Extra Questions – The Thief’s Story

Read the following extracts carefully and answer the questions that follow.

Question 1.
“You look a bit of a wrestler yourself”. I said A little flattery helps in making friends.
(a) Who was the speaker? Who was he trying to flatter?
(b) Why did the speaker want to be friends with the listener?
(c) Find the antonym of ‘criticism’ in the extract.
(d) What is the opposite of ‘friends’?
Answer:
(a) Hari Singh was the speaker and he was trying to flatter Anil.
(b) The speaker wanted to be friends with the listener because he wanted to rob him after gaining his trust.
(c) The antonym is ‘flattery’.
(d) ‘Enemies’ is its opposite.
Question 2.
Well, it’s time I did some real work, I told myself; I’m out of practice. [CBSE 2013]
(a) What ‘real work’ is the speaker talking about?
(b) Why does the speaker say ‘I’m out of practice’?
(c) Give a synonym of ‘practice’.
(d) What part of speech is the word ‘real’ in the extract?
Answer:
(a) The ‘real work’ in the extract refers to stealing.
(b) The speaker says so because he is a thief and he has not robbed anyone recently.
(c) Here, habit is a synonym of ‘practice’.
(d) It is an adjective
Question 3.
When the train had gone, I found myself standing alone on the deserted platform. I had no idea where to spend the night. I had no friends. [CBSE 2014]
(a) Why was the speaker standing alone on the platform?
(b) Why did he not have any friends?
(c) Which word in the extract is an antonym of the word ‘crowded’?
(d) What does ‘deserted’ mean?
Answer:
(a) The speaker was standing alone on the platform because a train had just left.
(b) The speaker did not have any friends because he thought that friends were more trouble than help.
(c) The word is ‘deserted’.
(d) It means empty.

Question 4.
He knew. But neither his lips nor his eyes showed anything.
(a) Who is ‘he’ in the extract? What did he know?
(b) Why did he not show anything?
(c) Which word in the extract means the same as ‘reveal’.
(d) What is the antonym of ‘showed’?
Answer:
(a) ‘He’ refers to Anil in the extract. He knew about the theft of his money.
(b) Anil did not show anything because he was understanding and Hari’s return gave him the hope of a change in him.
(c) ‘Showed’ means the same as ‘reveal’.
(d) ‘Hide’ is its antonym.
Short Answer Type Questions [2 Marks each]
Question 1.
Why did Hari Singh approach Anil?
Answer:
Hari Singh was a thief who had not much luck in his work recently. So he approached Anil with the intention of robbing him, as he seemed to be an easygoing and simple man. According to Hari, winning Anil’s confidence was an easy task.
Question 2.
Anil walked away. I followed casually’. Why do you think the narrator followed Anil?
Answer:
The narrator’s purpose of robbing Anil had not yet been served. He followed Anil to gain his trust and look for an opportunity that may help him give shape to his plans.
Question 3.
Was Hari Singh successful in robbing Anil? Was Anil the only one who was robbed or did Hari also rob himself of something?
Answer:
Yes, Hari Singh was successful in robbing Anil. But Anil was not the only one who was robbed at that time. Hari had robbed himself as well. He had lost the chance of receiving education and being literate. He had robbed Anil monetarily but he had robbed himself of the chance for a better and brighter future, which was much more valuable.
Question 4.
What did Anil and Hari agree upon to be the mode of payment? [CBSE 2015]
Answer:
When Anil stated his inability to pay Hari, Anil questioned Hari if he could feed Hari. Hari realised that he had misjudged his target and moulded the situation for his benefit. Anil then agreed to feed him if he knew how to cook.
Question 5.
What made Hari Singh go back to Anil’s house?
Answer:
Hari Singh realised the importance of education he was receiving from Anil. He knew that learning how to read and write and being a literate person would open doors to many opportunities. He was sure that he would then be able to earn more than a few hundred rupees he had in hand at that time. This made him go back to Anil.
Question 6.
Did Hari like working for Anil? Give reasons in support of your answer. [CBSE 2014]
Answer:
Yes, Hari liked working for Anil. He was happy to carry on the chores for him and was grateful for the education he was receiving. He used to make profit of about a rupee a day as well, which was a decent amount besides being fed.
Question 7.
Why was it difficult for Hari to rob Anil?
Answer:
It was difficult for Hari to rob Anil because Anil was the most trusting person Hari had ever met. He was really simple and kind. Hari knew that loss of money will not affect Anil but the loss of trust will make him sad.
Question 8.
State the events that took place on the night of the theft. [CBSE 2016]
Answer:
The night of robbery vitas quite eventful for Hari Singh. After stealing Anil’s money and leaving Anil’s house, Hari went to the railway station but didn’t board the train to Lucknow. He walked slowly through the bazaar as he did i ot know anyone who would provide him shelter except Anil, for he didn’t have any friends. He was forced to take shelter under the clock tower later when it started raining heavily. That is where he realised the importance of education and decided to go back to Anil.
Question 9.
How was the morning after the night of the theft?
Answer:
The morning after the night of the theft was just like a normal one. Hari woke up late and Anil had made tea by then. Anil gave a fifty rupee note to Hari and told him that he will now be paid regularly. Hari was aware that Anil knew about the theft but he didn’t show anything.
Question 10.
How do you think Anil may have come to know about the theft?
Answer:
Anil may have come to know about the theft because of the dampness of the notes because of rain. He was a kind but wise .man. It wouldn’t haye been difficult for Anil to make out the series of events that would have taken place in the night.
Question 11.
Had Anil really forgiven Hari Singh? Support your answer with evidence. [CBSE 2012]
Answer:
Yes, Anil had forgiven Hari Singh. It is evident because Anil handed over to Hari a fifty rupee note as soon as Hari woke up. Though he knew that Hari had robbed the money at first but his subsequent actions gave him hope of change in Hari’s character.
Long Answer (Value Based) Type Questions [8 Marks each]
Question 1.
Money can’t make a man as much as education can. Elucidate the statement. [CBSE 2013]
Answer:
The statement stands true in almost all the aspects of life. Money may buy us all the luxuries and fulfil our needs but it cannot buy us knowledge, civilised thinking, skills and abilities to achieve our dreams. Education lays the platform for all to act upon our goals according to our abilities. Education enables us to keep up with the fast moving world. It opens the door to opportunities we do not know even exist. Money, on the other hand, can assist us to a certain level. It can buy us a plan but education gives us the knowledge of its execution. Just as in the story ‘A Thief s Story’, Hari Singh prioritised the chance of being literate over a few hundred rupees, we must understand that education can help us to achieve whatever we desire.
Question 2.
Hari Singh didn’t board the express and returned to Amil. Why did he return? On what values does this incidence put light on?
Answer:
Hari Singh was a thief and he had stolen Anil’s money. After the theft, he realised that he had robbed not only Anil but also himself of the chance of being literate and having a bright future. His conscience pricked him to think what all he could have got had he not done this. It was difficult for him to rob Anil but it was tougher for him not to back. He realised that he could not make tea, buy daily supplies and learn how to read and write then. His inner self did not agree to bypass this and forced him to return.
Hari’s return to Anil shows that despite indulging in criminal acts, he still had a practical and positive attitude towards life. It is the awakening of Hari’s conscience and Anil’s love and care that reformed Hari’s character. It teaches us that love alone can change a person. Anil’s understanding nature and care changed Hari’s thinking to mend his ways for good.

How to Study for CBSE Class 10 Board Exams Subject Wise Tips?

JEE Main 2020 Registration Process – Exam Pattern & Important Dates

NEET UG 2020 Registration Process Exam Pattern & Important Dates


PDF FILE TO YOUR EMAIL IMMEDIATELY PURCHASE NOTES & PAPER SOLUTION. @ Rs. 50/- each

SSC MATHS I PAPER SOLUTION

SSC MATHS II PAPER SOLUTION

SSC SCIENCE I PAPER SOLUTION

SSC SCIENCE II PAPER SOLUTION

SSC ENGLISH PAPER SOLUTION

SSC & HSC ENGLISH WRITING SKILL

HSC ACCOUNTS NOTES

HSC OCM NOTES

HSC ECONOMICS NOTES

HSC SECRETARIAL PRACTICE NOTES

2019 Board Paper Solution

HSC ENGLISH SET A 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET B 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET C 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET D 2019 21st February, 2019

SECRETARIAL PRACTICE (S.P) 2019 25th February, 2019

HSC XII PHYSICS 2019 25th February, 2019

CHEMISTRY XII HSC SOLUTION 27th, February, 2019

OCM PAPER SOLUTION 2019 27th, February, 2019

HSC MATHS PAPER SOLUTION COMMERCE, 2nd March, 2019

HSC MATHS PAPER SOLUTION SCIENCE 2nd, March, 2019

SSC ENGLISH STD 10 5TH MARCH, 2019.

HSC XII ACCOUNTS 2019 6th March, 2019

HSC XII BIOLOGY 2019 6TH March, 2019

HSC XII ECONOMICS 9Th March 2019

SSC Maths I March 2019 Solution 10th Standard11th, March, 2019

SSC MATHS II MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD.13th March, 2019

SSC SCIENCE I MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD. 15th March, 2019.

SSC SCIENCE II MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD. 18th March, 2019.

SSC SOCIAL SCIENCE I MARCH 2019 SOLUTION20th March, 2019

SSC SOCIAL SCIENCE II MARCH 2019 SOLUTION, 22nd March, 2019

XII CBSE - BOARD - MARCH - 2019 ENGLISH - QP + SOLUTIONS, 2nd March, 2019


BUY FROM PLAY STORE

DOWNLOAD OUR APP


HOW TO PURCHASE OUR NOTES?



S.P. Important Questions For Board Exam 2020


O.C.M. Important Questions for Board Exam. 2020


Economics Important Questions for Board Exam 2020


Chemistry Important Question Bank for board exam 2020


Physics – Section I- Important Question Bank for Maharashtra Board HSC Examination


Physics – Section II – Science- Important Question Bank for Maharashtra Board HSC 2020 Examination


MUST REMEMBER THINGS on the day of Exam


Are you prepared? for English Grammar in Board Exam.


Paper Presentation In Board Exam


How to Score Good Marks in SSC Board Exams


Tips To Score More Than 90% Marks In 12th Board Exam


How to write English exams?


How to prepare for board exam when less time is left


How to memorise what you learn for board exam