MARCH 2018 BOARD SOLUTION.

MARCH 2018 BOARD SOLUTION.

Q. 2. A. Define or Explain the following concepts.

(1) Individual economic unit
Ans. It is the smallest part of an economy such as individual household, firm etc. Micro Economics studies individual unit.

(2) Marginal utility:
Ans. Marginal utility refers to the addition made to total utility by the consumption of one more unit of a commodity.
Marginal Utility = TUn units - TUn - 1 units
For eg. 10 = 110 - 100

3. Elasticity of Demand:
It refers to the degree of responsiveness of change in quantity demanded with given change in the price of a commodity assuming that except price all other conditions of demand remain same.

4. National income:
Ans. National income is the money value of all final goods and service produced in a country during a year counted without duplication.
It is the aggregate income of a nation for the period of a year.

5. Effective Demand:
Ans. The concept of effective demand is given by J.M. Keynes. In Economics, effective demand is determined at the point where aggregate demand is equal to aggregate supply.
Effective demand = ADD = ASS

6. Budget
Ans. The word Budget is derived from the French word 'Baguette' which means bad or wallet containing the financial proposals. "A Budget is a statement of the state's estimated income and expenditure for the next financial year.

Q. 2. B. Give reasons or explain the following statements.

1. The supply of agriculture commodities is relatively inelastic:

Ans. It is because supply of agriculture commodities depends up on monsoon, weather and natural conditions therefore it cannot be increased or decreased with human efforts. Thus, supply of agriculture commodities is relatively inelastic.

2. A monopolist can control the supply of goods.

Ans. It is because in monopoly there is single seller in the market, so he has complete control on supply of goods. He does not face any competition.

3. The supply of land is inelastic:

Ans. It is because land is a free gift of nature. Its total supply on the globe is fixed and it cannot be increased or decreased with human efforts.

4. Macroeconomics is different from micro economics:

Ans. It is because, Macroeconomics studies aggregate economy as a whole while Microeconomics studies individual Economics unit. Macroeconomics uses general equilibrium approach while Microeconomics uses partial equilibrium approach.

5. As banker for the government the central bank transfers government fund:

Ans. It is because central bank is banker of the government therefore it accepts money on behalf of the government as well as helps to transfer government fund from central to state and local government and also among different departments of the government.

6. Microeconomics is also known as price theory.

Ans. It is because Microeconomics, is primarily concerned with price determination of goods and services as well as rewards of factors of productions i.e. land, labour, capital and entrepreneur in the form of rent, wages, interest and profit respectively.

OMTEX CLASSES

PDF FILE TO YOUR EMAIL IMMEDIATELY PURCHASE NOTES & PAPER SOLUTION. @ Rs. 50/- each

SSC MATHS I PAPER SOLUTION

SSC MATHS II PAPER SOLUTION

SSC SCIENCE I PAPER SOLUTION

SSC SCIENCE II PAPER SOLUTION

SSC ENGLISH PAPER SOLUTION

SSC & HSC ENGLISH WRITING SKILL

HSC ACCOUNTS NOTES

HSC OCM NOTES

HSC ECONOMICS NOTES

HSC SECRETARIAL PRACTICE NOTES

You can also pay the necessary amount (Rs. 50 for Each Notes) to our UPI ID:

After paying Rs. 50 you will get your notes and paper solution either by email or through WhatsApp in PDF digital form.


If you are not certain how this will work then please contact on this number: 8169449238 (Only WhatsApp) No personal Calls allowed. All the best for upcoming Board Exam.


2019 Board Paper Solution

HSC ENGLISH SET A 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET B 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET C 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET D 2019 21st February, 2019

SECRETARIAL PRACTICE (S.P) 2019 25th February, 2019

HSC XII PHYSICS 2019 25th February, 2019

CHEMISTRY XII HSC SOLUTION 27th, February, 2019

OCM PAPER SOLUTION 2019 27th, February, 2019

HSC MATHS PAPER SOLUTION 2nd, March, 2019

SSC ENGLISH STD 10 5TH MARCH, 2019.

HSC XII ACCOUNTS 2019 6th March, 2019

HSC XII BIOLOGY 2019 6TH March, 2019

HSC XII ECONOMICS 9Th March 2019

SSC Maths I March 2019 Solution 10th Standard11th, March, 2019

SSC MATHS II MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD.13th March, 2019

SSC SCIENCE I MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD. 15th March, 2019.

SSC SCIENCE II MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD. 18th March, 2019.

SSC SOCIAL SCIENCE I MARCH 2019 SOLUTION20th March, 2019

SSC SOCIAL SCIENCE II MARCH 2019 SOLUTION, 22nd March, 2019


BUY FROM PLAY STORE

DOWNLOAD OUR APP



HOW TO PURCHASE OUR NOTES?




S.P. Important Questions For Board Exam 2020


O.C.M. Important Questions for Board Exam. 2020


Economics Important Questions for Board Exam 2020


Chemistry Important Question Bank for board exam 2020


Physics – Section I- Important Question Bank for Maharashtra Board HSC Examination


Physics – Section II – Science- Important Question Bank for Maharashtra Board HSC 2020 Examination


MUST REMEMBER THINGS on the day of Exam


Are you prepared? for English Grammar in Board Exam.


Paper Presentation In Board Exam


How to Score Good Marks in SSC Board Exams


Tips To Score More Than 90% Marks In 12th Board Exam


How to write English exams?


How to prepare for board exam when less time is left


How to memorise what you learn for board exam