020

(Std 10th English Medium)

English MARCH 2020

HindI MARCH 2020

Hindi (Composite) MARCH 2020

Marathi MARCH 2020

Mathematics (Paper 1) MARCH 2020

Mathematics (Paper 2) MARCH 2020

Sanskrit MARCH 2020

Sanskrit (Composite) MARCH 2020

Science (Paper 1) MARCH 2020

Science (Paper 2)

Geography Model Set 1 2020-2021

MUST REMEMBER THINGS on the day of Exam

Are you prepared? for English Grammar in Board Exam.

Paper Presentation In Board Exam

How to Score Good Marks in SSC Board Exams

Tips To Score More Than 90% Marks In 12th Board Exam

How to write English exams?

How to prepare for board exam when less time is left

How to memorise what you learn for board exam

No. 1 Simple Hack, you can try out, in preparing for Board Exam

How to Study for CBSE Class 10 Board Exams Subject Wise Tips?

JEE Main 2020 Registration Process – Exam Pattern & Important Dates


NEET UG 2020 Registration Process Exam Pattern & Important Dates

How can One Prepare for two Competitive Exams at the same time?

8 Proven Tips to Handle Anxiety before Exams!

BUY FROM PLAY STORE

DOWNLOAD OUR APP

HOW TO PURCHASE OUR NOTES?

S.P. Important Questions For Board Exam 2021

O.C.M. Important Questions for Board Exam. 2021

Economics Important Questions for Board Exam 2021

Chemistry Important Question Bank for board exam 2021

Physics – Section I- Important Question Bank for Maharashtra Board HSC Examination

Physics – Section II – Science- Important Question Bank for Maharashtra Board HSC 2021 Examination